Последни новини
Home / Законът / Министър Стоилов разясни Закона за българското гражданство  на зам.-председателя на Българския културен клуб в Скопие

Министър Стоилов разясни Закона за българското гражданство  на зам.-председателя на Българския културен клуб в Скопие

Defakto.bg

 

 

В рамките на седмичната приемна за граждани министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов вчера се срещна със заместник-председателя на Българския културен клуб в Скопие Мирослав Резински и адвокат Игнат Стойчев  по процедурата за придобиване на българско гражданство по произход. Срещата е била по молба на гостите заради  придобиването на българско гражданоство –  след влизане в сила на промените в Закона за българско гражданство (ЗБГ) на 16 март т.г., заварени случаи на лица подали молби за придобиване на българско гражданство по произход се третират по новия ред, обясниха те.

С приетите промени в ЗБГ отпадна изискването кандидатите да представят удостоверение от Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Те трябва да представят официални документи, издадени от български или чуждестранни органи, с които удостоверяват, че имат родствена връзка с поне едно лице, негов възходящ до трета степен включително.

На срещата бе изтъкнато, че в момента междуведомственият Съвет по гражданство към Министерството на правосъдието изиска допълнителни документи от кандидатите, подали заявления преди промяната в закона, с аргумент, че представеното пред ДАБЧ удостоверение за произход от сдружение на българи в чужбина не е достатъчно.

Поставен бе и въпросът за оптимизиране на процеса по електронна резервация за подаване на документи и провеждане на интервю от Дирекция „Българско гражданство“.

Министър Стоилов заяви, че настоящото ръководство на министерството е предприело редица действие за облекчаване на режима. Той припомни, че с приетата на 9 юли т.г. промяната в Наредбата №1 за прилагане на Глава 5-та от Закона за българско гражданство за кандидатите чуждите граждани с разрешен статут на пребиваване на България, както и граждани на държава членка на ЕС, на държава страна по споразумението за европейското икономическо пространство или на Конфедерация Швейцария не се изисква предварителна резервация, а могат да дойдат и да подадат документите си на гише, без предварителна резервация. Това значително ускоряване процеса и към момента ежедневно документи подават над 60 заявителя.

Министър Стоилов пое ангажимент да анализира поставените на срещата въпроси, съвместно с ресорния заместник-министър и директора на дирекция „Българско гражданство“, така че  да се подобри процесът по придобиване на българско гражданство на основание произход.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 − 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.