Последни новини
Home / Законът / Ива Митева обяви за приети отхвърлените вчера промени в законопроекта за НСО

Ива Митева обяви за приети отхвърлените вчера промени в законопроекта за НСО

Defakto.bg
Председателят на парламента Ива Митева

Председателят на парламента Ива Митева обяви за приети на първо гласуване промените в Закона за НСО на ИТН, чието гласуване в четвъртък предизвика хаос и скандали в парламента.    След поименна проверка бе установен кворум от 125 депутати, а при гласуването 101 депутати подкрепиха измененията в закона, но председателстващата Росица Кирова, обяви, че предложението не е прието.

В началото на петъчното заседание Митева първоначало  застъпи позицията, че процедурата по гласуване трябва да се поднови,  тъй като на вчерашното пленарно заседание е „нямало валидни решения поради нарушения на правилника“, заради погрешно водена процедура от председателстващата при гласуването. Предложи отново включване в дневния ред на двата законопроекта за НСО – на ИБГНИ и нейният.

Множество спорове предизвикаха пореден за деня  председателски съвет,  на който видимо бе надделяло становището, че след като е направена проверка на кворума и е установено, че на заседанието са присъствали 125 депутати,  а 101 от тях са гласували „за“ законопроекта, е взето валидно решение и той е приет на първо четене.

По Конституция, за да са валидни парламентарните заседанията, е нужен кворум от  121 депутати, а законите се приемат с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители, освен когато Конституцията изисква друго мнозинство.

След председателския съвет Митева обяви:  „Обявявам за приет законопроекта за изменение и допълнение на Закона за националната служба“.

От парламентарната трибуна конституционалистът  Атанас Славов от Демократична България подкрепи това решение: „Предложеното решение за мен е единственото възможно конституционно решение. Конституционният съд в трайната си практика, която беше цитирана от г-жа Митева, многократно е казвал кой е стандартът за преценка за конституционност на гласуванията в събранието. На първо място, присъствали ли са достатъчно депутати в залата – а те са присъствали, както вчера е установено с нарочна проверка на кворума, непосредствено преди гласуването – и дали са гласували повече от т.нар. обикновено мнозинство, което по конституция е минимум 61 народни представители. Има валидно проведено гласуване на законопроекта на ИТН, този законопроект е приет и единственото разумно решение е той да върви по парламентарната процедура за второ четене. Всичко останало ще ни вкара в още по-сериозни парламентарни и вероятно конституционни драми“, обясни той.

Преди това Татяна Дончева от „Изправи се БГ! Ние идваме“ настоя Ива Митева да поеме отговорност и да се подпише под законопроекта и да предвижи и дава за второ четене.

Подпишете вие този акт и ги пуснете на второ четене! Вие! На вашата съвест! Така, че аз ви предлагам да подпишете законопроектите за приети, а не да ни въртите процедури. Това е все едно да връщате един мач 30 минути назад и да ни кажете, че преди 40 минути станало така  па така, па така„.

Тя обаче застъпи позицията, че  за да се приеме, който и да е закон  трябва да гласуват поне от 121 души, „за да се възстанови парламентаризма.“

Десислава Атанасова настоя, че законопроектите не са били подкрепени от минимум 121 гласа и  критикува позицията на Ива Митева: „Без необходимите гласове, за да се приеме законопроект, а това са необходимите 121 и по това няма никакъв спор и съжалявам, че вие сте доктор по конституционно право и твърдите обратното“

Ива Митева насочи Атанасова да оспорва решението й  в Конституционния съд.

Така промените, приети на първо четене предвиждат да отпадне охраната на главния прокурор, на министрите, на заместник-председателите на парламента, както и на бивши премиери, президенти, председатели на Народното събрание.

От  ИБГНИ предлагат  главният прокурор да не се охранява от НСО, освен в случаите на „доказана необходимост“, както и специализиран транспорт на НСО да не ползват кметът на София, конституционните съдии и зам.-председателите на Народното събрание.

Лична охрана няма да има главният прокурор,  освен ако няма данни за „конкретна застрашеност“ и „усложнена среда за сигурност“.  За него, както и за конституционните съдии, председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд се предвижда да имат специализиран транспорт.

И ИТН предлага заместник-председателите на Народното събрание, членовете на Министерския съвет и кметът на София да останат без охрана, тъй като ведомствата разполагта с ресурс да си поемат защитата. Предлага се също  бившите министри, депутатите, председател на парламента, премиер и президент да нямат лична охрана от НСО, освен ако няма конкретна заплаха. За тях се предвижда специализиран транспорт, но за срок от 6 месеца след освобождаването им от длъжност, а не за 4 години, както е сега.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

За министър на правосъдието в проектокабинета „Денков – Габриел“  е предложен юристът Атанас Славов (ДБ)

  Мария Габриел обяви официално имената на министрите в кабинета. Единственото сменено име от предварителния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.