Последни новини
Home / Законът / Бойко Атанасов пред Прокурорската колегия: Политическата корупция не се разследва заради зависимости на Гешев с Борисов

Бойко Атанасов пред Прокурорската колегия: Политическата корупция не се разследва заради зависимости на Гешев с Борисов

Defakto.bg

Започна изслушването на 21 -те кандидати за делегирани прокурори. Повторният избор се наложи след като  Лаура Кьвеши отхвърли 70 % oт пpeдлoжeнитe  бългapcĸи предложения  зa paбoтa “нa тepeн” пo eвpoпeйcитe дeлa. Един от аргумените бе, че сред одобрените представители на България  нямат практика по защитата на обвинителни актове в съда.

В процедурата участват  14 пpoĸypopи (12 окръжни и 2-ма районни), 2 –ма cлeдoвaтeли и 5 –ма cъдии. Сред тях и бившия председател на Съюза на съдиите Атанас Атанасов.

Днес бяха изслушани по азбучен ред 11 от кандидатите, а през втория се очакват останалите десет. В края на седмицата, Прокурорската колегия ще обсъди представянето на кандидатите и ще гласува,  кадровиците могат да подкрепят до шестима от участниците. Последната дума е на колегията на Европейската прокуратура.

В началото на изслушването  Иван Гешев пожела успех на кандидатите и си тръгна, тъкмо когато трябваше да говори следователят Бойко Атанасов от Следствения отдел на СГП, популярен с критиките си към главния прокурор.

Атанасов участва за втори път в процедурата, а изслушването му бе онлайн по служебни причини.  На един от поставените му въпроси  – има ли опит в писане на обвинителни актове, той  отговори, че досега е изготвял обвинителни заключения по дела за организирани престъпни групи,  които съдържат всички реквизити за предаване на съд.   „Влизал съм по мерки за подпомагане на наблюдаващия прокурор.  Така че в голямата си част съм вършил работата на наблюдаващия прокурор“.  Действително самата професия на следовател не позволява повече,  каза Атанасов.

Обясни мотивите  да се кандидатира за европейски делегиран прокурор с  независимостта си като магистрат и слабата  работа на българската прокуратура по делата за тежки корупционни престъпления.  „В прокуратурата има големи зависимости, съвсем умишлено различни структури имат дублиращи се функции, за да продължат  следствията с години и на финала всичко да се замете„, обясни  следователят.

В българската прокуратура не може да се финализират подобни род разследвания за огромен финансов интерес с успешен край. Поради това кандидатствам в тази прокуратура, защото виждам, че тя ще може да работи независимо“, мотивира участието си в процедурата Бойко Атанасов.

„Кандидатирам се за европейски делегиран прокурор, за да работя само в интерес на ЕС“, подчерта той.

В отговор на въпрос на БОЕЦ и БИПИ как оценява мандата на Иван Гешев, заяви: “ Не мога да го оценя като успешен. Политическата корупция няма как да бъде разследвана при големите зависимости на Гешев с Бойко Борисов, Делян Пеевски и други олигарси„. Иван Гешев не допринася за авторитета на прокуратурата.  Етичната комисия към прокурорската колегия на ВСС трябваше да започне проверка и да го отстрани веднага след публикуването на СРС-та с президента, но не го направи.   Но по сигнал на ПИК, подшушнат от високите етажи на прокуратурата,  срещу мен беше образувано дисциплинарно производство,  което доста добре обслужва прокуратурата.  Подобна търговия с влияние и връзка с медии не е допустима“, каза Атанасов.

Прокуратурата разполага с инструментариум за справяне с  корупцията и организираната престъпност, но няма политическа воля, акцентира той.

Доказал съм, че мога да работя независимо, въпреки атаките срещу мен. Много от вас са запознати и с голяма част от дисциплинарните дела, които бяха започнати срещу мен заради критиките ми.  Г-н Стефан Петров знае, че през 2008 г. бях преместен в Дулово. За щастие ВАС отмени това безобразие. Надявам се, че сега няма да ме изпратите в Африка, след като кандидатствам за европейски делегиран прокурор“, каза Атанасов.

Отново в отговор на въпрос този път за бившия главен прокурор, следователят  отбеляза: Сянката на Цацаров все още стои в прокуратурата, а той е в обвързаности с Пеевски и Доган. По-слаб ВСС и по-слаба прокурорска колегия досега не е имало, обобщи Бойко Атанасов пред самата прокурорска колегия.

Добри отзиви след изслушването  получиха прокурорът от Софийската градска прокуратура Виктор Тарчев и зам. окръжния прокурор на  Кюстендил Ивайло Илиев. Тарчев има  дългогодишен опит в Евроджъст и в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.  И двамата показаха задълбочени познания за работата както на европейската прокуратура, така и на европейските делегирани прокурори.

Съдията от Софийския градски съд Атанас Атанасов, обясни, че след 20 г. професионален опит като съдия е сериозно предизвикателство да смени професията. В отговор на въпрос дали има опит в прокурорската работа, той заяви, че има в осъществяването на съдебен контрол върху голяма част от актовете на прокурорите и като съдия има цялостен поглед върху наказателното производство и може да каже кога има пропуски в разследването и кога е извършено изцяло в съответствие със закона.  „ Запознат съм с правните системи на други държави членки, в които е нормална, дори препоръчителна, промяна на амплоато между съдии и прокурори“, каза съдията.

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 + thirteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.