Последни новини
Home / Законът / Окончателно: Добавката към пенсиите до края на година са 120 лева, обезщетението за отглежадане на дете скочи на 650 лева

Окончателно: Добавката към пенсиите до края на година са 120 лева, обезщетението за отглежадане на дете скочи на 650 лева

Defakto.bg

Депутатите приеха добавка към пенсиите да е от 120 лв. за октомври, ноември и декември при второ четене на актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване. Отхвърлени бяха предложенията на Мая Манолова за 50 лв. и добавката на ГЕРБ-СДС за 100 лв. Мярката бе приета като „антикризисна“.

Парламентът  прие от 1 октомври и 370 лева минимална пенсия и 1500 лева максимална.  С гласовете на БСП  беше прокарано предложението на правитиелството за преизчисление на пенсиите през коефициента за всяка година действителен стаж, който се увеличава от 1.2 на 1.35.

Преди да гласуват финалния текст на законопроекта – от кога влиза в сила разходът за преизчислението,  депутатите прекратиха заседанието и оставиха този ключов въпрос за сряда.  В този си вид бюджетът става неизпълним, заявиха министрите Асен Илиев и Гълъб Донев.

Обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години става от 380 на 650 лева от 1 октомври до края на годината. Това реши окончателно парламентът при второто четене на актуализацията на бюджета за държавното обществено осигуряване за т.г. „За“ бяха ГЕРБ, БСП, ДПС, част от „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“, а депутатите от „Има такъв народ“ гласуваха „против“ и „въздържал се“.

Предложението за увеличаване бе на БСП , подкрепено от  „Изправи се.БГ! Ние идваме!“.  Според изчисленията разходът до края на годината е 25 млн. лв.

Обезщетението не е променяно от няколко години, а бюджетната комисия в парламента не одобряваше увеличението му. В залата обаче бе подкрепено.

„Ако разделите 380 лева на календарните дни, ще видите, че на ден се пада по 12 лева и 60 стотинки – за какво? Себе си ли да гледа майката или детето? Да, тя трябва да бъде насърчена да се върне на работа, стига кметицата на София да е осигурила достатъчно детски градини“, коментира по време на дебата Мика Зайкова от „ИТН“. По думите й коронавирусът е поизмел бабите и затова трябвало да се даде възможност на майките да си гледат децата.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Андрей Янкулов: Адмирации за инициативата на правосъдния министър Зарков да пита КС за обхвата на т.нар. надзор за законност, осъществяван от прокуратурата

Адмирации за инициативата на правосъдния министър Крум Зарков за питане до Конституционния съд относно обхвата …

В началото на септември министър Зарков ще поиска тълкуване от КС за правомощията на гл. прокурор да държи под контрол цялата администрация

Адресът на Европейската  прокуратура у нас в следващите дни ще  е ул. „Г.С. Раковски“ 134 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.