Последни новини
Home / Законът / Съдии, адвокати и университетски преподаватели с петиция за преработване на концепцията за електронно правосъдие

Съдии, адвокати и университетски преподаватели с петиция за преработване на концепцията за електронно правосъдие

Defakto.bg

Съдии, адвокати и университетски преподаватели се обединяват в общ призив към юридическата общност и цялото общество в Република България да подкрепи усилията им за предприемане на спешни стъпки за преработване на държавната концепция за електронно правосъдие.

Инициативата е на Съюза на съдиите и на Софийския адвокатски съвет. Основното настояване – институциите да чуят настояванията на работещите и потърпевшите за преработка на двете системи, които по замисъл трябва да осигурят правосъдиеот онлайн „отвътре“, в съда, и „отвън“ – за страните и гражданите. На прицел са прословутата Единна информационна система на съдилищата (ЕИСС) и доработването на Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП).

След фалстарта и спирането на ЕИСС миналата година, този месец Върховният касационен съд отказа да работи с нея, докато не бъде пригодена за същинската дейност на съда.

Срещу недъзите на ЕИСС и в подкрепа на съдиите неведнъж се обявиха и адвокатите.

Инициативата сега

Призивът е под формата на обща онлайн петиция (https://www.peticiq.com/336776), която обединява всички досега изразени публични позиции по повод множеството проблеми в разработените от „Информационно обслужване“ АД по възлагане на Висшия съдебен съвет Единна информационна система на съдилищата (ЕИСС) и Единен портал за електронно правосъдие (ЕПЕП): позициите на съдиите в Софийския районен съд, на Пленума на Върховния касационен съд, на адвокатите в Софийската адвокатска колегия и колегите им от Висшия адвокатски съвет.

По инициатива на Съюза на съдиите в България и със съдействието на Висшия адвокатски съвет съдии, съдебни служители, адвокати, университетски преподаватели и специалисти по информационни технологии работят от един месец съвместно в два отделни неформални екипа. Единият екип анализира проблемите в ЕИСС, а другият – по ЕПЕП.

Първият екип, който работи по ЕИСС, е съставен основно от съдии, подпомагани от секретари, призовкари, служители от съдебната регистратура, адвокати и IT специалисти.

Екипът, който работи по ЕПЕП е съставен основно от адвокати от Висшия адвокатски съвет и Софийската адвокатска колегия, както и адвокати от страната, които имат знания, умения и практически опит в работата с електронни системи, идентификация, подаване на документи и комуникация. Те са подпомагани от съдии от Софийския районен съд, Софийския градски съд, Софийския апелативен съд и  Върховния касационен съд, както и от IT специалисти.

Двата екипа работят отделно и ще изготвят самостоятелни доклади, които ще бъдат представени на вниманието на всички компетентни държавни органи в началото на месец октомври. Докладите ще включват спешните мерки, необходими, за да заработи електронното правосъдие поне на елементарно ниво. Мерките ще включват както спешни законодателни изменения и промяна на подзаконовата нормативна уредбата, така и предложения за техническо подобряване на системите и тяхната свързаност, за да се гарантира нужният ефект върху правосъдието в България.

Целта на работата на тези екипи е по техните доклади да бъде преработено техническото задание за ЕИСС и ЕПЕП, за да бъдат преработени двете системи по такъв начин, че да отговарят на изискванията на Конституцията на република България и закона. Стремежът е да се проучат най-добрите сравнителни образци и поетапно да бъдат въвеждани в България тези стандарти, като се съобразят нормативните и обществените специфики. В този връзка добрият пример, който е посочван от съдии, е работата по проекта за електронното заповедно производство, ръководен от съдия Даниела Марчева от Висшия съдебен съвет, и подпомогнат от съдии във Софийски районен съд, Варненски окръжен съд, Бургаски районен съд и Върховен касационен съд. В рамките на този проект публично, прозрачно и широко се обсъждат целите и необходимите законови изменения и технически изисквания, а след това и изработването на конкретно задание за електронното заповедно производство.

На 26 август 2021 г. и Софийският адвокатски съвет се обърна с отворено писмо към Пленума на Висшия съдебен съвет и Министъра на правосъдието като органи, на които е възложено изграждането и поддържането на ЕПЕП, с настояване да бъдат поканени ръководителите на Софийски градски съд, Софийски районен съд, Софийски Апелативен съд и ВКС, както и на представители на органите на Адвокатурата, пред Пленума на Висшия съдебен съвет или работна група по ЕПЕП и ЕИСС при ВСС, за да бъдат изслушани проблемите на съда и адвокатурата при работа с двете системи и да бъде начертана пътна карта със спешни мерки и срокове за тяхното решаване (https://www.sak-sas.bg/images/News_2021/%D0%9E%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BE_%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%BE_%D0%B4%D0%BE_%D0%92%D0%A1%D0%A1_20210823.pdf).

Обединената правна общност се противопоставя ясно на метода на работа по едностранен, непрозрачен и неекспертен начин. Поставя за своя цел инициативата за доработка да е с участие на най-подготвените експерти – технически и правно, и всичките резултати от тяхната дейност да се обсъдят широко и публично. Включително предложенията за нормативни промени, не само технически, защото проблемите са комплексни и изискват комплексен подход. Всички, които са съгласни и искат да бъдат част от процеса на промяната на правене на публична политика в сферата на правосъдието, могат да участват чрез активните си действия https://www.peticiq.com/336776.

Да си припомним думите на нашия учител, будител, виден цивилист, хуманист и скъп приятел Кристиан Таков

„Да не си борец за право, значи да си негов убиец. Защото времето е разделно, границите са ясни и няма спор, кои са лошите. Със сигурност измежду тях са безразличните. Както позналият Писанието не може да се оправдава, че не знае що е грях, така и челият „Борбата за право“ не може да се позовава на невинност.

Казвам го, за да няма неразбрали…….

Оттук нататък има само два пътя – на борбата за право и на предателството към него. Ние не

избираме, дали да се впуснем в тази борба; избираме само, на коя страна ще застанем. Времето

решава, дали да помни или да замъти временните ни предателства към нея. Съдбата пък избира,

колко дълго ще ни позволи да я продължим. Спечелването ѝ е немислимо, но спирането  –

позорно. Sapienti sat.“

Нека помислим и действаме смело:

„Не пускайте наглите да ръководят. не поощрявайте безочието чрез пасивността си. Защото много е страшна самотата на борещия се за правдини, лишен от подкрепата на тези, за чието благо се жертва. Не го оставяйте.“

Днес ние, членовете на академичната и правната общност в България, призоваваме всеки член на правната общност да поеме по нелекия път на борбата за право, да загърби егото си и да стане част от общата кауза  – обединена правна общност за демократична и правова държава. Нека всеки, който искрено вярва в силата на промяната, да подкрепи с името си и подписа си становището на съдиите и адвокатите тук https://www.peticiq.com/336776.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Неделно: Срещу Сарафов се води „мръсна война“, Гешев бил „заплашван“, Ясен Тодоров – следен от „хора и автомобили“

За страховите преживявания поотделно съобщиха главният прокурор Гешев, заместникът му Борислав Сарафов и заместникът на …

Калин Калпакчиев: Приетият механизъм за контрол върху дейността на главния прокурор е сериозен позитив

Партиите започват да осъзнават, че политически манипулируемата прокуратура се обръща срещу тях Трябва да гледаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − 14 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.