Последни новини
Home / Законът / В Министерството на правосъдието е получена заплаха за убийство на председателя на НС Ива Митева (обновена)

В Министерството на правосъдието е получена заплаха за убийство на председателя на НС Ива Митева (обновена)

Defakto.bg
Прокуратурата се самосезира с отправена закана, ГДБОП задържа мъж от Старозагорско за заплахата
Най-напред стана известно, че в Министерството на правосъдието е постъпил сигнал за заплаха за убийство на  председателя на парламента Ива Митева. Това съобщиха пред журналисти парламентарният председател на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов и Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!“, информира БНТ.
По думите им това е станало, след като тази сутрин (петък) Митева обяви, че законови промени за Националната служба „Охрана“,  с които се намалява броя на охраняваните  високопоставени лица,  са приети на първо четене.
  Самата Ива Митева, научила за заплахата след 11 часа в парламента, коментира:  „Ако кажа, че не се притесних в първия момент, ще излъжа. Но странното беше, че се случило точно днес, точно когато имаше силни спорове за закона за НСО“.
Слави Трифонов обяви във Фейсбук:  Заплахите за убийство са нещо нормално в България. Знам, че звучи абсурдно, но е факт. Аз лично съм получавал десетки. Но заплахата за убийство към председателя на Народното събрание Ива Митева е нещо по-различно. Тя издава слабост и безсилие на една система, която трябва да си отиде и ще си отиде. Дали заплахата случайно беше получена, след като Ива Митева обяви, че Законът за НСО е приет? Закон, който отнема колите, охраната и привилегиите на министри, депутати, прокурори, бивши премиери, както и на техните семейства? Не мисля, че е случайно. Двете неща са безусловно свързани.(..)
От правосъдното министерство потвърдиха пред Де Факто,  че заплаха за  убийство на шефката на парламента е действително е била отправена, но тя не е постъпила в петък, както  твърдят депутатите от ИТН и ИБГНИ.  Сигналът е пристигнал в четвъртък в  21, 04 ч. по електронната пощта на министерството,  за което органите по сигурността са били уведомени незабавно. От Министерството на правосъдието отрекоха, че заплашителният имейл към председателя на НС е бил мотивиран с промените в закона за НСО.
По късно Пресцентърът на МП  официално съобщи:  На 02.09.2021 г. в 21:04 часа в МП е получен имейл, съдържащ заплаха за живота на г-жа Ива Митева. Министерството е сигнализирало компетентните органи за случая.
Последва и съобщение от Софийска районна прокуратура, че се самосезирала във връзка с медийни публикации за отправена спрямо председателя на 46-ото НС за убийство. Прокурорите уточняват, че  имат изключителни правомощия  в подобни случаи.
Казват, че: Прокурор от Софийска районна прокуратура е изискал от главния секретар на МВР незабавно да бъде предоставена информация за предприетите действия във връзка с публикации в медиите, че на 02.09.2021 г. в 21:04 часа в Министерство на правосъдието е получен имейл, съдържащ заплаха за живота на председателя на 46 –ото Народно събрание Ива Митева.  В писмото, изпратено до Главния секретар на МВР , е изискана и информация, поради какви причини преписката не е докладвана в прокуратурата до 17,00 часа на 03.09.2021 г.
Необходимостта от осъществяване на ръководство и надзор за законосъобразното и навременно извършване на действия по сигнали,  съдържащи данни за извършени престъпления, е изключително правомощие на Прокуратурата на Република България.
Финално изтече информация,  че има задържан за отправената заплаха. По първоначална информация мъжът е арестуван само след няколко часа работа на ГДБОП. До заподозрения се е стигнало след няколкочасова работа на екип от отдел „Киберпрестъпления“ и така и бил локализиран.
След отвеждането му  в ареста той е направил и самопризнания.  Мъжът е задържан в Старозагорско. Той е 26 – годишен,  криминално проявен – има регистрации за кражби и за други закани.

About De Fakto

Проверете също

Съдът прекрати делото за хулиганство на прокурора Георги Асенов поради липса на извършено престъпление

Прокурорът от Върховна касационна прокуратурата Георги Асенов не е извършил  престъплението хулиганство и повреждане на …

423 кандидати се явиха на писмен изпит в конкурса за първоначално назначаване на 45 съдии в районните съдилища

В аудитории № 272 и № 292 на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се провежда …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 − 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.