Последни новини
Home / Законът / Президентът Радев: Трудно ще се намери политическо решение на проблемите без подкрепа на гражданите

Президентът Радев: Трудно ще се намери политическо решение на проблемите без подкрепа на гражданите

Defakto.bg
Всички очакваме в оставащите дни народните представители да организират максимално добре своята работа, заяви президентът Румен Радев на откриването на военномедицинския симулационен тренировъчен център във Военномедицинска академия.

Отговорност към българите е в оставащите си дни парламентът да приеме актуализация на бюджета и да изпълни важните си задачи

Неуспехът на народните представители да излъчат за пореден път редовно правителство не изчерпва тяхната отговорност към българските граждани. На дневен ред е не толкова датата на изборите, а дали Народното събрание ще успее да се мобилизира, за да свърши поне част от работата си, заяви президенът Румен Радев пред журналисти.

Всички очакваме в оставащите дни народните представители да организират максимално добре своята работа“, посочи държавният глава. Румен Радев допълни, че освен актуализацията на държавния бюджет и важни за приемане законопроекти, от значение е и одобряването на Националния план за възстановяване и устойчивост. „Едно нещо се пропуска, а то е много важно – Народното събрание отказа да вземе каквото и да е било отношение по Плана за възстановяване и устойчивост. Това не е добър сигнал към българските граждани“, посочи държавният глава.

Върху народните представители лежи отговорността за актуализацията на бюджета и вярвам, че те няма да оставят работещите, пенсионерите, болниците и бизнеса без пари в кризата. Досега Народното събрание отказа да вземе каквото и да било отношение по Плана за възстановяване и устойчивост и това не е добър сигнал към обществото.

На въпрос за датата на разпускане на парламента и насрочване на нови избори президентът Радев посочи, че издаването на указите зависи как народните представители ще организират своята работа така, че да изпълнят поне най-важната част от задачите си.
Попитан дали изборите ще са съчетани 2 в 1, държавният глава посочи, че ще търси рационален баланс.Неведнъж съм заявявал, че смесване на парламентарни и президентски избори е против духа на нашата Конституция и разграничаването на отговорностите между отделните институции. Този вариант не е в интерес и на президентската институция, но трябва да отчитаме и факта, че кризата се задълбочава, че трябва да призоваваме българите да гласуват в три поредни седмици, а това е свързано и с разходи на средства, и най-вече на време. Така че търся рационално решение, защото и изборната администрация ще бъде изключително натоварена“, заяви президентът.
 Темата за състава на служебния кабинет не е на дневен ред.  „В момента най-важното е какво ще свърши парламентът“, заяви Румен Радев. “Всеки, който търси политическо решение на проблемите в България, трябва да търси подкрепа преди всичко от българските граждани“. С това служебно правителство исках да покажа, че е възможен нов модел и стил на управление, който да надхвърля наследения антагонизъм между партиите. Този модел се оказа успешен и показа сериозни резултати.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Татяна Жилова е новият председател на Съюза на съдиите в България

Татяна  Жилова от Административен съд София-град е новият председател на Съюза на съдиите. Тя беше …

Министърът на правосъдието проф. Стоилов: Няма да ползвам автомобилите на Бюрото за защита като лична охрана

  Специализирано правосъдие – да, но без специализиран съд За разлика от главния прокурор, аз …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.