Последни новини
Home / Актуално / Валя Ахчиева: Министерството на правосъдието установи, че Председателят на СГС няма българско гражданство

Валя Ахчиева: Министерството на правосъдието установи, че Председателят на СГС няма българско гражданство

Defakto.bg

Журналистката Валя Ахчиева бе поканена от комисията по ревизията в НС на изслушване за разследването й за  замитането на италианския боклук в България. След приключване на темата, Ахчиева поиска разрешение от председателя на комисията Мая Манолова да  съобщи една гореща новина. Ето какво каза тя: 

Валя Ахчиева
Алексей Трифонов
Бих искала да ви съобщя една новина, точно тук и точно сега, защото Вашата комисия ревизира потъпкването на закона през последните години, включително и от т.нар. “правителство” на съдебната власт – ВСС.

В рамките на служебното правителство,  аз направих поредния си опит за последните две години и половина, компетентният орган по закон – Министерството на правосъдието, да извърши проверка и да се произнесе – има ли българско гражданство Председателят на СГС? И служебният министър на правосъдието – проф. Янаки Стоилов изпълни конституционните си задължения, като довърши  започналата през 2019-та година проверка за законността на българското гражданство на Председателя на СГС – съдия Алексей Трифонов.

Проверката потвърди съмненията ми в журналистическото ми разследване,  че СГС се управлява и към момента, от лице, което не е български гражданин.          Тази истина беше грижливо потулвана  две години и половина от:

Съдийската колегия и настоящият състав на ВСС, които са отговорни за това назначение, Шесто отделение на ВАС,  тримата министри на правосъдието в последното правителство “Борисов 3” , както и двама Главни прокурори.

Всички тези най-висши длъжностни лица от съдебната система и изпълнителната власт не само бранеха избрания от тях самите Председател на СГС , както и това, истината да не излезе наяве, но и аз лично бях атакувана и порицана от ВСС за своите разкрития в разследването ми “Шпионски етюди зад завесата на Темида”.

ВСС ме осъди морално, заради това, че съм била атакувала с въпроси Председателя на СГС  – Алексей Трифонов, на улицата пред дома му, рано сутрин. А това се наложи, поради отказа му да коментира казуса, защото той не се бил срещал с журналисти. Тоест, ВСС ме осъди морално, за това, че аз  изпълних добросъвестно журналистическия си дълг, представяйки и гледната точка на главния герой в разследването ми.

Нещо повече – ВСС, който се председателства от министъра на правосъдието и в него по право влизат – Председателят на ВАС и Главният прокурор, оказа публична институционална подкрепа на Алексей Трифонов, чрез специално съобщение  за това. А мен публично ме порицаха. Само че, отказаха да проверят, дали фактите от разследването ми са верни?

И на моето искане, да бъда изслушана пред ВСС, кадровиците в съдебната власт отговориха с мълчание.

А  всъщност,  тяхно законово задължение е било, да проверят детайлно всички факти от кадровото досие на кандидата за Председател на най-големия съд в България, както  и автобиографията му, в която пише, че Алексей Трифонов е роден в град Курск, Съветски съюз, с родители – майка Алла – съветски гражданин и баща Боян – български гражданин.

Вместо да бъда изслушана от ВСС, те ме порицаха. И сега на сайта на ВСС, порицанието ми е вписано в Публичния регистър на посегателствата срещу съдебната система – цитирам: “ за агресивен подход към личните права на съдията, който не може да бъде обоснован с разкриване на информация от важен обществен интерес.”

Така ли? Не била от важен обществен интерес информацията, че вече 3 години, най-големият съд в България се управлява от човек, който няма българско гражданство? От изключителен обществен интерес е!

Защото, всички присъди, които е писал съдия Алексей Трифонов по наказателни дела, започват с това:

“В името на народа…” Само че,… кой народ? В името на кой народ е писал присъдите съдия Трифонов, след като той не е част от българския народ? Не е и част от руския народ, след като  той представи пред съда доказателство, че няма руско гражданство.

В името на никой народ! Излиза така, че Председателят на СГС няма никакво гражданство. Фактите сочат, че той е …апатрид.

И сега, тежките  въпроси висят във въздуха:

Защо ВСС си затваряше очите 3 години? Умишлено ли е било това? Защо игнорираха фактите и законовите изисквания за магистратите, според Закона за съдебната власт? Нали всъщност, на тях е поверена най-важната функция – в името на народа, да решават човешки съдби?

И още. Дали сега този състав на ВСС ще освободи  от длъжност Председателя на СГС, който няма българско гражданство? И как  ВСС, който извърши това назначение, ще поеме собствената си отговорност?

Защото, вместо да раздадат правосъдие,  те всички се скриха от истината и агресивно игнорираха фактите.

И ще ми се извинят ли, че ме нарекоха  “агресор” за това, че  разкрих една истина, от изключителен обществен интерес?

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС образува тълкувателно дело по защитата на правото на интелектуална собственост

Във ВКС бе образувано тълкувателно дело по въпрос, свързан с производствата по защита на правото …

Ген.адвокат по българско дело: Съдът трябва да изясни дали прокуратурата защитава обществен интерес като използва лични данни по дело срещу нея

Могат ли в хода на наказателно производство да се обработват лични данни на лица в …

2 коментара

  1. Валентин Ангелов

    Това не е държава вече , пълна кочина с маймуни блядове , плод на пиянска чекия.Кога тези българи ще скочат и да се избие , цялата тази сган.
    Докога ще се търпи всичко това , докога ????????

  2. Отец Попиелушко

    Разстреляте тия р00соиди ат ВСС!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.