Последни новини
Home / Законът / След връчване на третия мандат: Нинова обяви седемдневен срок за излъчване на кандидат – премиер

След връчване на третия мандат: Нинова обяви седемдневен срок за излъчване на кандидат – премиер

Defakto.bg

 Необходимо е съставянето на правителство около ясни ценности и с безспорни познати на обществото личности, каза президентът

Размиването на политическата отговорност зад експертна или друга подобна управленска формула няма да реши проблемите по разграждането на проваления властови модел,  а това е историческата задача пред нас- това каза  държавният глава при връчването на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на третата по численост парламентарна група в 46-ото Народно събрание „БСП за България“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, която получи мандата като шеф на ПГ в 46-ото НС,  обяви седемдневен срок за излъчване на кандидат за премиер с третия последен мандат. В Конституцията такъв срок не е обявен, но Нинова  заяви,че на разговорите с президента е уточнено, че до следващия петък (3 септември) трябва да бъде предложен кандидат за премиер на „Дондуков“ 2. Той също има седем дни да предложи проектокабинет. Самата Нинова обяви ,че няма да е претендент за премиер.

Вярвам, че хилядите почтени и честни социалисти, които познавам, ивътрешнопартийната демокрация ще бъдат гарант че третият мандат ще бъде използван за съставяне на правителство около ясни ценности, около отчетлив политически профил и от безспорни познати на обществото личности, защото България има нужда от лидерство, каза държавният глава. Той добави, че сред причините да избере парламентарната група на „БСП за България“ за третия мандат за съставяне на правитество са и изповядваните от БСП ценности свобода, солидарност и справедливост.
Откритост  и диалогичност  на партията при досегашните усилия за съставяне на кабинет също бяха откроени от президента.

Разбираме отговорността, която поемаме в момента. Знаем, че България е изправена пред изпитания, посочи Нинова и увери, че парламентарната група на „БСП за България“ ще положи усилия за съставянето на редовен кабинет, който да промени досегашния модел на управление и да гарантира стабилност на България и сигурност за българските граждани.  От думите й се разбра, че  БСП обмисля да започне разговори поотделно с „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“, но след това ще направи четиристранна среща с всички. Важно е на тази среща да присъстват лидерите на партиите. „Целта е да се опитаме да намерим общото и да се изгладят различията между тях, които се появиха в първия тур преговори с първия мандат.

About De Fakto

Проверете също

Доклад на правозащитна мрежа: България трябва да въведе правила за политическата реклама в интернет

Българският хелзинкски комитет, заедно с организации от Унгария, Италия, Нидерландия и Словения, участва в изготвянето …

Гешев критикува Зарков за искането до КС срещу тоталния адм. контрол на прокуратурата над изпълнителната власт

След закриване на спецправосъдието, наркотици заляха улиците, а дрогирани шофьори убиват децата ни, казва главният …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.