Последни новини
Home / Законът / Служебният премиер: Липсата на връзка между партии и граждани, отваря вратите за ново политическо лидерство

Служебният премиер: Липсата на връзка между партии и граждани, отваря вратите за ново политическо лидерство

Defakto.bg

              Стефан Янев е готов да бъде отново служебен премиер, ако е необходимо 

               Бих се включил във всеки един проект, който работи за България, заяви той

Президентът определя състава на служебния кабинет, да, ако е необходимо, мога да изпълнявам тази роля – така отговори  служебният премиер Стефан Янев на въпрос по Нова телевизия дали би продължил да е министър-председател и в следващ служебен кабинет.
Дали изборите ще са две в едно или поотделно до голяма степен зависи от решението на парламента, с което ще се насрочат президентските избори, напомни той. Допълни, че  решението на президента за насрочване на нови парламентарни избори ще е на база решението на Народното събрание.

Според министър-председателя, при положение че се върви към трети избори в рамките на годината, явно има криза на политическото лидерство. „В България се забелязва отдалеченост и липса на връзка между партии и граждани, а хората не се чувстват представени от тях. Това отваря врата на нови политически субекти, които да запълнят тази ниша с правилно политическо поведение„, допълни Янев.

На въпрос дали би гласувал за политически проект начело с Асен Василев и Кирил Петков, той отговори: Бих се включил във всеки един проект, който работи за България. Опитвам се да гледам голямата картина максимално обективно. Не само „Има такъв народ“, но и другите партии не показват устойчиво поведение и предполагаемо ще бъдат наказани от своите избиратели на следващи избори, коментира Янев.

Организацията на изборите не е лек процес и трябва да започне достатъчно рано съвместно с ЦИК, каза той.  По думите му държавата е готова да организира избори и 2 в 1, и поотделно. Проблемите ще бъдат към ЦИК, защото при избори 2 в 1 ще има необходимост от закупуване на нови машини, ще има нужда и от пренастройване на машините.

Решенията за нови мерки срещу пандемията предстои да  взети до няколко дни, отбеляза премиерът, като уточни,че управлението на здравната криза е в ръцете на здравните власти и на министъра на здравеопазването и неговия екип, защото са най близо до проблема.

Решенията, които предстоят да бъдат взети, ще бъдат максимално добре обосновани на базата на наличната информация. Вероятно всички няма да бъдат доволни, все ще има недоволни, но балансът е между протеста и гласа на тези, които не искат мерки, и от друга страна тези, които искат мерки, искат повече сигурност и повече, така да се каже, предсказуемост в здравната обстановка, която ги заобикаля. Политическото решение го взима министърът на здравеопазването“, каза Стефан Янев.

Правителството няма намерение да въведе задължителна ваксинация, повтори премиерът.  Той подчерта обаче, че ваксината е единственият разумен довод, даден от науката, дори да не те предпази на 100 процента от заболяването, тя гарантира, че ще бъде прекарано значително по-леко. Служебният премиер  допълни, че България е в уникалната ситуация –  всеки гражданин да има избор за ваксинация между няколко ваксини. Кампаниите разчитат на доброто отношение на хората, допълни той.
Парите за компенсации както за бизнеса, така и за медицинските дейности са предвидени в проекта за актуализация на бюджета, той е в парламента и депутатите ще решат дали ще се случи и в какъв вид, посочи премиерът.
Стефан Янев оцени работата на служебния  кабинет така: Мисля, че това е пример за това как трябва да функционира едно правителство в демократична държава – работа в екип и осъзнаване, че Министерският съвет е колективен орган, посочи служебният премиер.

About De Fakto

Проверете също

От „Правосъдие за всеки“ обявиха, че менторството на Пеевски над съдебната реформа е червена линия, която няма да пресекат

Най-важната задача пред народните представители в този момент е приемането на редовен бюджет за 2023 …

В Министерство на процедурата тръгва публично изслушване на 13 кандидати за съдия в ЕСПЧ

Днес от 10:00 ч. в сградата на Министерството на правосъдието, (гр. София, ул. „Славянска“ № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.