Последни новини
Home / Законът / За втори път: КПКОНПИ откри конфликт на интереси и глоби кметицата на „Красно село“

За втори път: КПКОНПИ откри конфликт на интереси и глоби кметицата на „Красно село“

Defakto.bg

Нарушенията са по един и същ европроект

КПКОНПИ прие ново решение за установяване на конфликт на интереси за кмета на столичния район „Красно село“ Росина Станиславова (мандат 2019-2023 г.). Този път за това, че като ръководител на проект, финансиран с европейски средства, е сключила трудов договор с дъщеря си. Наложена й е глоба в размер на 5 000 лв.

Това съобщиха от комисията, оглавявана от Сотир Цацаров.

На 9 юни KΠKOHΠИ с peшeниe установи ĸoнфлиĸт нa интepecи зa Cтaниcлaвoвa и й наложи глoбa от 15 000 лв. и oтнeмaнe в пoлзa нa дъpжaвaтa нa пoлyчeнaтa мaтepиaлнa oблaгa в paзмep нa 9 981, 46 лв.

Тогава пpoизвoдcтвoтo бe зaпoчнaлo пo cигнaл, чe кметицата e билa pъĸoвoдитeл нa eвpoпeйcĸи пpoeĸт и e плaтилa caмa нa ceбe cи cpeдcтвa пo пpoгpaмaтa „Πaтpoнaжнa гpижa зa възpacтни xopa и лицa c yвpeждaния“.

Cĸaндaлът избyxнa пpeз фeвpyapи, a издигнaлaтa Станиславова “Дeмoĸpaтичнa Бългapия” oттeгли дoвepиeтo cи oт нeя и нaпpaви  дapeниe нa ЅОЅ дeтcĸи ceлищa в paзмep нa cyмaтa, ĸoятo тя е изплатила нa ceбe cи пo eвpoпpoeĸтa.

Новото производство също е започнало по сигнал, става ясно от днешното съобщение на КПКОНПИ.

Съобщението:

„Производството срещу Станиславова е започнало по сигнал. В хода на проверката на КПКОНПИ са събрани доказателства, че на 15.05.2020 г. на електронната страница на район „Красно село“ е публикувано съобщение за стартиране на кампания за набиране на сътрудници по проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. Столичният район е бенефициент по програмата и като такъв следва да получи безвъзмездна помощ в максимален размер до 365 700 лв.

На 18.05.2020 г. е постъпило заявление от дъщерята на кмета на столичния район „Красно село“, с което тя моли да бъде назначена на обявената длъжност. Още същия ден майка й резолира заявлението „за назначаване на 8-часов работен ден“. Дъщерята на Росина Станиславова е одобрена от Комисия по проекта в състав, определен от самата Станиславова, в качеството й на кмет.

На 8.06.2020 г. е сключено допълнително споразумение, с което работният ден и възнаграждението се намаляват наполовина, а на 10.06.2020 г. трудовият договор е прекратен.

По време на изслушването на Росина Станиславова пред КПКОНПИ, тя е заявила, че е назначила дъщеря си, поради липса на достатъчен брой хора към онзи момент, които да поемат административните процедури по изпълнението на проекта,предвид пандемичната обстановка. След набиране на сътрудници, трудовият договор на дъщеря й е бил прекратен.

КПКОНПИ приема, че кметът на столичния район „Красно село“  е реализирала конфликт на интереси в частен интерес на свързано с нея лице – нейната дъщеря. Самото сключване на договора е нейно право, а не задължение. Според законодателството и съдебната практика, като лице, заемащо висша публична длъжност, Станиславова е трябвало да си направи самоотвод и да уведоми органа по избора на служители за наличие на частен интерес в конкретния случай.

Съгласно ЗПКОНПИ, конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. След образуване на производството, Комисията изисква и получава необходимата информация и документи, и се произнася с мотивирано писмено решение в срок до два месеца, който може да бъде удължен еднократно до 30 дни. Решенията на КПКОНПИ за установяване на конфликт на интереси не са окончателни и подлежат на обжалване или протест по реда на АПК. Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго. За лицето, посочено по-горе – Росина Станиславова, приетото решение на КПКОНПИ не е влязло в сила“.

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова оценява напредъка на България в съдебната реформа и механизма за разследване на главния прокурор

  Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова оцени усилията на екипа на  министъра на правосъдието …

Българските граждани без лична карта надхвърлиха 207 000 души, от тях 110 389 живеят в България, лишени от основни права

Въпреки многобройните сигнали и загубени съдебни дела, МВР продължава  да наблюдава безучастно разрастващия се брой …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.