Последни новини
Home / Законът / Срещу пандемията: Главният държавен инспектор предлага затягане на ограничителни мерки в цялата страна

Срещу пандемията: Главният държавен инспектор предлага затягане на ограничителни мерки в цялата страна

Defakto.bg
Доц. Ангел Кунчев

Главният държавен здравен инспектор  Ангел Кунчев е изпратил доклад до министъра на здравеопазването, с който предлага въвеждането на нови ограничителни мерки на територията на страната, съобщава БТА.  Той предлага сериозни мерки, тъй като заболеваемостта в страната към 30 август вече е над 265 души на 100 хил. население за период от 14 дни. Заповед още не е издадена,  но от изброеното в съобщението до медиите става известно, че се дава възможност на редица сектори да продължат да работят, ако посетителите и персоналът са ваксинирани, преболедували или предоставят отрицателен резултат от PCR или антигенен тест за коронавирус

Според  Кунчев заведенията трябва да приемат посетители само в откритите си части, а на закрито да работят само, ако са ваксинирани 100 процента от персонала и поне 50 процента от клиентите. Това  важи и за  работата на музеи и галерии.Предлага се още да бъдат забранени всички концерти и други подобни събития, на които се събират хора от различни места, а прояви като обучения, конференции да бъдат провеждани само на открито.

Главният здравен инспектор препоръчва преустановяване работата на нощни заведения, игрални зали и казина. Алтернативен вариант е работа до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт, в т.ч. и при 100 % наличие на зелен паспорт от персонала.

Кунчев смята, че трябва да се въведе контрол за достъп в търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговските центрове тип мол, с оглед ограничаване на потока от хора, като не се допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

От ресторантьорския бранш заплашиха с нови протести, ако бъдат въведени предлаганите от главния здравен инспектор Ангел Кунчев ограничителни мерки.

Задължителна ваксинация срещу коронавируса не се обмисля, заяви служебният премиер Стефан Янев.

Право на всеки един е да реши как иска да управлява личния си живот и личното си здраве, така че в това отношение не правим никакви движения. Появиха се идеи за ваучери, допълнителни стумули и т.н. Пак повтарям, това е въпрос на личен избор и с каквито и да е кампании, ако човек не иска да поеме отговорност, той няма да се ваксинира“, каза служебният премиер Стефан Янев, който заедно с министъра на образованието Николай Денков, посети  Медицинския университет в София.

 

Предложенията на доц. Кунчев подробно: 

Да се преустановят всички масови мероприятия, организирани от общини и по частна инициатива като концерти, музикални фестивали, събори, фолклорни инициативи и др., свързани със събиране на едно място на хора от различни области на страната и държави от света, и свързани с висока концентрация на хора на ограничена площ, се предлага в документа.

Преустановяване на провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма на закрито е друго предложение, направено в доклада. Допуска се тяхното провеждане на открито при спазването на основните противоепидемични мерки (носене на защитна маска за лице, спазване на физическа дистанция). Като възможност за намаляване на негативните последици от ограничителните мерки върху бизнеса е целесъобразно използването на въведения вече зелен (санитарен) паспорт (100 процента от персонала и посетителите да са ваксинирани, преболедували или с отрицателен резултат от проведен PCR или бърз антигенен тест, удостоверено с необходимите документи) като алтернативен вариант на предвидените в Плана мерки.

Наличното официално приложение на България за сканиране и валидиране на Digital Green Certificate – COVID CHECK BG, одобрено от Гугъл и публикувано в Google Play Store, ще спомогне на персонала в различните обекти, прилагащи този подход лесно и бързо да проверяват сертификатите на посетителите. В посочения случай се допуска провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма на закрито при заемане на 50 на сто от капацитета на помещението и 100 процента наличие на цифров COVID сертификат за ваксинация, преболедуване или изследване от всички заангажирани и участващи лица.

Да се преустанови провеждането на закрито на мачове и други спортни събития, се предлага още в доклада. Изключения да се допускат само за провеждането на професионални спортни събития на закрито, но без публика. Провеждането на мачове и спортни състезания на открито да бъде без публика. Алтернативен вариант е допускането на публика на открито до 50 на сто от капацитета на съответния стадион/спортна зала само за лица, притежатели на зелен (санитарен) паспорт.

Преустановяване на групови посещения във фитнеси, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове. Допуска се само индивидуалното ползване на посочените по-горе обекти при използване на не повече от 30 на сто от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м между посетителите. Алтернативен вариант е допускането на групови посещения и заетост до 50 на сто от капацитета на обекта само за лица, притежатели на зелен (санитарен) паспорт и при 100 процента наличие на зелен паспорт от персонала, е друго предложение, посочено в документа.

Да се преустанови работата на музеи, галерии и други културни събития. Алтернативен вариант е работа до 50 на сто от капацитета на обекта само за лица, притежатели на зелен (санитарен) паспорт, включително и при 100 процента наличие на зелен паспорт от персонала.

Да се преустанови и работата на нощни заведения, игрални зали и казина. Алтернативен вариант е работа до 50 на сто от капацитета на обекта само за лица, притежатели на зелен (санитарен) паспорт и при 100 процента наличие на зелен паспорт от персонала. Преустановяване на работата на закрито на заведения за хранене; допуска се обслужване на открито при осигуряване на разстояние от 2 м. между столовете на масите и посетителите са групи до 6 човека на маса и при ограничено работно време в границите между 7.00 и 22.00 часа. Разрешена е доставка по домовете.

Алтернативен вариант за работа на закрито е до 50 на сто от капацитета на обекта само за лица, притежатели на зелен (санитарен) паспорт и при 100 процента наличие на зелен паспорт от персонала.

Друго предложение в доклада е да се преустанови и работата на закрито на прилежащите към местата за настаняване заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма за лица, които не са гости. Същите обслужват само гости на местата за настаняване по възможност чрез рум сървиз или при спазване на изискванията за работа при обслужване и при спазване на въведените изисквания и ограничения за конкретния обект, но не повече от 50 на сто от капацитета на заведението.

Да се въведе контрол за достъп в търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговските центрове тип МОЛ, с оглед ограничаване на потока от лица, като не се допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

Предложенията са направени с цел прекъсване на механизма на предаване на инфекциите от COVID-19, тъй като регистрираната към момента 14-дневна заболяемост от COVID-19 в страната е 265.52 на 100 000 население. (БТА)

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.