Последни новини
Home / Законът / Европрокуратурата ще разследва договорите за маски, респиратори и лекарства, сключени от кабинета „Борисов“

Европрокуратурата ще разследва договорите за маски, респиратори и лекарства, сключени от кабинета „Борисов“

Defakto.bg

Европейската прокуратура ще проверява доставките на апарати за белодробна вентилация, респиратори, лични предпазни средства, дезинфектанти и лекарствени продукти за България, внесени при управлението на Бойко Борисов.  Това става ясно от официално съобщение на Министерство на здравеопазването. 

МЗ  най-напред сезира българското обвинение за доставките  заради неспазване на законоустановените процедури при сключването на договорите.  От здравното министерство са получили отговор от българската прокуратура, че информацията за нарушения е предадена по компетентност на Европейската прокуратура, която разследва злоупотреби с еврофондове.

МЗ припомня, че е сезирало държавното обвинение за договори за доставка на апарати за белодробна вентилация по проект, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., договори за доставка на респиратори, лични предпазни средства и лекарствени продукти, както и сключването на договори за доставка на лични предпазни средства и дезинфектанти за проведените на 4 април 2021 г. парламентарни избори и разпределение на доставките.

За тях бе посочено, че  са сключвани в нарушения на законовите процедури, а за някои конкретни сделки имаше сигнали и за завишени цени.  Договорите на българската държава с Китайската национална фармацевтична корпорация за доставката на респиратори, маски и лекарства в началото на епидемията, например, са сключени при спорни обстоятелства, без гаранции и неустойки.

Министерството подаде сигнала заради неспазване на законоустановените процедури при сключването на договорите.

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.