Последни новини
Home / Актуално / Съдия Васил Петров изпрати на Етичната комисия в СУ издание на книгата на „безспорния“ Петър Илиев с 80 страници повече

Съдия Васил Петров изпрати на Етичната комисия в СУ издание на книгата на „безспорния“ Петър Илиев с 80 страници повече

Defakto.bg
Факсимиле от имейла,  изпратен на учените в СУ от съдия Васил Петров, от койта се вижда, че книгата на Петър Илиев, издадена през 2015 г. е имала 697 страници
Съдия Васил Петров

Съдията и доктор по административно право Васил Петров се включи в разрешаването на спора кое е автентичното издание на книгата на бившия кандидат за вицепремиер Петър Илиев „Компетенцията на Народното събрание“.  Той е  изпратил на  Етичната комисия на Софийския университет личен  екземпляр от първото изданието на труда, който е в обем на 697 страници. Наскоро стана известно, че книгата е откриваема на пазара, но  с  80 страници по-малко и обем от 618 страници.

Следя развитието на случая с интерес и любопитство, включително и защото разполагам с екземпляр от работата на д-р Петър Илиев, за която се твърди в медиите, че е изтеглена от печат и неоткриваема“, заявява  юристът.

В имейл до учените той посочва: „Предоставям своя екземпляр от книгата на д-р Петър Илиев в обем на 697 стр. (последната 698-а стр. е оставена празна), като подписвам книгата на с. 1 и слагам свой параф на с. 101, 201, 301, 401, 501, 601. Моля, след отпадане на нуждата от него, да ми върнете екземпляра. Прилагам и копие от имейла ми от 5 юни 2015 г.

Добавя, че е готов лично да свидетелства пред комисията за придобиването на книгата и вклюването й в библиографски опис в имейл на 5 юни 2015 г. сутринта.  „Това означава, че най-късно в деня преди това съм закупил книгата от някоя книжарница в София и тя е била налична за продажба именно в обема от 697 стр. – видно от приложената от мен разпечатка от имейл„, казва съдия Петров.

Заради сигнали за плагиатство срещу  бившия кандидат министър Петър Илиев  Етичната комисия на СУ обяви проверка на случая.  Сигналите  са три и бяха подадени на 5 август т.г. , а  проверката бе извършена от зам.-ректора на Софийския университет проф. Николай Витанов.

Обвиненията са, че в книгата на Петър Илиев „Компетенцията на Народното събрание“ съдържа  пасажи  еднакви с тези от труда на доц.Наталия Киселова „Парламентарен контрол“ – без позоваване.  Авторът и кандидат за влизане в политиката отрече обвиненията в плагиатство и обяви пред Нова тв, че „името ми не е спорно, името ми е безспорно“

Преди дни  стана известно, че  нашумялата книга  на Петър Илиев  е преиздадена, но с 80 страници по-малко, видимо  от  сайта на издателството „Нова звезда“ – точно толкова колкото се твърди, че са  били присвоени  без разрешение страници от научния труд на доц. Наталия Киселова.

В понеделник от издателството заявяват пред Клуб Z, че  книгата на Илиев винаги е била 618 страници, макар копия от съдържанието на изчезналия оригинал  да показват друго.  От сайта на Националния институт по правосъдие, както и сайта на американската Библиотека на Конгреса  се вижда че книгата е значително по обемна – реалният брой страници на изданието от 2015 г. е именно 698 страници – със задната корица, или 697 печатни страници, толкова колокот твърди и съдия Васил Петров.

Прокуратурата проверява  сигнал на Георги Георгиев от сдружение „Боец“ за плагиатство и кражба на интелектуална собственост.  От МВР са потвърдили пред Дневник че проверката се извършва  по указание на държавното обвинение, което работи по сигнал срещу Илиев.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Един коментар

  1. Петър юилиев

    Не може ли по-малкото страници в едно издание на дадена книга да се дължи съответно на по-малкия шрифт или форматиране на текста в нея?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.