Последни новини
Home / Актуално / Съдия Андон Миталов пред Де факто: Не аз съм магистратът, разрешил претърсванията в Президентството миналия юли и имам удостоверение за това

Съдия Андон Миталов пред Де факто: Не аз съм магистратът, разрешил претърсванията в Президентството миналия юли и имам удостоверение за това

Defakto.bg

Окалват името ми дни преди ВСС да се произнесе да налага или не дисциплинарно наказание

Съдията от Специализирания съд Андон Миталов не е магистратът, разрешил претърсванията, изземванията и обиските в Президентството на 9 юли миналата година, когато десантът на прокурори, полицаи и въоръжени служители на Бюрото по защита на „Дондуков“-2 отприщи гражданския протест с искания за оставки на Иван Гешев и Бойко Борисов.

Подобни разрешения аз не съм давал и подписвал, бе категоричен съдия Миталов пред Де факто. А поводът за важното „уточнение“ са коментари в социалните мрежи от днес, тръгнали заради приключилото дисциплинарно дело срещу магистрата. Опитват се да настроят обществото срещу мен с неверни твърдения, което е и вид натиск върху кадровиците, подчерта Андон Миталов.

На първото насрочено „следваканционно“ заседание на Съдийската колегия на ВСС на 31 август има само две точки и едната от тях е произнасяне на кадровиците по шумното дисциплинарно дело срещу съдията. То бе образувано в края на февруари м.г. по предложение на тогавашния правосъден министър Данаил Кирилов, но не единодушно – резултатът в Съдийската колегия бе 7 „за“ срещу 4 „против“. Преди ексминистъра искане за проверка срещу съдията бе направил тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров.

Кирилов се бе активирал и даже настояваше за уволнение след твърдението на Държавния департамент на САЩ, че съдия Миталов е замесен в „корупция“. То пък дойде малко след като стана ясно, че съдия Миталов е разрешил на обвинения от прокуратурата за „шпионин“ шеф на „Русофили“ Николай Малинов да замине за 4 дни на международен форум в Русия, където получи от Владимир Путин ордена „Дружба“. Малинов се върна в България в указания му срок, обвиненията срещу него едва преди месец бяха внесени в съда.

С две думи – шумът по всичко личеше да е политически, но с жертви в правосъдието.

Но когато нещата опряха до дисциплинарно преследване, там бе поискана някаква конкретика – кога, къде, кои законови разпоредби са били нарушени или пък е извършено нещо „друго“, позорящо Темида? Такива сведения не бяха дадени. Инспекторатът към ВСС също не откри нарушения на съдията Миталов. Но мнозинството от кадровиците реши, че предложението на министър Кирилов стига, и без детайли (за разлика от други, далеч по-чисти казуси, например с предложенията на Лозан Панов за дисциплинарно дело срещу Георги Ушев, при които исканията на председателя на ВКС все са отхвърляни).

Сега дисциплинарният състав на Андон Миталов – Атанаска Дишева – председател и докладчик, Боряна Димитрова и Даниела Марчева, с 2 на 1 гласа, предлагат магистратът да не бъде наказван. За това съобщи lex.bg. Несъгласна с мнозинството, което приема, че в случая иде реч за осъществяване на правораздавателна дейност, е Даниела Марчева. Боряна Димитрова, която вече не е член на ВСС, е подписала предложението на състава, преди да напусне с оставка.

C тoвa дeйcтвиe нa миниcтъpa в cъдeбнaтa влacт ce нacтaни гeoпoлитиĸaтa, нe cтaвa дyмa зa ĸopyпциoнни дeйcтвия, a зa пpoизнacянe нa eдин cъдия c нeoбжaлвaeм aĸт и оттyĸ нaтaтъĸ ĸoлeгиятa ce пpeвpъщa в cъдeбeн opгaн зa ĸoнтpoл въpxy тaĸивa aĸтoвe, a cигнaлът ĸъм ocтaнaлитe e яceн – чe и зa пpoизнacяния мoгaт дa бъдaт yвoлнявaни, още миналата година бе обявил Лозан Панов.

А Cъюзът нa cъдиитe ce oбъpнa c oтвopeнo пиcмo дo мeждyнapoднитe cъдийcĸи opгaнизaции, Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия и Beнeциaнcĸaтa ĸoмиcия пo cлyчaя “Aндoн Mитaлoв”. И нacтoя зa дeфиниpaнe и yтвъpждaвaнe нa мeждyнapoдни cтaндapти, ĸoитo дa ycтaнoвят “яcнa гpaницa нa въздъpжaниe” нa пoлитицитe oт нaпaдĸи cpeщy cъдии, бeз дoĸaзaтeлcтвa зa твъpдeниятa им.

Сега предложението на дисциплинарния състав, изглежда, не слага край на патилата на съдия Андон Миталов. В ход са нови атаки, замесили го в десанта в Президенството.

Разполагам дори с удостоверение, че не съм съдията, издал разрешението за процесуално-следствените действия там, заяви той пред Де факто. Нещо повече, на 9 юли 2020 г., когато се разиграха събитията, е бил на заседание на дисциплинарния съд във ВСС. А е имал дежурство в Специализирания съд на 7 юли 2020 г. Два дни разлика, нали?

Съдия Миталов е готов да търси правата си срещу клеветите.

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

Министърът на правосъдието Крум Зарков подпечата с държавния печат указа на президента за  обнародване в …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.