Последни новини
Home / Законът / Казусът с „къщата за гости“ на Александър Манолев отново ще се решава във ВАС

Казусът с „къщата за гости“ на Александър Манолев отново ще се решава във ВАС

Defakto.bg

Казусът с „къщата за гости“ на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев отново отива във Върховния административен съд. Това съобщават от КПКОНПИ.

Тази година Манолев попадна и в списъка на санкционираните от САЩ.Наред с Делян Пеевски и Илко Желязков той също получи забрана да влиза на американска територия.

Случаят с „къщата за гости“ пък е известен, по него КПКОНПИ бе установила конфликт на интереси, а при първото съдебто завъртане на казуса това решение бе потвърдено от Административен съд – София-град. ВАС обаче върна делото за ново разглеждане от АССГ. При повторното разглеждане съдия Миглена Николова от АССГ отменя решението на КПКОНПИ запади недоказаност на твърдения „частен интерес“. От комисията днес информират, че ще обжалват пред Върховния администтративен съд.

От КПКОНПИ напомнят:

„На 10.10.2019 г. КПКОНПИ установява наличие на конфликт на интереси за Александър Манолев. В периода 05.05.2017-18.04.2019 г. той, в качеството си на член на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“, е отговарял за отпускането на средства по европейски програми за изграждане на къщи за гости. Успоредно със заемането на висшата публична длъжност, той е получил пълномощно да представлява едноличен търговец (2 броя генерално пълномощно и 1 бр. за представляване на търговеца пред ДФЗ). Въпросната фирма е собственост на дъщерята на жената, наета да гледа децата му, и е получила паричен заем в размер на 700 000 лв. от дружество, собственост на бащата на Александър Манолев. Същият едноличен търговец получава разрешение и финансиране от Държавен фонд „Земеделие“ за изграждане на „Жилищна сграда – къща за гости“, басейн и ограда в поземлен имот в гр. Сандански. Имотът е собственост на Александър Манолев, който е притежавал всички лостове за влияние върху структурните звена в ДФЗ. В своето решение КПКОНПИ обосновава наличие на конфликт на интереси, поради установено стопанско-финансово обвързване, както и за оказване на влияние в частен интерес на свързано с него лице – дъщерята на жената, наета срещу заплащане да гледа децата му.

В решението си съдия Миглена Николова от Второ отделение, 39-ти състав на АССГ, не приема аргументите на Комисията и посочва, че не е установена икономическа зависимост. Въпреки наличието на общо пълномощно от едноличния търговец, което не е оттеглено към момента на заемането на висша публична длъжност (заместник-министър), съдът не намира доказателствата за достатъчни. В мотивите си съдия Николова посочва още, че предложението за проверка на къщата за гости е направено 8 дни преди Манолев да бъде освободен от длъжностите си, а Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ е колективен орган и не е доказано, че той, като член на УС на ДФЗ, е оказвал влияние и е повлиял на решението на колегите си.

Решението на АССГ ще бъде обжалвано от Комисията пред ВАС в законоустановения срок“.

 

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.