Последни новини
Home / Законът / Липсата на кворум в правната комисия отложи закриването на спецправосъдието за следващия парламент. Засега.

Липсата на кворум в правната комисия отложи закриването на спецправосъдието за следващия парламент. Засега.

Defakto.bg

 Ако закриете спецправосъдието, ще настъпи юридическа катастрофа, каза главният прокурор Иван Гешев

Заложеното закриване на спецправосъдието от 46-ото НК изглежда отново ще  бъде отложено за следващия парламент.  Заради липсата на кворум  заседанието на правната комисия се провали, а на него се очакваше законопроекта на „Демократична България“ за промени в съдебния закон и закриване на специализираните съд и прокуратура да получи одобрение за първото четене.  Cпeциaлизиpaнoтo пpaвocъдиe дa бъдe зaĸpитo – oĸoлo тoвa cтaнoвищe ce oбeдиниxa yчacтницитe в публичното oбcъждaнe нa зaĸoнoпpoeĸтa в сряда, но заради нови условия в правилника, гласуването бе отложено за петък.  Πpoмeнитe в законопоректа  предвиждат също да бъдат ограничени фyнĸциитe нa пpoĸypaтypaтa извън нaĸaзaтeлнитe пpoизвoдcтвa,  нoви правила зa избopa нa  пpeдceдaтeлитe нa въpxoвнитe cъдилищa, конкурсите и  командироването на магистратите.

Заседанието няма кворум заради отсъстващите депутати от ГЕРБ, ДПС и частично от БСП,  обяви председателят на комисията Андрей Михайлов.

Атанас Славов от „Демократична България“, един от вносители на законопроекта  предложи началото на заседанието да бъде отложено с час, защото някои депутати имат ангажименти.  Някои от липсващите социалисти наистина са имали основателни причини да не присъстват при откриването на заседанието.  Славов предложи и алтернативен вариант,  ако не бъде приета идеята с отлагането на началото, то поне да се насрочи извънредно заседание за началото на следващата седмица.

От „Има такъв народ“ заявиха, че  предложението няма как да се приеме, защото няма кворум и заседанието въобще не е започвало.

Изненадващо, без покана на заседанието пристигна главният прокурор Иван Гешев.  Според него  ако текстове за закриване на спецправосъдието бъдат приети ще настъпи  юридическа катастрофа и ще се върне престъпността от 90-те години.

По думите му промените са „закони, писани на коляно“ и, за да се синхронизира всичко, ще трябват промени в още 20-30 закона.  Гешев  отново се оплака от остарялото наказателно законодателство, предупреди, че допреди недосегаеми лица ще се спасят от правосъдие и прогнозира, че ако промените станат факт, ще има реакция на европейските институции:

Прокуратурата ще изпълни закона такъв, какъвто се приеме, но прокуратурата отказва да носи отговорност за последствията и те няма да са в резултат на работата на прокурори или някаква причина,  касаеща прокуратурата на други обстоятелства„. „Печеливш от всичко това ще е организираната престъпност, а губещ – обществото“, заключи Гешев

Той коментира и поправките в закона за Националната служба за охрана (НСО), за които депутатите два дни спориха дали са приети или не.  Поправките, които в крайна сметка бяха обявени за приети на първо четене , предвиждат да бъде намален броят на лицата, които ще бъдат т охранявани от НСО.  Ако премахването на охраната на главния прокурор ще реши всички проблеми на българските граждани, ще се откажа сам от нея„, каза Гешев

Крум Зарков

По-късно депутатът от БСП Крум Зарков, който на публичното обсъждане се обяви за закриването на спецправосъдието,  коментира:

Ако парламентът има само седмица време за работа, специализираните съдилища няма да бъдат закрити

БСП е заложила в предизборната си кампания закриването на специализирания съд и прокуратура. В миналия парламент подкрепихме законопроекта на първо четене. В този парламент, в сряда гласувахме „за“ включването на точката в дневния ред на правна комисия. Тогава се състоя и дискусия по същество, където също заявих позиция. Днес правната комисия не можа да проведе заседание поради липса на кворум и това естествено предизвика възмущение. Заседанието беше извънредно и аз не можех да присъствам в началото, като бях предупредил за това.

За тези, които се интересуват истински от тази тема, бих искал да поясня – закриването на тази институция не е лесна работа.

Според мен, със или без днешното заседание на тази комисия, ако парламентът има само седмица време за работа, специализираните съдилища няма да могат да бъдат закрити.  Ако разполага с две седмици – ще.

About De Fakto

Проверете също

СЕС отхвърли жалба на Wizz Air Hungary Zrt. срещу решение на ЕК за одобрена помощ за румънската авиокомпания Blue Air

Жалбата срещу решението на Комисията за одобряване на помощта на Румъния за авиокомпания Blue Air …

След близо 70 години членство на страната в ООН, ВАС осъди Министерския съвет да обнародва устава на организацията

  Адвокатът има правен интерес да иска изпълнение на публичноправно задължение в полза на всички …

Един коментар

  1. блабла

    И какво като го закрият?! Докато съдиите се ползват с функционален имунитет при некомпетентност и немарливо изпълнение на служебните си задължения нищо не може да се промени.
    Мотиви по делото срещу Р.Ченалова, НОХД 2255/2018 г. на СпНС

    „Тук следва да се посочи, че при дейността си като съдия подсъдимата се е ползвала с функционален имунитет, т.е. същата не следва да носи наказателна отговорност за своите служебни действия и за постановените актове, освен ако нарушението или неизпълнението на служебните задължения извършено от магистрата не представлява умишлено престъпление от общ характер. В тази връзка е необходимо да бъдат събрани и съответните положителни доказателства, че допуснатите от подсъдимата твърдени нарушения или неизпълнението на служебните задължения са били извършени умишлено, а не представляват грешка допусната от магистрата поради незнание, компетентност, натовареност или немарливо изпълнение на дейността“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.