Последни новини
Home / Законът / Шефът на правната комисия не позволи да бъдат гледани промените за закриване на спецправосъдието и Бюрото на Гешев

Шефът на правната комисия не позволи да бъдат гледани промените за закриване на спецправосъдието и Бюрото на Гешев

Defakto.bg

Мая Манолова  Ако правната комисия не предвижи законопроекта за  Бюрото по защита и съдебния закон за закриване на спецправосъдието –  това ще е най-срамната комисия в българския парламент. Давате ли си сметка, че от правната комисия досега не е излязъл нито един закон за четене в зала. Това е най-големия ви провал“ – с тези думи Мая Манолова се обърна към  председателя на комисията Андрей Михайлов, след като той  при наличен на кворум прекрати заседанието на комисия и насрочи ново за утре.

На извънредното заседание  трябваше да бъдат гласувани законопроектите, с които Бюрото за защита на свидетели се изземва от контрола на главния прокурор и преминава под шапката на  Министерството на правосъдието, както и закриването на специализираните съдилища и прокуратура. Ако промените в съдебния закон и  закона за защита на свидетелите бяха получили одобрение тази вечер (четвъртък), те щяха да бъдат готови за пленарна зала в следващите дни.

Хамид Хамид

Тотална съпротива срещу заседанието и гласуването на законопроектите оказаха  от  ГЕРБ и ДПС с мотива, че срокът, в който то е обявено бил кратък, а актулизацията на бюджета на Здравната каса е по-важна. Особено темпераментна срещу свиканото заседание без да е поканен Висшият съдебен съвет  бе Ана Александрова а ( ГЕРБ), а  Хамид Хамид (ДПС) след като нарече „абсолютен престъпник“ шефа на комисията заради извънредното заседание, поиска да  бъдат извикани министърът на правосъдието Янаки Стоилов  и отново главният прокурор Иван Гешев.

Членовете от комисията от БСП, „Демократична България“ и ИБГНИ  настояха заседанието да се проведе, защото  и двата ключови  законопроекта са обсъждани достатъчно дълго на предишни заседания, както и че заради предизвестения край на 46-тото Народно събрание няма да остане време за приемането им.

Крум Зарков

Тук има три вида хора – едните, които не искат този закон да се случи и имат смелостта да го кажат. Други, които шиканират и играят много пред медиите, и трети, които прекараха седмици в работа, включително и в предишния парламент – на тях не им трябват десет минути, трябват им десет секунди„, заяви Крум Зарков от „БСП.  Той  припомни, че законопроектите са обсъждани и в предишното Народно събрание.

Този парламент няма време. Ще дойде време за другия. След като сте обещали, защитете Бюрото на Гешев и спецправосъдието. Това би било почтената позиция, но не шиканирайте„, обърна се Крум Зарков към депутатите от ДПС.

Преди Михайлов да прекрати заседанието, тон за отлагането му  даде и Ива Митева, като член на комисията, защото и без това ако се приемат промените, които изваждат Бюрото за защита от управлението на главния прокурор и съдебния закон,  няма да  влязат в петък за гледане, каза тя.  Подкрепи я и бившият  шеф на правната  комисия Радостин Василев – все от ИТН.

Всичко е един голям сценарий, за да провалят закриването на спецправосъдзието и промените за Бюрото по защита„, заключи Манолова. Това е най-срамната комисия в българския парламент, подчерта тя,  като обобщи, че не е случайно  огромното закъснение, с което бяха създадени комисиите в 46-ия  парламент.

Специализираното правосъдие да бъде закрито – около това становище се обединиха участниците в пyбличнoтo обсъждане на законопроекта миналата cpядa, нo зapaди нoви ycлoвия в пpaвилниĸa, глacyвaнeтo бe oтлoжeнo зa пeтъĸ. Тогава пък се провали поради липсна на кворум.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine + twenty =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.