Последни новини
Home / Законът / „Правосъдие за всеки“ апелира депутатите на „промяната“ в спешен порядък да закрият спецправосъдието

„Правосъдие за всеки“ апелира депутатите на „промяната“ в спешен порядък да закрият спецправосъдието

Defakto.bg

В отворено писмо Инициатива „Правосъдие за всеки“ настоява парламентът да разгледа Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, с който се предлага закриването на специализираните наказателни съдилища и прокуратурите към тях.  Апелът е  адресиран до  председателя на 46-ото НС Ива Митева и шефа на правната комисия  Андрей Михайлов и  народните представители-членове на Правната комисия от ИТН, ДБ, БСП и ИБГНИ.

На 10 август т.г.  сдружението апелира  партиите в парламента да не загърбват съдебната реформа и поетите обещания.  Сега от инициативата, казват, че  разчитат на отговорен подход от мнозинството в 46-ото НС и приемането на законопроекта в спешен порядък.

Всичко друго би било подигравка с доверието и подмяна на волята на хората, заключават  правозащитниите.

Апелът:

Уважаеми народни представители от партиите и коалициите на Протеста и промяната, както сами се наричате,

До края на 46-то Народно събрание остават явно не повече от две седмици, за съжаление време крайно малко за провеждане на реална съдебна реформа!
И все пак, има нещо полезно и задължително, което обещахте всички и трябва да свършите до края на мандата на този парламент, а именно закриването на специализираните съдилища и прокуратури, с цел връщане към нормалното правосъдие! И в миналото, и в сегашното Народно събрание казахте, че премахването на извънредното
правосъдие е ваш общ и безусловен приоритет. Обещахте го в предизборните си програми, декларирахте го изрично при откриването на настоящето Народно събрание, а в миналия парламент дори го приехте на първо четене в Правна комисия. Има внесен законопроект за изменение на ЗСВ (и чрез него НПК) и в този парламент, но същият
засега не се поставя на обсъждане и гласуване във водещата Правна комисия.
Ако думите и обещанията ви са искрени, а декларациите честни, то в настоящото Народно събрание би следвало да има мнозинство от 147 народни представители за закриване на специализираните съдилища и уреждане на правните последици с висящите дела, така че да не се стига до започването им отначало. Внесеният законопроект урежда
този проблем, а и текстовете могат да бъдат изяснени и подобрени между първо и второ четене. Но вече сте на финалната права на оставащото ви време и е крайно наложително да действате незабавно!
На 01.09.2021 г. има насрочено редовно заседание на Правната комисия и искрено се надяваме това да е първа точка от дневния ред.
Ето защо:
– Призоваваме председателя на Правната комисия, Андрей Михайлов от ИТН да постави този законопроект за разглеждане като 1-ва точка в дневния ред за заседанието на 01.09.2021 г.;
– Призоваваме, ако председателят на комисията не го направи, народните представители от групите на ДБ, ИБНИ и БСП, които са точно 8 на брой и съставляват 1/3 от състава й, да го сторят с писмено искане, като съгласно Правилника за организацията и дейността на Народното с събрание в този случай включването на законопроекта в дневния ред става задължително!
– Призоваваме председателя на Народното събрание да включи законопроекта за ИД на ЗСВ (и НПК) в седмичния дневен ред за работата на Народното събрание и същите да бъдат гласувани и, надяваме се, приети до петък.
– Също така призоваваме да се съкрати срокът за предложения между двете четения от седем на три дни, за да има време за окончателното им гледане и гласуване в комисия и пленарна зала другата седмица, която може и да е последна за този парламент!

Ако това не се случи, ще се докаже напълно, че някои партии и групи в този парламент целят не промяна в посока независимо правосъдие и върховенство на Правото, а тотална подмяна на волята на Суверена! И ние няма да се поколебаем да назовем тези партии и депутати поименно.

Ако това се случи, то все още има надежда за справедливост и #правосъдиезавсеки!

С уважение:
адв. Велислав Величков,

 

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 + five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.