Последни новини
Home / Актуално / Валя Ахчиева: Министерството на правосъдието установи, че Председателят на СГС няма българско гражданство

Валя Ахчиева: Министерството на правосъдието установи, че Председателят на СГС няма българско гражданство

Defakto.bg

Журналистката Валя Ахчиева бе поканена от комисията по ревизията в НС на изслушване за разследването й за  замитането на италианския боклук в България. След приключване на темата, Ахчиева поиска разрешение от председателя на комисията Мая Манолова да  съобщи една гореща новина. Ето какво каза тя: 

Валя Ахчиева
Алексей Трифонов
Бих искала да ви съобщя една новина, точно тук и точно сега, защото Вашата комисия ревизира потъпкването на закона през последните години, включително и от т.нар. “правителство” на съдебната власт – ВСС.

В рамките на служебното правителство,  аз направих поредния си опит за последните две години и половина, компетентният орган по закон – Министерството на правосъдието, да извърши проверка и да се произнесе – има ли българско гражданство Председателят на СГС? И служебният министър на правосъдието – проф. Янаки Стоилов изпълни конституционните си задължения, като довърши  започналата през 2019-та година проверка за законността на българското гражданство на Председателя на СГС – съдия Алексей Трифонов.

Проверката потвърди съмненията ми в журналистическото ми разследване,  че СГС се управлява и към момента, от лице, което не е български гражданин.          Тази истина беше грижливо потулвана  две години и половина от:

Съдийската колегия и настоящият състав на ВСС, които са отговорни за това назначение, Шесто отделение на ВАС,  тримата министри на правосъдието в последното правителство “Борисов 3” , както и двама Главни прокурори.

Всички тези най-висши длъжностни лица от съдебната система и изпълнителната власт не само бранеха избрания от тях самите Председател на СГС , както и това, истината да не излезе наяве, но и аз лично бях атакувана и порицана от ВСС за своите разкрития в разследването ми “Шпионски етюди зад завесата на Темида”.

ВСС ме осъди морално, заради това, че съм била атакувала с въпроси Председателя на СГС  – Алексей Трифонов, на улицата пред дома му, рано сутрин. А това се наложи, поради отказа му да коментира казуса, защото той не се бил срещал с журналисти. Тоест, ВСС ме осъди морално, за това, че аз  изпълних добросъвестно журналистическия си дълг, представяйки и гледната точка на главния герой в разследването ми.

Нещо повече – ВСС, който се председателства от министъра на правосъдието и в него по право влизат – Председателят на ВАС и Главният прокурор, оказа публична институционална подкрепа на Алексей Трифонов, чрез специално съобщение  за това. А мен публично ме порицаха. Само че, отказаха да проверят, дали фактите от разследването ми са верни?

И на моето искане, да бъда изслушана пред ВСС, кадровиците в съдебната власт отговориха с мълчание.

А  всъщност,  тяхно законово задължение е било, да проверят детайлно всички факти от кадровото досие на кандидата за Председател на най-големия съд в България, както  и автобиографията му, в която пише, че Алексей Трифонов е роден в град Курск, Съветски съюз, с родители – майка Алла – съветски гражданин и баща Боян – български гражданин.

Вместо да бъда изслушана от ВСС, те ме порицаха. И сега на сайта на ВСС, порицанието ми е вписано в Публичния регистър на посегателствата срещу съдебната система – цитирам: “ за агресивен подход към личните права на съдията, който не може да бъде обоснован с разкриване на информация от важен обществен интерес.”

Така ли? Не била от важен обществен интерес информацията, че вече 3 години, най-големият съд в България се управлява от човек, който няма българско гражданство? От изключителен обществен интерес е!

Защото, всички присъди, които е писал съдия Алексей Трифонов по наказателни дела, започват с това:

“В името на народа…” Само че,… кой народ? В името на кой народ е писал присъдите съдия Трифонов, след като той не е част от българския народ? Не е и част от руския народ, след като  той представи пред съда доказателство, че няма руско гражданство.

В името на никой народ! Излиза така, че Председателят на СГС няма никакво гражданство. Фактите сочат, че той е …апатрид.

И сега, тежките  въпроси висят във въздуха:

Защо ВСС си затваряше очите 3 години? Умишлено ли е било това? Защо игнорираха фактите и законовите изисквания за магистратите, според Закона за съдебната власт? Нали всъщност, на тях е поверена най-важната функция – в името на народа, да решават човешки съдби?

И още. Дали сега този състав на ВСС ще освободи  от длъжност Председателя на СГС, който няма българско гражданство? И как  ВСС, който извърши това назначение, ще поеме собствената си отговорност?

Защото, вместо да раздадат правосъдие,  те всички се скриха от истината и агресивно игнорираха фактите.

И ще ми се извинят ли, че ме нарекоха  “агресор” за това, че  разкрих една истина, от изключителен обществен интерес?

 

 

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

2 коментара

  1. Валентин Ангелов

    Това не е държава вече , пълна кочина с маймуни блядове , плод на пиянска чекия.Кога тези българи ще скочат и да се избие , цялата тази сган.
    Докога ще се търпи всичко това , докога ????????

  2. Отец Попиелушко

    Разстреляте тия р00соиди ат ВСС!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four + two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.