Последни новини
Home / Законът / Министър Янаки Стоилов поиска проверка на всички имоти на Министерството на правосъдието

Министър Янаки Стоилов поиска проверка на всички имоти на Министерството на правосъдието

Defakto.bg

 

Разпоредих проверка и изготвяне на пълен актуализиран списък на имотите на Министерството на правосъдието и на второстепенните му разпоредители с бюджетни средства – това заяви министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов пред  БНТ.

Причината  е случай с няколко имота във Варна, принадлежащи на Държавно предприятие „Фонд Затворно дело“, договорите за които са изтекли преди около 3 години, но  все още се ползват от наемателите, обясни той.  Проф. Стоилов е  поискал от областния управител на Варна въпросните имоти да бъдат иззети, тъй като няма правно основание за тяхното ползване.

В актуализирания списък трябва да се посочи кой отговаря за конкретния имот, как се стопанисва, какво е предназначението му и какви са приходите за  последните няколко години. „Още другата седмица ние ще разполагаме с един пълен регистър на имотите и смятам, че това трябва да се направи във всяко едно министерство. Правя заключение, че ние се нуждаем от политическа реформа, нуждаем се от съдебна реформа, но без дълбока социално-икономическа промяна в страната, нека няма илюзии, че положението ще се промени съществено“, каза Стоилов и добави, че това обаче ще е задача на следващото правителство, независимо дали ще е редовно или служебно. Изискват се законови промени, но и промяна в начина на мислене, който е доминирал през последните повече от две десетилетия,отбеляза министърът.

Стоилов постави въпроса и за необходимостта от законови промени във връзка с преобразуването на Държавно предприятие „Фонд Затворно дело“. Законопроект за това е предоставен от Министерство на правосъдието в Народното събрание. „По линия на европейските изисквания тези заварени предприятия трябва да се превърнат или в търговски дружества, или в административни структури в министерството. Поради това, че предприятието има предимно социални функции, то ще влезе в административната структура на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.

Направихме всичко възможно да продължи неговата стопанска дейности и дори настоявам тя да се усили и да се рационализира, защото ако това предприятие работи както трябва, ще могат повече лишените от свобода да полагат труд, да се подобри и поевтинее храненето в затворите“, добави министър Стоилов.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив делото на полицая, убил дете на пешеходна пътека

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив за ново разглеждане делото срещу бившия служител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 − thirteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.