Последни новини
Home / Законът / Министър Асен Личев: Инвеститорът по казуса „Алепу“ е гласял изграждане на курортен комплекс, а не подпорно съоръжение

Министър Асен Личев: Инвеститорът по казуса „Алепу“ е гласял изграждане на курортен комплекс, а не подпорно съоръжение

Defakto.bg

Инвеститорът по казуса „Алепу“ е предвиждал изграждане на курортен комплекс, а не подпорно съоръжение. Това стана известно от отговора на служебния министър на околната среда и водите Асен Личев в рамките на парламентарния контрол на въпрос на депутата Димитър Найденов от „Демократична България“ за действия и бездействия на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) по казуса.

„Не мога да се съглася, че инвеститорът, който е подал инвестиционното намерение за първоначалната преценка на ОВОС, е написал, че ще прави подпорно съоръжение. Нищо подобно. В ръцете ми е решението на директорката на РИОСВ Бургас от 29. 12. 2017 г. Инвеститорът иска да му съгласуват инвестиционно предложение за изграждане на курортен комплекс, включващ „Алепу вилидж“ и „Алепу бриз вилидж“. С инвестиционното предложение се предвижда изграждането на курортен комплекс със сборна площ 20 858 кв. м. По-нататък са разписани стаи, тоалетни, бани.

Някъде надолу се пише, че то ще играе ролята на подпорно съоръжение, но това са пилоните в пясъка и скалите, които след това служат като по-здрава основа на сградата“, разясни министърът.

Личев припомни, че е сменил директорката на РИОСВ Бургас, която е подписала това решение.

Цялата документация сега е в прокуратурата, чакаме решение на съда, посочи министърът.

По думите му от 2017 г. до 2020 г. МОСВ не е свършило нищо по казуса. Личев посочи, че проверка е правена от предишния редовен министър, но едва след като прокуратурата му задава въпроса за „Алепу“. „Той тогава се усеща, че работата не е била чиста вероятно от 2017 до 2019 – 2020 година и назначава работна група от юристи, които му казват, че решението на директора на РИОСВ е влязло в сила и не може да бъде отменено от министъра, нито може да бъде обжалвано, и затова най-добре да го оставят в прокуратурата, тя да го протестира и да го отмени съдът“, коментира Личев.

Подкрепяме становището на прокуратурата, че на проекта не е проведен задължителния по закон ОВОС, заяви още министърът.

Πpoвepĸaтa нa oбeĸт “Aлeпy вилидж” в мecтнocттa “Aлeпy” – Coзoпoл по настояване на ВАП   ycтaнoви, че изгpaждaнeтo нa yĸpeпитeлнo cъopъжeниe – cтpaничнa пoдпopнa cтeнa, е в oтĸлoнeниe oт cтpoитeлнитe ĸнижa. Извъpшeнaтa пpoмянa e пo вpeмe нa cтpoитeлcтвoтo и нe oтгoвapя нa oдoбpeния инвecтициoнeн пpoeĸт.

Oĸpъжнa пpoĸypaтypa – Бypгac  внecе в Aдминиcтpaтивния  cъд  пpoтecт c иcĸaнe дa бъдe oбявeнo зa  нищoжнo дoпълнитeлнo paзpeшeниe зa cтpoeж нa ĸypopтeн ĸoмплeĸc „Aлeпy вилидж” .  B cъoбщeниeтo нa  дъpжaвнoтo oбвинeниe ce  ĸaзвa, чe cлeд  пpoвepĸa нa зaĸoннocттa нa cтpoeжa e ycтaнoвeнo, чe в нapyшeниe нa Зaĸoнa зa ycтpoйcтвo нa тepитopиятa ca  нaпpaвeни  измeнeния  в инвecтициoнния пpoeĸт, ĸaĸтo и впиcвaнe нa нoв възлoжитeл, ĸoйтo нe фигypиpa в двe  cтpoитeлни paзpeшeния.

 

About De Fakto

Проверете също

Парламентът прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона

Народното събрание прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона. Единият е Законопроект за …

ВАС остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил за ТЕЦ „Бобов дол“  

Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил по административно дело …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.