Последни новини
Home / Законът / Шефът на правната комисия Андрей Михайлов: Защо ни е главен прокурор, който за нищо не отговаря и си е „самодостатъчен“ ?

Шефът на правната комисия Андрей Михайлов: Защо ни е главен прокурор, който за нищо не отговаря и си е „самодостатъчен“ ?

Defakto.bg

Не смейте да ме викате повече в Комисията по конституционни и правни въпроси! Основанието, на което ме извикахте, заяви господин главният прокурор, ще бъде атакувано в Конституционния съд, така щото вие да не можете да ме викате повече на такъв тип изслушвания в парламента!„.  Така председателят на Комисията по конституционни и правни въпроси в Народното събрание Андрей Михайлов  разшифрова  пред БНР  изслушването в петък на главния прокурор Иван Гешев от депутатите.  Това,  което се видя в комисията, е че зад маската на дипломатичната учтивост стои един  завоалиран тон, каза той.

Учудващо е, че  Гешев ще атакува пред Конституционния съд текста от  Правилника за дейността на парламената, който предвижда изслушване на главния  прокурор, заяви Михайлови и напомни, че през 2017 г. тази разпоредба беше предложена от предишния обвинител номер едно Сотир Цацаров.  И даже има изрично предложение от Цацаров  това обсъждане да се извършва именно в правната комисия“, каза  шефът на комисията.    Идеята четири години по -късно да бъде атакувана именно тази рапоредбата говори за „еволюция“ на прокуратурата и  абсолютната й самодостатъчност“, смята   Михайлов.

„В изслушването  на Иван Гешев видяхме самостойност и невъзможност за обсъждане. На всички въпроси чувахме –  „Не влияя“, „Не мога да оказвам съдействие“, “ Това не е в правомощията ми“..

Тогава възниква един много сериозен въпрос – защо ни е  такъв главен прокурор, защо ни е главен прокурор, който е само административен ръководител и не може да каже нищо на народните представители“, подчерта председателят на правната комисия. „Това крие риск прокуратурата да се превърне в самостойна и безконтролна,  независимо, че властите са разделени, за да се контролират взаимно„,  добави той.

По темата за полицейското насилие над протестиращи през лятото на 2020-а година, той  заяви: „За да извършиш такъв акт на насилие и брутална жестокост, трябва да се чувстваш безнаказан и това да идва отгоре. По онова време – през миналото лято – те се чувстваха безнаказани, защото усещаха гърба на министър-председателя и на министъра на вътрешните работи по онова време“.

Според  Михайлов сигналът за безнаказаност и за липса на справедливост е дошъл не само от МВР, но и от прокуратурата. 

Колкото е да е отреденият живот на 46-то Народното събрание,  Комисията по конституционни и правни въпроси ще направи всичко възможно за промени в нормативните актове  сред които  Закона за съдебнат власт и премахването на специализираното правосъдие и специализираната прокуратура, увери Михайлов,  като наблегна, че  ИТН са обявили това свое намерение още в програмата си преди изборите.

 

About De Fakto

Проверете също

Забраната да се разгласяват материали по следствените дела е като „врата у поле “ за прокурорската служба

Петър Обретенов На 16 март, на специална пресконференция на прокуратурата с участие на главния прокурор, …

Еврокомисарят Дидие Рейндерс: Приветстваме законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.