Последни новини
Home / Законът / Спират строеж на хотел над плаж „Бутамята“ след намеса на Върховна административна прокуратура

Спират строеж на хотел над плаж „Бутамята“ след намеса на Върховна административна прокуратура

Defakto.bg

 

След сезиране на Върховна административна прокуратура (ВАП) и установени нарушения от Министерството на околната среда (МОСВ) и Дирекцията за национален строителен контрол  (ДНСК) е спряно строителството на хотел над плаж „Бутамята“, съобщава пресцентър ана държавното обвинение.

В средата на месец юли 2021г. , във ВАП е образувана преписка по информация в медиите, касаеща строителство на хотел на първа линия над плаж „Бутамята“ в село Синеморец.  В публикацията се споменава, че построеният хотел е незаконен, тъй като на мястото е одобрен строеж на три вили.

По този повод  ВАП сезира министъра на околната среда и водите и началника на ДНСК за извършване на проверка за законност на строителството на хотел Блок 1 и Блок 2 в м.“Поляните“, с.Синеморец, община Царево.  Проверката е трябвало да се  извърши на място и по документи, предвид компетентността на контролните органи и при съобразяване на техните организационни и ръководни функции по ЗБР, ЗООС , ЗЗТ и ЗУТ.

След приключването й,  се установява, че при издаването на разрешението за строеж липсва изискващият се административен акт по ЗООС и ЗБР за изграждане на хотел в защитена зона от екологичната мрежа Натура 2000 – защитена зона „Странджа“. Констатирано е, че така изпълнен строежът е в нарушение на разпоредбите на чл.142, ал.5,т.8 от ЗУТ, във връзка с чл.31, ал.5 от ЗБР във връзка § 14 ПР на ЗБР, което го квалифицира  като строеж в нарушение по смисъла на чл.224, ал.1т.7 от ЗУТ.

Въз основа на установеното от служители на РДНСК Бургас е съставен констативен акт, на основание чл. 224, ал. 1, т. 7 от ЗУТ, с който е образувано административно производство за спиране на строителството.

Със заповед на РДНСК Бургас са спрени всички видове строително монтажни работи на обекта, наредено е прекъсването на ел. захранване  и е забранен достъпа до строежа,  считано от 26.08.2021 г., посочват от ВАП.

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

Чрез адвоката си Радостина Томова главният прокурор Иван Гешев  поиска отлагане на заседанието на Пленума …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.