Последни новини
Home / Законът / Президентът: Колко време е нужно, за да разберем, че вярното решение е диалог и коалиция, вместо бягство от отговорност

Президентът: Колко време е нужно, за да разберем, че вярното решение е диалог и коалиция, вместо бягство от отговорност

Defakto.bg

 Държавният глава  не е привърженик на идеята за избори две в едно – това е срещу духа на Конституцията, каза той

Президентът Румен Радев потвърди тезата си, че не е привърженик на идеята нови предсрочни избори за парламент да се смесват в един ден с тези за държавен глава. Избори две в едно са срещу духа на нашия конституционен модел и разграничаването в отговорностите между различните институции е в духа на правовата държава и това следва да се отчита, заяви на  брифинг в Рудозем  Радев.
„Разбира се трябва да се търси баланс между цената на едни отделни избори, баланс между това хората да ходят може би три последователни недели на избори, но трябва да отчитаме, че все пак тези избори се правят в духа на нашата конституция. Никога досега не е имало смесване в едно на парламентарни и президентски избори. Но в края на краищата нека парламентът вземе това решение“, добави държавният глава.

На въпрос знае ли дали служебните министри Кирил Петков и Асен Василев готвят свой политически проект, каквито прогнози направиха социолози и политолози, Радев отговори:   „Служебните министри са експерти в своята област, със свободна воля, не мога като президент да кажа: вие правете партия, вие отивате като редовен министър. Мога да подкрепям или да не даден политически проект едва когато видя неговата визия, програма„.
Запитан дали би включил настоящи министри в следващо служебно правителство, Радев заяви, че дори не иска да мисли за следващ служебен кабинет.

Политиката е преди всичко отговорност, крайно време е политическите партии да осъзнаят своята отговорност и да не абдикират от нея, коментира  Радев.
Колко избора трябва да преминем, за да разберем – от предишните избори, че без диалог не става, а на тези избори сега, в рамките на този парламент, да разберем, че без коалиция не става. Колко време ще се учим, за да стигнем до вярното решение.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът алармира: Недопустимо е хора с увреждания да си плащат за достъпна среда  

  Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до социалния министър в оставка Георги Гьоков, в което …

Министър Асена Сербезова съди прокуратурата за 70 000 лв. заради незаконно обвинение

Здравната министърка в оставка проф. Асена Сербезова е завела дело за обезщетение срещу прокуратурата по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.