Последни новини
Home / Законът / Парламентът „иззе“ Бюрото за защита от главния прокурор и го премести под контрола на правосъдното ведомство

Парламентът „иззе“ Бюрото за защита от главния прокурор и го премести под контрола на правосъдното ведомство

Defakto.bg

На първо четене парламентът  прие трите законопроекта за преместване на Бюрото за защита  от подчинението на главния прокурор в  Министерството на правосъдието.

Проектите на „Изправи се БГ! Ние идваме!“, „Демократична България“ и „Има такъв народ“,   бяха одобрени от правната комисия във вторник.  В зала трансферът на Бюрото бе подкрепен от парламентарните групи на вносителите и БСП.   От ГЕРБ се въздържаха и гласуваха против. Това направиха и от ДПС.

Общото между законопроектите е отнемането на контрола над бюрото от главния прокурор и прехвърлянето му към Министерството на правосъдието.  Основният мотив е осъществянето на контрол над дейността на бюрото и премахване на дублиращите функции с МВР и Главна дирекция „Охрана“ към МП.  Друг аргумент е по-голяма отчетност за изпълнението на основната  функция на Бюрото – да охранява хора, застрашени във връзка с наказателни производства.

Главният прокурор Иван Гешев  е против предложението Бюрото, чиято охрана ползва  от близо 2 години, да бъде премествано.  

Всички ние знаем, че Бюрото по защита се превърна в една паравоенна структура и на това трябва да се сложи край, призова от трибуната адвокат Николай Хаджигенов. Той  поиска да бъде скъсен срока за предложения между двете четения от 7 на 3 дни и залата подкрепи предложението.

Това стана в момент, в който председателят на парламента Ива Митева посрещаше служебния премиер Стефан Янев за поредно изслушване заради бежанската вълна. Когато се върна в залата и разбра решението на депутати, Митева обясни, че  парламентът е подкрепил три отделни законопроекта и преди да се изготви и публикува общ проект, срокът за предложения не може да бъде скъсяван.  Гласуването  беше отменено, а срокът за  нови предложения остана 7 дни.

About De Fakto

Проверете също

Българските граждани без лична карта надхвърлиха 207 000 души, от тях 110 389 живеят в България, лишени от основни права

Въпреки многобройните сигнали и загубени съдебни дела, МВР продължава  да наблюдава безучастно разрастващия се брой …

Общият съд отмени решение на ЕК, с което са утвърдени румънски помощи в полза на Wizz Air на летище Тимишоара

     Общият съд отменя решението на Европейската комисия, с което се утвърждават румънските помощи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.