Последни новини
Home / Законът / Главният прокурор е внесъл доклад в НС за полицейското насилие от миналото лято

Главният прокурор е внесъл доклад в НС за полицейското насилие от миналото лято

Defakto.bg

Главният прокурор внесе в Народното събрание информация за образуването, движението и приключването на преписките и досъдебните производства, свързани с полицейското насилие по време на протестите в периода 1 юли – 30 септември 2020 г., съобщава държавното обвинение

Материалите са предоставени по повод решение на 46-ото Народно събрание от 17 август 2021 г, което поиска  доклад за дейността на прокуратурата и разследващите органи във връзка със случаите на упражнено насилие и употреба на помощни средства срещу протестиращи граждани в периода 1 юли – 30 септември 2020 г. Включително за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, имената на наблюдаващите прокурори и причините за забавяне на разследването.

В съобщението не се уточнява броя на въпросните преписки и производства за полицейско насилие по време на протестите, но в доклада е посочено, че те  са били 15,  като само три от тях не са били прекратени.  По една от тях са повдигнати обвинения на „четири броя лица“.  Според получените справки от компетентните териториални прокуратури, по нито една преписка и досъдебните производства не е установено „забавяне на разследването“ по смисъла на Закона за съдебната власт (ЗСВ), пише прокуратурата.  Още през май 2021 г. Докладът за прилагането на закона и дейността на прокуратурата и на разследващите органи за 2020 г. е внесен в законоустановените срокове във Висшия съдебен съвет (ВСС) и след приемането му от Пленума на ВСС е депозиран в Народното събрание, сочи още обвинението.

Отново е изтъкнато, че   „Народното събрание не може да изисква от главния прокурор доклад за дейността на обвинението по конкретни наказателни производства“, но прокуратурата, “ водена от разбирането, че е длъжна да осигури информация с оглед прозрачност и отчетност пред българските граждани, е изискала информация от всички районни и окръжни прокуратури“.

Прокуратурата на Република България изпълнява и ще продължи да изпълнява задълженията си в пределите на конституционно установеното сътрудничество с Народното събрание. Взаимодействието на властите е гаранция не само за прозрачност в работата, но и за всестранна и пълна защита на правата на гражданите„, завършва тържествено съобщението.

 

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова официално е зам.министър, след като ВСС я освободи като следовател

Прокуроската колегия на Висшия съдебен съвет освободи  Мария Павлова от заеманата длъжност „следовател“ и завеждащ …

Ивайло Дерменджиев 1 г. по късно: Два парламента и три правителства се смениха, но ВАдС остава стабилна институция

Точно преди една година новият Висш адвокатски съвет (ВАдС) с председател д-р Ивайло Дерменджиев встъпи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.