Последни новини
Home / Законът / Рашков: Три служби едновременно охраняват Гешев. Стоилов: Полицейските функции на Бюрото за защита към гл.прокурор, са без граждански контрол

Рашков: Три служби едновременно охраняват Гешев. Стоилов: Полицейските функции на Бюрото за защита към гл.прокурор, са без граждански контрол

Defakto.bg

Главният прокурор Иван Гешев е охраняван по три начина – от МВР, НСО и Бюрото за защита. Това каза вътрешният министър  Бойко Рашков в комисията по конституционни и правни въпроси, където се  обсъждат три законопроекта за промени в Закона за защита на лицата, застрашени във връзка с наказателно производство, изготвени от „Има такъв народ“, „Изправи се.БГ!Ние идваме“ и „Демократична България“.  И трите предвиждат  Бюрото за защита да бъде извадено от опеката на главния прокурор и неговото връщане  към Министерството на правосъдието.

Министър Рашков обясни, че главният прокурор се охранява веднъж от Бюрото за защита, втори път, от НСО, тъй като службата охранява периметъра на резиденция „Бояна“, в която се намира жилището наето от Иван Гешев от държавата.  И трети път, от 6-РУ на МВР, след сключено споразумение между Прокуратурата и МВР, полицейски екипи да патрулират от външна страна на резиденция „Бояна“ и да следят за съмнителни лица.  За разлика от всички свои предшественици, Гешев си е  осигурил недопустима охрана, каза Рашков.  „ Такова властолюбие, граничи с някаква параноя“ , каза министърът и обеща да прекрати това споразумение.

Според вътрешния министър има случаи, при които по указание на „политическия ръководещ субект“ се казва на ДАНС да напишат „фалшиво сведение за опасност“ и се назначава охрана за срок от шест месеца. По думите на Рашков, след изтичане на този срок не се прави истинска проверка дали все още са налице такива данни за заплаха. По този начин охрана се е назначавала и на лица, които не са били в държавния апарат.

Говорихме с председателя на парламента, повдигнах въпроса да се разгледа идеята за преразглеждане на първоначалните данни за възникнала опасност по отношение на един човек. Да видим след това продължават ли да съществуват тези данни. Нали сме затова – да разследваме. И когато тези сигнали не се оправдават, да снемем охраната. Това не е правено, разчитало се е на фалшиви сведения„, заяви Рашков.

Николай Хаджигенов нарече „феноменална глупост“  сигнала, по който се охранява не само Гешев, но и бившият премиер Бойко Борисов и председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров. Той обясни, че сигналът е секретен, но на заседание на комисията за контрол на службите е бил изслушан директорът на Държавна агенция „Разузнаване“, на когото са поставени въпроси и за охраната на Борисов. „Бойко Борисов, Иван Гешев и Сотир Цацаров са били обединени в един общ сигнал. Почти се разплаках, слушайки директора на ДАР“, каза Хаджигенов и поясни, че този сигнал никога не е проверяван  от ДАР, но е служел като основание за охрана. Това е прецедент в работата на разузнаването“, коментира той.

Във връзка с Бюрото за защита министър Рашков заяви, че за 2020 г. няма нови свидетели, които да са били защитавани, и това е посочено в доклада. Имало такива, които продължават да бъдат охранявани.  В доклада на Гешев до НС е посочено, че Бюpoтo пo зaщитa e oxpaнявaлo 20 дyши, пoвeчeтo зaщитeни cвидeтeли, ĸaтo oceм oт тяx ca били пaзeни в чyжбинa.  За първото шестмесечие на 2021 г. тo e обезпечавало сигурността на 16 защитени лица по 9 дела за защита.

Това са 150 души към главния прокурор. Никой не знае какво става в това Бюро, може би само той. Вие, депутатите, не знаете какво става там. Няма правна логика да има такъв орган, който да охранява главния прокурор.„, коментира министър Рашков. Той добави, че Бюрото дублира функции и дейност на органи на изпълнителната власт.

В изслушването в комисията участва и служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов, който изрази становище, че Бюрото за защита се е превърнало в своеобразна охранителна структура, участваща и в разследването, като допълни, че така то се е отдалечило от функцията, за която е  създадено –  а именно за защита на свидетели по наказателни производства.

Проф. Стоилов посочи, че защита на главния прокурор е необходима, но тя трябва да се осъществява по общия ред – от НСО, а не от специализирана служба на пряко подчинение на обвинител номер едно: „Бюрото е само един, да го наречем „извънреден способ“ , когато определена категория лица, свързани с наказателния процес, не могат да бъдат защитени в рамките на този процес, да ползват защитата му. Мисля, че тук, абстрахирайки се от каквито и да е персонажи, главният прокурор, който и да е той, трябва да бъде едно от лицата, които са в състава на охраняваните от службата за охрана лица„.

Министърът добави, че в сегашния вид, спрямо дейността на Бюрото, не може да се оказва граждански контрол при осъществяване на полицейските му правомощия.

В сряда правната комисия не прие доклада на главния прокурор Иван Гешев за дейността на Бюрото за периода 1 януари 2020 – 2021 г. , който по думите на председателя й Андрей Михайлов е схематичен сбор от статистика, която не носи информация  за същинската дейност на Бюрото, нито за средствата, които са изразходвани за нея.

По време на изслушването  Гешев  заяви, че връщането на Бюрото за защита под шапката на Министерство на правосъдие  „ще дoвeдe дo yнищoжaвaнe нa cлyжбaтa“. Caмият Гeшeв cъщo пoлзвa ycлyгитe нa Бюpoтo зa зaщитa, което е под негово директно подчинение.  Категоричен е, че това е „ eфeĸтивнa cтpyĸтypa и нeйнoтo yнищoжaвaнe, щe дoвeдe дo пpoблeми в бopбaтa c пpecтъпнocттa”.    „Вече няма да има и арестуван миниcтъp или зaм. миниcтъp зa ĸopyпция, защото Mиниcтepcтвo нa пpaвocъдиeтo e чacт oт изпълнитeлнaтa cиcтeмa“, пoдчepтa Гeшeв.

Oт cтaнoвищe нa пpaвocъдния миниcтъp Янaĸи Cтoилoв дo Koнcтитyциoния cъд пo пoвoд ocпopeнaтa ĸoнcтитyциoннocт нa Бюpoтo пoд шaпĸaтa нa глaвния пpoĸypop, ce виждa, чe в много  дъpжaви члeнĸи,  paбoтaтa по защита на свидетели и магистрати е уредена като административна дейност и ниĸъдe нe e пoд ĸpилoтo нa пpoĸypaтypaтa.

Адвокатите  Ина Лулчева и Валя Гигова, зам.председатели на ВАдС,  подкрепиха идеята Бюрото да се прехвърли към Министерството на правосъдието като самостоятелно звено. „Не може да се съорбазяваме с това кой е главен прокурор и това да бъде водещо. Не може да бъде водещо и това колко свидетели са били защитени или колко не са били. Ефективността е такава, каквато се е налагала – ако е нужно за трима, ако е нужно – за 100„, каза адвокат Лулчева.

Тя напомни, че огромното мнозинство от становища до КС са единодушни, че съществуването на бюрото в сигашния му вид е  противоконституционно и нарушава принципа за разделение на властите.

Другата седмица се очаква промените в статута на Бюрото за защита да минат на първо четене в пленарна зала.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив делото на полицая, убил дете на пешеходна пътека

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив за ново разглеждане делото срещу бившия служител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen + nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.