Последни новини
Home / Законът / Липсата на кворум в правната комисия отложи закриването на спецправосъдието за следващия парламент. Засега.

Липсата на кворум в правната комисия отложи закриването на спецправосъдието за следващия парламент. Засега.

Defakto.bg

 Ако закриете спецправосъдието, ще настъпи юридическа катастрофа, каза главният прокурор Иван Гешев

Заложеното закриване на спецправосъдието от 46-ото НК изглежда отново ще  бъде отложено за следващия парламент.  Заради липсата на кворум  заседанието на правната комисия се провали, а на него се очакваше законопроекта на “Демократична България” за промени в съдебния закон и закриване на специализираните съд и прокуратура да получи одобрение за първото четене.  Cпeциaлизиpaнoтo пpaвocъдиe дa бъдe зaĸpитo – oĸoлo тoвa cтaнoвищe ce oбeдиниxa yчacтницитe в публичното oбcъждaнe нa зaĸoнoпpoeĸтa в сряда, но заради нови условия в правилника, гласуването бе отложено за петък.  Πpoмeнитe в законопоректа  предвиждат също да бъдат ограничени фyнĸциитe нa пpoĸypaтypaтa извън нaĸaзaтeлнитe пpoизвoдcтвa,  нoви правила зa избopa нa  пpeдceдaтeлитe нa въpxoвнитe cъдилищa, конкурсите и  командироването на магистратите.

Заседанието няма кворум заради отсъстващите депутати от ГЕРБ, ДПС и частично от БСП,  обяви председателят на комисията Андрей Михайлов.

Атанас Славов от “Демократична България”, един от вносители на законопроекта  предложи началото на заседанието да бъде отложено с час, защото някои депутати имат ангажименти.  Някои от липсващите социалисти наистина са имали основателни причини да не присъстват при откриването на заседанието.  Славов предложи и алтернативен вариант,  ако не бъде приета идеята с отлагането на началото, то поне да се насрочи извънредно заседание за началото на следващата седмица.

От “Има такъв народ” заявиха, че  предложението няма как да се приеме, защото няма кворум и заседанието въобще не е започвало.

Изненадващо, без покана на заседанието пристигна главният прокурор Иван Гешев.  Според него  ако текстове за закриване на спецправосъдието бъдат приети ще настъпи  юридическа катастрофа и ще се върне престъпността от 90-те години.

По думите му промените са “закони, писани на коляно” и, за да се синхронизира всичко, ще трябват промени в още 20-30 закона.  Гешев  отново се оплака от остарялото наказателно законодателство, предупреди, че допреди недосегаеми лица ще се спасят от правосъдие и прогнозира, че ако промените станат факт, ще има реакция на европейските институции:

Прокуратурата ще изпълни закона такъв, какъвто се приеме, но прокуратурата отказва да носи отговорност за последствията и те няма да са в резултат на работата на прокурори или някаква причина,  касаеща прокуратурата на други обстоятелства“. “Печеливш от всичко това ще е организираната престъпност, а губещ – обществото”, заключи Гешев

Той коментира и поправките в закона за Националната служба за охрана (НСО), за които депутатите два дни спориха дали са приети или не.  Поправките, които в крайна сметка бяха обявени за приети на първо четене , предвиждат да бъде намален броят на лицата, които ще бъдат т охранявани от НСО.  Ако премахването на охраната на главния прокурор ще реши всички проблеми на българските граждани, ще се откажа сам от нея“, каза Гешев

Крум Зарков

По-късно депутатът от БСП Крум Зарков, който на публичното обсъждане се обяви за закриването на спецправосъдието,  коментира:

Ако парламентът има само седмица време за работа, специализираните съдилища няма да бъдат закрити

БСП е заложила в предизборната си кампания закриването на специализирания съд и прокуратура. В миналия парламент подкрепихме законопроекта на първо четене. В този парламент, в сряда гласувахме “за” включването на точката в дневния ред на правна комисия. Тогава се състоя и дискусия по същество, където също заявих позиция. Днес правната комисия не можа да проведе заседание поради липса на кворум и това естествено предизвика възмущение. Заседанието беше извънредно и аз не можех да присъствам в началото, като бях предупредил за това.

За тези, които се интересуват истински от тази тема, бих искал да поясня – закриването на тази институция не е лесна работа.

Според мен, със или без днешното заседание на тази комисия, ако парламентът има само седмица време за работа, специализираните съдилища няма да могат да бъдат закрити.  Ако разполага с две седмици – ще.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Татяна Жилова е новият председател на Съюза на съдиите в България

Татяна  Жилова от Административен съд София-град е новият председател на Съюза на съдиите. Тя беше …

Министърът на правосъдието проф. Стоилов: Няма да ползвам автомобилите на Бюрото за защита като лична охрана

  Специализирано правосъдие – да, но без специализиран съд За разлика от главния прокурор, аз …

Един коментар

  1. блабла

    И какво като го закрият?! Докато съдиите се ползват с функционален имунитет при некомпетентност и немарливо изпълнение на служебните си задължения нищо не може да се промени.
    Мотиви по делото срещу Р.Ченалова, НОХД 2255/2018 г. на СпНС

    “Тук следва да се посочи, че при дейността си като съдия подсъдимата се е ползвала с функционален имунитет, т.е. същата не следва да носи наказателна отговорност за своите служебни действия и за постановените актове, освен ако нарушението или неизпълнението на служебните задължения извършено от магистрата не представлява умишлено престъпление от общ характер. В тази връзка е необходимо да бъдат събрани и съответните положителни доказателства, че допуснатите от подсъдимата твърдени нарушения или неизпълнението на служебните задължения са били извършени умишлено, а не представляват грешка допусната от магистрата поради незнание, компетентност, натовареност или немарливо изпълнение на дейността”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.