Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата възложи проверки за градушките в пловдивско на министерствата на земеделието и транспорта

Прокуратурата възложи проверки за градушките в пловдивско на министерствата на земеделието и транспорта

Defakto.bg

Върховна административна прокуратура (ВАП) ангажира Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) чрез Инспектората му да извърши проверка във връзка с падналите в последните денонощия градушки в пловдивски села, съобщават оттам.   Във ВАП е образувана преписка по информация в медиите за засегнатите  пловдивски села и нанесени  щети на реколтата. От съобщението се разбира, че прокуратурата указва на  министерството  да установи изпълнени ли са по време на последните градушки в Пловдивско изискванията на противоградовата защита в Република България, която по закон е възложена на Изпълнителната агенция Борба с градушкит към МЗХГ.

ВАП пита и служебния министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, към който е Центърът за координиране използването на въздушното пространство (ЦКИВП), имало ли е разрешение или забрана да се изстрелят ракети срещу градоносните облаци (в случай на забрана – по какви причини).  От Министерството на  транспорта, информационните технологии и съобщенията следва да се представи информация за предприетите действия относно изнесените в медиите твърдения,  а също така и за дейностите, касаещи противоградовата защита в конкретния случай.
Резултатите от предприетите действия от двете министерства, както и направените констатации, следва да се изпратят до ВАП в кратък срок.
В случай че по време на проверките се установят данни за нарушения от компетентността на други контролни органи, следва те и ВАП да бъдат уведомени, разпорежда административната пролкуратура. Допълва, че ако  бъдат установени данни за престъпление от общ  характер, те трябва да бъдат съобщени на компетентните прокуратури и структури на МВР, за което да се информира и ВАП.

По рано през деня на среща с пострадилите производители от градушките хора в землището на пловдивското село Ръжево Конаре, министърът на земеделието, храните и горите Христо Бозуков  заяви, че причина  да спре близо за час изстрелването на ракети за предотвратяване на  евентуалните поражения е било  кацането в района на военен транспортен самолет от съюзническите сили.

Близо 15 са засегнатите от ледените късове села на север от Пловдив.  Продукция за милиони е унищожена и сега гние на  хиляди декари, съобщават пред БНР пострадалите стопани.  Те поискаха да бъдат обезщетени и да бъде потърсена отговорност от тези , които са забранили  изстрелването на  ракети по времето, когато градоносните облаци са били над района.   Министърът  обеща, че ще се получат обезщетения във възможно най-голям размер.

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.