Последни новини
Home / Законът / Николай Хаджигенов до Лаура Кьовеши: Ваш прокурор сгази човешки права и съучаства в престъпление срещу правосъдието

Николай Хаджигенов до Лаура Кьовеши: Ваш прокурор сгази човешки права и съучаства в престъпление срещу правосъдието

Defakto.bg

0Председателят на парламентарната комисия за разследване на полицейското насилие и подслушване от миналото лято Николай Хаджигенов сезира Европейския главен прокурор  Лаура Кьовеши, председателя на комисията ЛИБЕ и други европейски институции и правозащитни организации за спестената наказателна отговорност от прокурор Вероника Трифонова  на  полицаи,  пребили протестиращи млади хора. Сега Трифонова е делегиран европейски прокурор от квотата на България.

По време на извънредното заседание от 17 август т.г за полицейското насилие  вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че  полицаите побойници от огласените записи, не са привлечени към наказателна отговорност, въпреки съобщение на  прокуратурата навечерието на изслушването.  Ако това беше станало вътрешният министър трябваше да бъде уведомен, заяви  Рашков.  Той посочи, че пpoĸypopът, пpeĸpaтил пpeпиcĸaтa зa пoлицeйcĸoтo нacилиe е Вероника Трифонова, понастоящем  члeн нa Eвpoпeйcĸaтa пpoĸypaтypa.  “Дaнo нe cъм пpaв, чe тaĸa cи e зacлyжилa мяcтoтo там“,  каза министърът.

Прокурор Вероника Трифонова

В позиция до медиите прокурор Трифонова обясни, че през ноември миналата година е образувала досъдебно производство за причиняване на лека телесна повреда на едно от трите  пострадали лица, които се виждат на записа и е възложила разследване на Следствения отдел при СГП.  Разследването не е приключило и до момента.  По отношение на другите двама малтретирани,   Трифонова е постановила отказ от образуване на досъдебно производство заради липса на достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер. Един от аргументите й бе, че битите са отказали да свидетелстват.

Дали щеше да прекрати преписката и ако ги бяха убили„, иронизира Хаджигенов отказа на прокурора да образува производство.   Още същия ден, като председател на Временната комисия за полицейското насилие и подслушване в НС , той заяви, че ще сезира европейските институции и Европейската прокуратура за спестената отговорност на полицаите от член на Европейската прокуратура.  „Кадрите от охранителни камери под колоните на Министерски съвет, запечатали срамния побой над мирно протестиращи млади хора от вечерта на 10 юли 2020 г., крити от българските власти близо 13 месеца и извадени от комисията, обиколиха всички медии и социални мрежи в страната и разтърсиха цялото общество. Независимо от множеството свидетелства и доказателства за това насилие, г-жа Трифонова е прекратила преписка по случая, поради липса на престъпление„.

Той окачествява поведението на  Трифонова като съучаствие в престъпление срещу правосъдието.

Ето целият текст на писмата, изпратени до Европейския главен прокурор  Кьовеши, председателя на Комисията ЛИБЕ -Хуан Фернандо Лопез Агилар, Върховния комисар за правата на човека –  Мишел Бачелет Херия, генералният секретар на Съвета на Европа – Мария Пейчинович – Бурич, заместник-председателя на ЕК за „Ценности и прозрачност“ – Вера Йоурова, комисарят по правосъдието – г-н Дидие Рейндерс и Салла Саастамойнен – генерален директор на ГП „Правосъдие и потребители“:

Уважаеми госпожи и господа,
Като председател на временната комисия за разследване на факти и обстоятелства при използване на сълзотворен газ, употреба на сила и помощни средства от МВР, извършени на 10 юли и 2 септември 2020 г. срещу протестиращи граждани, както и за разследване на факти и обстоятелства, свързани с прилагане на специални разузнавателни средства на протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията, имам мандат да Ви представя създадената изключително неприятна ситуация за България.

През последната седмица, в петък 13 август 2021 г., във временната комисия бяха предоставени от НСО записите на камери от едни от най-срамните побои над млади хора, мирно протестиращи, които бяха бити и унижавани от полицаи. Това, което е още по-обезпокояващо е, че записите от камерите на НСО не ни бяха предоставени в продължение на 13 месеца, въпреки многократните опити, които направих, за да ги получа. Началникът на НСО – ген. Емил Тонев е излъгал два различни съдебни състава, когато те са поискали записите от камерите, като отговаря, че такива не съществуват.

С оглед на събитията, съдът постановява всички арести на пострадалите от полицейския произвол за незаконосъобразни. На 17 август 2021 г. се проведе извънредно пленарно заседание на Народното събрание, с изслушване на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. От него стана ясно, че Вероника Трифонова, която към момента е избрана за европейски делегиран прокурор, в качеството си на наблюдаващ прокурор в Софийска районна прокуратура е постановила отказ от образуване на досъдебно производство, като по този начин е съпричастна с изключително лошата практика на българската прокуратура, представлявана от Иван Гешев.

Г-жа Трифонова е прекратила преписка на случая за насилие, поради липса на престъпление, което е форма на съучастие на престъпление срещу правосъдието. Считам, че това умишлено деяние не е професионално изпълнение на задълженията, а по- скоро показва обвързаност с практиките на правителството на бившия премиер Бойко Борисов и неговите силови органи. Това се разминава драстично с представата за независимо обвинение и разделението на властите. Присъствието на Вероника Трифонова като делегиран европейски прокурор поставя под съмнение репутацията на Европейската комисия по правосъдие (ЕК – Правосъдие), тъй като е в пряко противоречие с разпоредбите на Регламента на Съвета 2017/1939, относно Европейската прокуратура. В частност, прокурор Трифонова е несъвместима с основните принципи на Европейската прокуратура, като се създават основателни съмнения за способността ѝ да работи безпристрастно, съгласно дейността на ЕК – Правосъдие да защитава върховенството на закона, спрямо член 5(2).

В допълнение, това е в разрез със способността на ЕК – Правосъдие да защити основните принципи на Европейската конвенция за човешки права, спрямо член 4: „Никой не може да бъде подложен на изтезания, на нечовешко или унизително отношение или наказание“ и член 12 (1): „Всеки има право на свобода на мирни събрания и на свободно сдружаване, на всяко равнище, по-специално в областите на политическото, профсъюзното или гражданското сдружаване, включително правото да образува и членува в професионални съюзи за защита на своите интереси“.

За мен, като председател на временната парламентарна комисия, дългогодишен наказателен адвокат, активен гражданин, водещ битки за човешки права, е напълно нелогично един репутационен проблем за българската прокуратура да се превърне в такъв за ЕК – Правосъдие, на която всички разчитаме да изпълни толкова важната си мисия, като независим орган на Европейския съюз, отговорен за издигането и защитата на всички човешки права. Вярвам, че Вашата безпристрастност и силно чувство за защита на човешките права ще подкрепи битката на българските граждани за правова държава и европейско бъдеще, чрез институции с високо доверие.

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − 15 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.