Последни новини
Home / Законът / Започва изслушването на  22-ма кандидати за европейски делегирани прокурори

Започва изслушването на  22-ма кандидати за европейски делегирани прокурори

Defakto.bg

 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в два последователни дни, по предварително определен график и по азбучен ред, ще изслуша кандидатите в процедурата за подбор на 6 европейски делегирани прокурори от Република България.  Общият брой на допуснатите кандидати е  22-ма, след като на 24 август т. г. един от тях депозира отказ от участие в процедурата, съобщи ВСС.

Πoвтopният пoдбop зaпoчнa oт cpeдaтa нa юни, cлeд ĸaтo Лaypa Kьoвeши и ĸoлeгиятa нa Eвpoпeйcĸaтa пpoĸypaтypa (EРРО) oдoбpиxa caмo чeтиpимa oт пъpвитe 10 нoминиpaни.

 

Ето и графикът:

На 08.09.2021 г. (сряда) от 09.30 ч. ще бъдат изслушани кандидатите: Анита Джамалова – заместник-административен ръководител на Окръжна прокуратура – Перник, Анна Алексова – прокурор в Софийска градска прокуратура, Атанас Атанасов – съдия в Софийски градски съд, Бисера Калпакчиева – прокурор в Окръжна прокуратура – София, Бойко Атанасов – следовател в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура и Виктор Тарчев – прокурор в Софийска градска прокуратура.

Изслушването ще продължи от 14:00 ч. с кандидатите – Вилислава Ангелова – съдия в Специализирания наказателен съд, Галина Господинова-Стефанова – съдия в Софийски районен съд, Димитър Халачев – следовател в Следствения отдел в Специализираната прокуратура, Елена Попова – съдия в Специализирания наказателен съд, Здравена Янева – прокурор в Районна прокуратура – Пловдив и Ивайло Илиев – заместник-административен ръководител на Окръжна прокуратура – Кюстендил.

На 09.09.2021 г. (четвъртък) от 09.30 ч. ще бъдат изслушани кандидатите: Ирина Арменова-Янчева – прокурор в Специализираната прокуратура, Карамфила Тодорова – съдия в Софийски градски съд, Мария Тодорова – прокурор в Окръжна прокуратура – Пловдив, прокурорите от Софийска градска прокуратура – Милко Момчев и Николай Русинов, и Пламен Петков – административен ръководител на Районна прокуратура – Сливница.

В 14:00 ч. ще започне изслушването на кандидатите: Радостин Петров – съдия в Окръжен съд – Варна, Станислав Стойков – прокурор в Софийска градска прокуратура, Стоян Лазаров – заместник – административен ръководител на Военно-окръжна прокуратура – София и Яна Николова – прокурор в Окръжна прокуратура – Шумен.

Съгласно Правилата за подбор на кандидати за европейски делегиран прокурор (Правилата), в рамките на 10 минути, магистратите ще представят кандидатурата и мотивите си за участие и ще отговарят на въпроси на членовете на Прокурорската колегия, както и на тези постъпили по реда на чл. 11 от Правилата. В рамките на изслушването се прави преценка за уменията и качествата на кандидатите, съобразно следните критерии – практически опит в наказателното производство на финансови, данъчни и икономически престъпления; опит в международното сътрудничество по наказателно-правни въпроси и провеждането на трансгранични разследвания, съобразно разписаните в Регламента правомощия за тясно сътрудничество и консултации с други европейски делегирани прокурори; степента на познаване на институционалната правна рамка на Европейския съюз; статута и функциите на Европейската прокуратура; спазване на високи етични стандарти; почтеност, дисциплинираност, умения за комуникация и работа в екип.

На 10.09.2021 г. (петък) Прокурорската колегия ще подложи на отделно гласуване по азбучен ред всеки един от 22-мата кандидати, като членовете на Колегията имат право да гласуват в подкрепа на повече от един кандидат, но не повече от броя на обявените 6 места за европейски делегирани прокурори от България. Решението на Прокурорската колегия ще бъде публикувано на интернет сайта на ВСС, като за излъчените кандидати ще бъде уведомен Европейския главен прокурор чрез Министъра на правосъдието.

Очаква се след приключване на процедурата да бъде попълнен определеният брой места за европейски делегирани прокурори от България.

Maндaтът нa eвpoпeйcĸитe дeлeгиpaни пpoĸypopи e 5 гoдини c възмoжнocт зa пoднoвявaнe. Te paбoтят нa тepeн пo eвpoпeйcĸитe дeлa в Бългapия, нo ca нa cлyжбa в Люĸceмбypг.

По-късно ВСС съобщи, че още един кандидат е депозирал отказ от участие, така че препитваните  кандидати ще бъдат 21.

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.