Последни новини
Home / Законът / Двамата кандидати за ВСС: Без кадруване по целесъобразност, възобновяване на дебата за единната информационна система

Двамата кандидати за ВСС: Без кадруване по целесъобразност, възобновяване на дебата за единната информационна система

Defakto.bg

Съветът публикува концепциите на съдиите Марина Михайлова и Деян Денев 

Двамата кандидати за членове на Съдийската колегия на ВСС за последната година от мандата на действащия състав внесоха своите мотиви за работа в колективния орган и концепцията си като негови членове.

Както е известно, претендентите, номинирани от магистрати, са Марина Михайлова от Върховния административен съд и Деян Денев от Окръжен съд – Варна, дългогодишен председател на ОС-Силистра.

Те ще бъдат изслушани на Общо събрание на съдиите от страната на 9 октомври, гласуването ще е на 16 октомври.

Местата от професионалната квота във ВСС се овакантиха след оставките на Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев.

Представяме ви – накратко – изложенията на двамата претенденти. Макар съдия Денев да бе пръв по време, започваме с дамата – съдия Михайлова.

Съдия Марина Михайлова

Марина Михайлова: Да се зачита думата на съдиите при избора на ръководители

„Считам, че като юрист с повече от 40 г. стаж, от които 31 като съдия (25 г. във Върховния административен съд), имам необходимия професионален опит, който ми е позволил да познавам в детайли работата на ВСС от самото му създаване до настоящия момент, както и проблемите в съдебната система. При постановяване на съдебните си актове винаги съм спазвала върховенството на правото, защитавала съм правата на гражданите, на юридическите лица и на държавата с необходимата отговорност и независимост. Затова считам, че мога да отстоявам и позициите си като член на ВСС, използвайки правни аргументи и търсейки най-прагматични и законосъобразни решения по поставените въпроси. От друга страна, при работа в колективен орган, всеки от членовете му следва да споделя общи идеи, възгледи и становища, да обсъжда и да приема справедливитте и правилните решения на останалите си колеги и да допринася за най-доброто решение по определен проблем“, е написала Марина Михайлова.

В мотивацията да се кандидатира за член на ВСС в последната година от мандата му напомня, че тя бе от кандидатите за действащия съвет от парламентарната квота преди четири години, със свои идеи и концепция. Отчита като започнала реализацията по създаването на електронно управление, за решаване на проблема с натовареността на съдиите, въвеждането на електронни подписи и др. Продължава да поддържа като актуални и друга част от идеите си, например за заповедното производство.

Натрупаният опит като член на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) от последните две години обобщава така: имам сериозни възражения по вземането на редица решения от членовете на СК по целесъобразност, а не според разписаните законови правила. Мисля, че имам силите и смелостта да изразявам становище по всички въпроси и то в интерес на магистратите.

Като първи приоритет за работата във ВСС изтъква осигуряването и отстояването на независимостта на съдебната власт, включитеночрез икономическа независимост на магистрата и прозрачни процедури по назначения, повишения, премествания, поощрения и дисциплинарна практика.

Проблемът за съдебната карта свързва основно с електронизацията на процесите в Темида. А като изход от неравномерната натовареност на съдилищата вижда електронизацията на заповедните производства при оттпадане на местната подсъдност.

Обявява се също за зачитане на думата на общите събрания при избора на административни ръководители.

Цялата концепция на съдия Марина Михайлова – тук

Съдия Деян Денев

Деян Денев: Не искам бонуси, ще се върна в ОС-Варна

Съдия Деян Денев започва изложението си нетипично – с обяснение с какво не са свързани мотивите му да се кандидатира за член на ВСС. А именно: не са свързани нито с възможния кадрови бонус за преназначение другаде или механично повишение, „нито с това да прочета името си в списъка на членовете на ВСС и да добавя още един щрих в професионалната си биография“. Категоричен е – ако бъде избран, след приключване на мандата ще поиска отново да бъде назначен катто съдия в ОС-Варна.

Стимул за кандидатирането са му дали високото доверие на съдиите от апелативния район и увереността, че с познанията и натрупания професионален опит може да поеме отговорността да е член на ВСС.

Има стаж като съдия от 21 г., като 11 от тях е бил административен ръководител (на ОС-Силистра) и е запознат с управление на бюджета, административната дейност, информационното и материалнотехническо обслужване на орган на съдебната власт. Знае мнението на колегите си по важните за системата въпроси, наясно е с причините затехните огорчения и недоволство – лични или професионални и би могъл да е изразител на мнениието им. И още: „Запознат съм с проблемите на провинциалните съдилища, които традиционно остават извън преценката на ВСС, а и са счетени за незначителни за медийно отразяване„.

Заявява, че на ВСС е възложена отговорността да откликне на обществените очаквания за качествена съдебна реформа, отстояване независимостта на системата и утвърждаване на нейния положителен облик. Като акцент за ВСС отчита и връщането на доверието на работещите в системата и прекрояването на съдебната карта така, че да няма съмнение в необходимостта и правилността на взетото решение. ВСС трява да осигури и реалното заработване на електронното правосъдие.

Като сериозно предизвикателство кандидадът сочи и избора на нов председател на Върховния касационен съд от настоящия състав на ВСС „в условията на социалноикономическа, здравна и политическа криза„.

В концепцията развива възгледите си за работата в съвета. Споделя изцяло становището на съдиите от ВКС за недъзите на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) и смята, че дебатът по въпроса трябвада бъде възобновен, като се отчете и становището на юридическата общност.

Пълният текст на концепцията на съдия Денев – тук

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществуват заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.