Последни новини
Home / Законът / Храброст: Гешев заобикаля и правната комисия, излязъл в отпуск

Храброст: Гешев заобикаля и правната комисия, излязъл в отпуск

Defakto.bg

 

Изглежда главният прокурор ще пренебрегне  и правната комисия, чиито председател Андрей Михайлов  вчера покани Иван Гешев да присъства на  заседанието й в петък и да внесе  доклад за полицейското насилие по време на протестите. След като отказа да се яви в комисията за полицейското насилие и подслушването,  по подобие на бившия премиер Борисов, главният прокурор е  прибегнал до популярния механизъм на отпуските за спасение от депутати.  Според информация в медиите Гешев  е излязъл в отпуск и няма да е на работа.   Пред „Дневник“ от прокуратурата са потвърдили, че в петък  Иван Гешев е в отпуск и най-вероятно няма да се отзове на поканата. От държавното обвинение не са уточнили докога главният прокурор ще си почива, въпреки, че по важни причини всеки отпуск може да бъде прекъсван.

Преди ден  парламентът поиска до 20 август, тоест до петък, главният прокурор да внесе доклад за дейността на прокуратурата във връзка с полицейското насилие по време на протестите.  За разлика от предшественика си  Сотир Цацаров, който се отзоваваше на всяка покана от парламента, а по мнение на специалистите,  владееше правната материя  далеч по-добре от Гешев,   действащият главен прокурор предпочита да изнася лекции по конститтуционно право на депутатите.

В декларация до БТА в понедленик заяви, че изслушване на главния прокурор по конкретни дела, е нарушение на принципа на разделение на властите. Освен това имало трайна практика на Конституционния съд, която не позволява парламентарен контрол върху работата на магистратите по конкретни дела.  Така се налага впечатлението, че  Гешев  опитва да сведе  информацията за наказателната политика на прокуратурата за бруталното насилие „под колоните на МС“  до обикновена конкретика, обвита в следствена тайна.

Както е известно в  новия правилник на парламента е записано, че най-малко веднъж на всеки три месеца в Комисията по конституционни и правни въпроси се провежда обсъждане с участието на главния прокурор във връзка с прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи, включително законодателни промени, ресурсна осигуреност, затруднения, свързани с осъществяване функциите на тези органи, резултати в борбата с престъпността, в т.ч. корупция, взаимодействие с разследващите органи. Депутатите  очакват яснота по ред въпроси, свързани с  бруталното поведение на част от полицаите, след като  цяла година прокуратурата не отговори дали разследва полицейското насилие от протеста на 10 юли. И не само.

Според вътрешния министър Бойко Рашков пред НС, няма данни за нито едно дело свързано с наказателната отговорност на  побойниците в полицейска униформа. По тази причина от главния прокурор не се очаква да нарушава следствената тайна, а да обясни колко са наказателните производства за полицейско насилие, колко длъжности лица са привлечени като обвиняеми и дали Андон Андонов, като ръководител на групат апо неутрализирането на протестрищате,  е сред тях , както и каква е причината такива производства да не са приключили вече повече от година.

Текстът в правилника е действащо право, а споровете около него могат да бъдат решени от Конституционния съд, ако бъде сезиран, напомнят конституционалистите.

Вчера Временната парламентарна комисия за полицейското насилие на протестите реши да сезира европейски институции за прекратеното производство срещу полицаите, упражнили насилие.

На вчерашното й  заседание беше поканен и главният прокурор Иван Гешев, но той отказа с мотива,че явяването му би нарушило Конституцията.  Заради отказа на Гешев депутатите взеха решение да  сезират и правосъдния министър Янаки Стоилов. Председателят на комисията Николай Хаджигенов заяви: „Членовете на комисията гласуват единодушно да бъде сезиран министъра на правосъдието, който да бъде така любезен да обърне внимание на Висшия съдебен съвет за нарушение на Конституцията като основен закон от главния прокурор Иван Гешев. Ако не ме лъже паметта, това е самостоятелно основание за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор„.

Материалите, които изнесе Бойко Рашков в Народното събрание се потвърдиха на 100%“,  каза  той.  Депутатите са се запознали  и със сигнал за незаконно задържане на протестиращ на 2 септември 2020 година: „Полицейски служители са му бръкнали в очите, извадили са му лещите. Човекът е на едното око с 6 диоптъра, на другото със 7 диоптъра. Задържан е. Доколкото разбрах от сигнала, това е поредният задържан на 2 септември, чиято заповед за задържане е отменена като незаконосъобразна“, разказа Хаджигенов.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив делото на полицая, убил дете на пешеходна пътека

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив за ново разглеждане делото срещу бившия служител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen + 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.