Последни новини
Home / Законът / Президентът от историческия връх Шипка: Никой не може да спре осъзнаните хора по пътя към свободата!

Президентът от историческия връх Шипка: Никой не може да спре осъзнаните хора по пътя към свободата!

Defakto.bg
Шипка е чутовен подвиг на българските опълченци и на руските воини, които заедно отстояха прохода – онази врата, през която влезе българската свобода, отбеляза държавният глава.Снимка БГНЕС

Стотици българи  изкачиха историческия връх Шипка, за да почетат паметта на героите на 144 годишнина от Шипченската епопея. За пети пореден път  заедно с гражданите е и  държавният глава Румен Радев.  В словото си той   заяви:

„Пета поредна година съм тук заедно с вас. Има лица, които разпознавам. Вие ни давате силата да вървим напред. Нямам грам съмнение, че всички ние с общи  сили и солидарност, ще победим страха, за да може да просперира България! Защото никой не може и няма сила, която да спре осъзнатите хора по пътя към свободата“.

Държавният глава прие в подножието на върха и почетния строй на националната гвардейска част.

Цялото слово на Румен Радев:

Преди 144 години на този връх се решава изходът от Руско-турската освободителна война и съдбата на България. От тогава всяка година, поколения наред, хиляди българи от всички краища на Родината изкачват Шипка, за да отдадат почит пред паметта на онези, на които дължим свободата си.

Пета поредна година съм тук заедно с вас – на това свято място, което обединява народа ни и ни вдъхва сила, достойнство и вяра.

Тук сме заедно в жегите на август и във виелиците на трети март. Има лица, които разпознавам и ръце, които стискам за пореден път. Вие ми давате силата да вървим напред. Благодаря ви от сърце!

Шипка е чутовен подвиг на българските опълченци и на руските воини, които заедно отстояха прохода – онази врата, през която влезе българската свобода.

Но Шипка е и символ на онази битка, която всеки българин, без оглед на възраст, етнос и религия, води дълбоко в сърцето си. Битката между страха и смелостта, между малодушието и доблестта, между егоизма и родолюбието, в която се решава личното и националното ни бъдеще.

Нямам грам съмнение, че всички ние заедно, с общи усилия и солидарност, ще победим страха, колебанието, унинието, за да може да просперира България. Защото никой не може и няма сила, която да спре осъзнатите хора по пътя към свободата.

Благодаря на всички участници в похода към върха за извървените километри, защото всяка крачка към Шипка укрепва връзката на историята ни с българския народ.

Вечна памет на героите и на нашите освободители!

Да живее България!

About De Fakto

Проверете също

Съдът спря вписването на новото ръководството на Българския спортен тотализатор

Софийският градски съд спря вписването на новото ръководство на Българския спортен тотализатор. До решението на …

Решение на Върховен съд, обявявило преюдициално запитване за незаконосъобразно, нарушава правото на ЕС

Въз основа на предимството на правото на Съюза националният съд не трябва да се съобразява …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.