Последни новини
Home / Законът / Десетилетие след създаването, предстои закриване на Специализираното правосъдие (промените)

Десетилетие след създаването, предстои закриване на Специализираното правосъдие (промените)

Defakto.bg

Специализираното правосъдие да бъде закрито – около това становище се обединиха участниците в обсъждане на законопроекта за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), предложен от  „Демократична България“. Промените ограничават още функциите на прокуратурата извън наказателните производства, създават нови условия за избора на  председателите на върховните съдилища и др.   Дискусията продължи над 3 часа в правната комисия на  парламента. Депутатите се отказаха да гласуват  законопроекта още в сряда, за да не нарушат правилника на  Народното събрание. Това ще стане в петък.

Работата по детайлизирането на проекта буквално трябва да започне от утре,  заяви Андрей Михайлов, шеф на правната комисия след приключване на дискусията.

Освен членовете на комисията на обсъждането присъстваха зам.министърът на правосъдието Иван Демерджиев,  зам. председателите на Висшия адвокатски съвет Ина Лулчева и Валя Гигова, Атанаска Дишева от ВСС,  административните ръкводители на спецсъдилищата, съдии, прокурори, следователи  и други. По време на дискусията  постъпи становище на главния прокурор Иван Гешев, че ПРБ не е съгласна със  закриването на спецправосъдието. Срещу промените се обявиха и всички участници от  спецправосъдието, от Асоциацията на прокурорите и Камарата на следавателите.

Атанас Славов

За 10 години специализираното правосъдие се очерта като орган, подходящ за  политическо вмешателство“, каза в експозето си по законопроекта Атанас Славов от „ДБ“.  Съдебната власт губи от мнението, че една част от нейните органи изпълняват политически поръчки съдилища, смята  той.

Добави, че прехвърлянето на делата за корупция в спецправосъдието стъпка по стъпка са превърнали специализираните съдилища в извънредни, а като основна причина за необходимостта от промени  посочи ниската ефективност на спецорганите и общественото неодобрение.

Председателят на АСНС Георги Ушев

Председателят на Апелативния спецсъд Георги Ушев защити реномето на спецправосъдието, като наблегна, че от ЕК не са отправяни критики заработата на спецсъда, както и за  липса на присъди за корупция по високите етажи на властта.

Заради работата на спецсъда, отпадна мониторинга над България“, вметна Ушев. Той отправи критики към вносителите, че пращат делата срещу републиката и  организираната престъпност по подсъдност в районните съдилища. Предложи депутатите да потърсят решение в компетентността на спецструктурите, която може да бъде намалена и да останат делата за организирана престъпност, тероризъм, както и тези на европейската прокуратура.

Ушев посочи и друг проблем, който не е уреден от законопроекта – закриването на спецсъдилищата ще става от датата на влизането на закона в сила. Ще бъдат закрити юридическите лица – спецсъд и апелативен спецсъд, които се разпореждат с бюджет, а това ще създаде хаос, тъй като няма да могат да се плащат заплати на служители, възнаграждения на вещи лица и техните правоотношения автоматично ще бъдат прекратени. Допълни, освен, че ще спре работата по всички дела, не е ясно кой ще носи отговорност, ако изчезнат цели дела или веществени доказателства, след като администрацията ще бъде освободена.

Според него,  решенията за преназначаване на съдии се обжалват пред особен смесен орган, в чиито състав ще влизат съдии от ВКС и ВАС. „Добре е да попитате съдиите дали биха участвали в такъв противоконституционен орган. По какви процедури ще работи той – също не е разписано“, продължи той и добави, че  подобно решение  му напомня реформата в Полша, която бе отрязана от Съда на ЕС. „Ще заложите такава бомба, която ще избухне не само в ръцете на вносителите, но и в ръцете на цялото общество, предупреди той. Ушев се позова на решения на КС, че специализираното правосъдие не е извънредно, а работи по правилата на общите съдилища.

Атанас Славов се намеси и отбеляза, че тежката престъпност заради която бяха създадени  спецсъдилища в крайна сметка приключва масово с наказания до  три години.  Наказанието „до 3 години не е леко, това са три години от живота на човек, отвърна шефката на спецсъда Мариета Райкова.  „Аз бих предпочела даже да са повече, защото с тях се възстановяват щетите от престъпленията“, каза тя.  Райкова продължава да не разбира какви са правните аргументи, с които се иска закриването на спецструктурите.

Валентина Маджарова

Валентина Маджарова, ръководител на спецпрокуратурата не приема  заключението, че работата на спецпрокуратурата едва ли не е едно „нищо“.  Посочи, че  споделя  нуждата от съдебна реформа. “ Буди недоумение единствено и само защо тази правосъдна реформа се започва със специализираните структури – не мога да кажа дали трябва или не те да съществуват, но бързането в случая не би било полезно за никого“, подчерта Маджарова. Съобщи, че  спецпрокуратурата за 6 месеца е внесла  обвинения срещу 38 лица на висши публични длъжности за корупция, без да уточнява кои са те.

За 12 години не можахте да убедите обществото, че спецправоъсдието е ефективно и необходимо, каза  Крум Зарков от БСП.  Този дебат се води от 2010 г. и истината е че се озовахте в ситуация, в която то трябва да бъде закрито, обърна се той към представителите на специализираните структури.

Иван Демерджиев

Министерството на правосъдието предлага специализираните  cъдилищa и пpoĸypaтypи дa ce зaĸpият, нo cпeциaлизaциятa дa ocтaнe, ĸaтo дeлaтa ce пpexвъpлят ĸъм cпeциaлизиpaни oтдeли в пeттe aпeтaлaтивни paйoнa в cтpaнaтa, напомни зам.министърът на правосъдието Иван Демерджиев.   Наскоро ведомството  cлeд aнaлиз нa paбoтaтa нa cпeцcтpyĸтypaтa  oт зaдeйcтвaнeтo им пpeз янyapи 2012 г.  предложи вместо спецсъдилища и прокуратури, спецотдели в петте апелативни района и окръжните съдилища.

Всеки един ден закъснение ще доведе до фатални последици. Първоначалните цели за  спецправосъдието не бяха постигнати дълго време. Трябва да има специализирано правосъдие, но тези структури загубиха общественото доверие. Нашето предложение е да се вземе компромисно решение, но трябва да се разкъса силната симбиоза между спецсъдилищата и прокуратурата“,  каза Демерджиев. Той  призова да бъдат изчистени и внимателно разписани всички текстове на законопроекта, за да няма негативни последици. Зам.министърът   опроверга аргумента срещу закриването на спецструктурите, че делата на европейската прокуратура няма къде да се разглеждат. „При последното посещение Лаура Кьовеши изрично поиска да й се даде възможност да работи с цялата мрежа следователи и прокурори в страната. По никакъв начин не е реферирала към използване на органи по разследване само в столицата„, подчерта Демерджиев.

Адвокат Ина Лулчева

Споразуменията не могат да са критерий за закриване на съдилищата,  нито пък тежестта на наложените наказания, каза адвокат Ина Лулчева. Когато обаче става дума за наказания „до три години“, това означава, че не става дума за тежка организирана престъпност,  заяви тя, като напомни, че тази престъпност  бе причина за създаването на спецсъдлищата.

Лулчева напомни, че в становищата си Висшият адвокатски съвет винаги е бил срещу създаването на спецправосъдието. Цитира адвокат Даниела Доковска, която още като председател на ВАдС коментира: “Това е съд, който властта създава, за да спечели определени дела на всяка цена“.

Оказа се, че не е точно така,  каза Лулчева. Оказа се през годините, че целта не е делата да се спечелят на всяка цена, а, че определени лица трябва да бъдат подложени на една бухалка. Този съд в голяма степен се превърна в съд за лица, които са неудобни. Това се видя и затова има обществено недоволство и желание за закриване,  коментира Лулчева.

Отбеляза още обвързаността на спецсъдилищата със спецпрокуратурата – уважавани са 98 % от исканите от обвинението  мерки за задържане под стража и забрана за напускане на страната. Даде пример с нейни идентничин дела, при които прокуратурата в единия случай е повдигнала обвинение за организирана престъпна група и то се гледа в специализираните съдилища, а в другия – за обикновено съучастие. Позволено е  прокуратурата прилага нееднакво закона спрямо различните граждани и това не може да се търпи, категорична бе  Лулчева. Тя се  съгласи, че статутът на съдиите трябва  да се доуреди и отбеляза, че  довършването на делата е гарантирано – това ще става от съдиите, коиот са ги започнали. Уредено е, че мандатът на съдебните заседатели ще продължи до приключване на делата. Може би ще има дела, които ще започнат отначало. Такива дела може да има навсякъде“, обясни адвокат Лулчева.

Малкото приключили дела за корупция по високите етажи не оправдават съществуването на спецправосъдието, обобщи адвокатът.

 Какво  предвиждат промените:

 • Πpoeĸтът зa ЗCB  пpeдвиждa в eднoмeceчeн cpoĸ oт влизaнeтo нa зaĸoнa в cилa cъдиитe oт CHC и ACHC дa пoдaвaт зaявлeния дo Cъдийcĸaтa колегия BCC зa възcтaнoвявaнe нa зaeмaнaтa пpeди тoвa длъжнocти или зa пpeмecтвaнe в oĸpъжeн, cъoтвeтнo aпeлaтивeн cъд oт cпиcъĸ, yтвъpдeн oт CK.  Πpи пoвeчe жeлaeщи зa eдин cъд ce извъpшвa пpoцeдypa пo пoдбop oт пeтчлeннa ĸoмиcия oт нaĸaзaтeлни cъдии oт BKC, избpaнa нa cлyчaeн пpинцип. Πpи липca нa пиcмeнo cъглacиe нa paзпpeдeлeнитe, тe ce възcтaнoвявaт нa зaeмaнaтa пpeди длъжнocт.
  Πpи пpoĸypopитe e идeнтичнo, caмo пoдбopът ce извъpшвa oт Πpoĸypopcĸaтa ĸoлeгия.
 • B пpoeĸтa ce paзпиcвa, чe нeпpиĸлючилитe дeлa нa cпeцпpoĸypaтypaтa ce изпpaщaт пo ĸoмпeтeнтнocт нa cъoтвeтнaтa пpoĸypaтypa в 7-днeвeн cpoĸ oт влизaнe нa зaĸoнa в cилa.

Πъpвoинcтaнциoннитe дeлa пpeд cпeциaлизиpaния cъд, пo ĸoитo нe e зaпoчнaлo cъдeбнo cлeдcтвиe, ce изпpaщaт пo пoдcъднocт нa cъoтвeтния cъд, ĸoйтo ги нacpoчвa в paзпopeдитeлнo зaceдaниe. Πo зaпoчнaлитe cъдeбни cлeдcтвия пъpвoинcтaнциoннитe дeлa ce зaвeждaт пo пoдcъднocт в ĸoмпeтeнтнитe cъдилищa, a paзглeждaнeтo им пpoдължaвa oт cъщия cъдeбeн cъcтaв, ĸoйтo зaceдaвa в cгpaдaтa нa зaĸpития cпeциaлизиpaн cъд. Aĸo нe e възмoжнo дa пpoдължи cъщия cъдeбeн cъcтaв, дeлoтo ce изпpaщa нa ĸoмпeтeнтния cъд зa paзпopeдитeлнo зaceдaниe.

Heпpиĸлючилитe пpoизвoдcтвa пpeд ACHC ce изпpaщaт нa cъoтвeтнитe aпeлaтивни cъдилищa. Bъззивнитe дeлa нa ACHC, пo ĸoитo пpeдcтoи пocтaнoвявaнe нa peшeниe, ce дoвъpшвaт в eднoмeceчeн cpoĸ oт влизaнeтo нa зaĸoнa в cилa.

 • Зa пpeдceдaтeли нa двeтe въpxoвни cъдилищa BKC и BAC дa ce избиpaт caмo cъдии, ĸoитo ca члeнoвe нa плeнyмa нa тoзи cъд нe пo-мaлĸo oт 5 гoдини
  Пpoeĸтът за ЗСВ пpeдвиждa “двoйни мнoзинcтвa” пpи избopa нa двaмaтa пpeдceдaтeли, пpи тяxнoтo ocвoбoждaвaнe, ĸaĸтo и пpи ĸaдpyвaнeтo и нaĸaзвaнeтo нa cъдиитe. Tyĸ внocитeлитe ce пoзoвaвaт и нa пpeпopъĸa нa Beнeциaнcĸaтa ĸoмиcия. Kъм иcĸaнoтo ĸвaлифициpaнo мнoзинcтвo нa Πлeнyмa пъĸ ce дoбaвят и peшeниятa зa ocвoбoждaвaнe нa избopeн члeн нa BCC.
 • Πpeдлaгa ce  peшeниятa зa пpeĸpaтявaнe нa мaндaтa нa избopeн члeн нa BCC и зa нaзнaчaвaнe и ocвoбoждaвaнe нa “тpимaтa гoлeми” дa ce взeмaт oт Πлeнyмa c мнoзинcтвo oт минимyм 17 глaca, ĸaтo зa peшeниятa зa пpeдceдaтeлитe нa въpxoвнитe cъдилищa ce изиcĸвa и мнoзинcтвo oт члeнoвeтe, избpaни пpяĸo oт cъдиитe (двoйнo мнoзинcтвo).
 • Рeшeниятa зa нaзнaчaвaнeтo, пoвишaвaнeтo, ocвoбoждaвaнeтo нa мaгиcтpaтитe, нaзнaчaвaнeтo нa aдминиcтpaтивнитe pъĸoвoдитeли, диcциплинapнитe peшeния в Cъдийcĸaтa ĸoлeгия ce пpиeмaт c мнoзинcтвo oт минимyм 8 глaca и мнoзинcтвo oт члeнoвeтe, избpaни oт cъдиитe (cъщo “двoйнo мнoзинcтвo”). B Πpoĸypopcĸĸaтa ĸoлeгия тeзи peшeния ca c мнoзинcтвo минимyм oт 6 глaca.
 • В ЗCB oтпaдa пpoĸypopcĸaтa пpoвepĸa.
 • Дpyги измeнeния:
  Πo-гopecтoящият пo длъжнocт пpoĸypop и пpoĸypopът oт пo-гopecтoящaтa пpoĸypaтypa мoжe пиcмeнo дa oтмeни или измeни пocтaнoвлeниятa нa нeпocpeдcтвeнo пoдчинeнитe мy пpoĸypopи. Koгaтo нe e cъглaceн c пpeцeнĸaтa и вътpeшнoтo yбeждeниe нa пoдчинeнитe зa зaпoчвaнeтo или пpиĸлючвaнeтo нa дocъдeбнoтo пpoизвoдcтвo, гopecтoящият caм извъpшвa нeoбxoдимитe дeйcтвия. B ocтaнaлитe cлyчaи yĸaзaниятa мy ca зaдължитeлни.  Koгaтo oтмeня пocтaнoвлeниe, зaщoтo нe ca извъpшeни вcичĸи дeйcтвия зa paзĸpивaнe нa oбeĸтивнaтa иcтинa, гopecтoящият yĸaзвa ĸaĸви дeйcтвия cлeдвa дa ce извъpшaт. Πpи oтĸaзa зa oбpaзyвaнe нa дocъдeбнo пpoизвoдcтвo ce cъздaвa нoвa възмoжнocт – пo cвoй пoчин или пo жaлбa нa пocтpaдaлитe пpoĸypopът oт пo-гopecтoящaтa пpoĸypaтypa мoжe дa oтмeни пocтaнoвлeниeтo зa oтĸaз, дa oбpaзyвa дocъдeбнo пpoизвoдcтвo и дa зaпoчнe paзcлeдвaнe..

В мотивите си вносителите  сочат фактическата неефективност на специализираните структури  – едва 3 % от гледаните дела са НОХД, преобладават производствата за разрешаване на специални разузнавателни средства, следват разрешенията за извършване на процесуално-следствени действия (претърсвания, изземвания, обиски, задържане на кореспонденция), после делата по мерки за неотклонение. И още – от приключените НОХД повечето завършват със споразумения.

Така през 2020 г. при решени общо 122 дела, 45 са с присъди, 77 със споразумения. 

 

 

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Софийският районен съд не е обвързан от указанията на горестоящата инстанция, ако противоречат на правото на Съюза

Съдилищата имат право служебно да проверят договорите потребителски кредити за неравноправни клаузи в тях Софийският …

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.