Последни новини
Home / Законът / ДАНС: Прокуратурата забрани изнасянето на информация за Пеевски

ДАНС: Прокуратурата забрани изнасянето на информация за Пеевски

Defakto.bg

Върховна касационна прокуратура не ни позволи да оповестим информация за бившия депутат Делян Пеевски. Това заяви зам.-председателят на ДАНС Станислав Станчев по време на заседание на временната парламентарна комисия „Магнитски“, цитиран от БГНЕС.

От думите му стана ясно още, че държавната агенция е предоставила информация на държавното обвинение. После добави, че те биха могли да предоставят данни, но само ако получат разрешение и имат документ, потвърждаващ това. Той не пожела да разгласи още информация за лицата по списъка „Магнитски“, тъй като се опасява, че по този начин ще стане обект на прокуратурата и увери, че всичко, което им е вменено от закона било направено.

Атанас Славов от „Демократична България“ каза, че в момента срещу Пеевски се извършва прокурорска проверка, а не разследване и считат за неправомерна забраната да се изнася информация, тъй като няма разследване срещу бившия депутат.

От „Има такъв народ“ поискаха да се предостави информация дали има свързани лица с Пеевски, които да са давали средства за протестите, а Тома Биков от ГЕРБ попита дали има настоящи депутати, които имат връзка с лица от списъка „Магнитски“.

Станчев уточни, че срещу бившия депутат тече разследване и има досъдебно производство. Той не пожела да разгласи още информация за лицата по „Магнитски“, тъй като се опасява, че по този начин ще стане обект на прокуратурата и увери, че всичко, което им е вменено от закона е направено.

Председателят на комисията Надежда Йорданова коментира, че не е изненадана от казаното в зала.

„Предвид наличието на следствена тайна, отказват да дадат информация“, каза тя. Според нея обаче обществото има право да знае какво се е случило и защо контролните системи в България не са сработили и ни бше зашлевен шамар, защото не работим добре. Тя каза, че е изключително притеснена от това, че държавното финансово разузнаване и БНБ, които не виждат проблем.

„Вие да чухте, че след 2.06 са започнали проверки, за да установят как така не са сработили мерките. Аз не чух такова нещо. Още по-притеснителното е, че активната информация за рисковите сделки е започнала да идва след 2.06“, добави Йорданова и поясни, че е недопустимо да чакаме международните ни партньори да ни вършат работата.

По време на заседанието и в отговор на депутат стана ясно, че от ДАНС не могат да разкрият дали финансовото разузнаване знае за изтеглените от намиращия се в Дубай обвиняем бизнесмен Васил Божков 70 млн. лв. и се разбра, че на такъв тип транзакции може да се противодейства в 15-дневен срок.

„Изключително дълъг срок е това, следите явно са заличени. В 21 век те обработват сигнали на хартия“, коментира още председателят на временната комисия.

На 6 август Народното събрание единодушно прие създаването на временна анкетна комисия по повод наложените от САЩ санкции по глобалния закон „Магнитски“, които засягат Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков.  След санкциите на САЩ наложени на Делян Пеевски,  Васил Божков и на вече бившия зам.-шеф на бюрото за контрол на СРС Илко Желязков, българското правителство изготви разширени списъци, в които наред с посочените от Вашингтон граждани и дружества са изброени и други свързани с тях фирми и лица. Според властите, това  е предупреждение за държавните фирми да не работят с включените в списъка, защото има риск санкциите „Магнитски“ да застигнат и тях.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

ВКС образува тълкувателно дело за обхвата на съдебния контрол върху постановлението за прекратяване, когато престъплението се преследва по тъжба на пострадалия

         С разпореждане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) бе образувано Тълкувателно дело № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.