Последни новини
Home / Законът / Шефът на правната комисия не позволи да бъдат гледани промените за закриване на спецправосъдието и Бюрото на Гешев

Шефът на правната комисия не позволи да бъдат гледани промените за закриване на спецправосъдието и Бюрото на Гешев

Defakto.bg

Мая Манолова  Ако правната комисия не предвижи законопроекта за  Бюрото по защита и съдебния закон за закриване на спецправосъдието –  това ще е най-срамната комисия в българския парламент. Давате ли си сметка, че от правната комисия досега не е излязъл нито един закон за четене в зала. Това е най-големия ви провал“ – с тези думи Мая Манолова се обърна към  председателя на комисията Андрей Михайлов, след като той  при наличен на кворум прекрати заседанието на комисия и насрочи ново за утре.

На извънредното заседание  трябваше да бъдат гласувани законопроектите, с които Бюрото за защита на свидетели се изземва от контрола на главния прокурор и преминава под шапката на  Министерството на правосъдието, както и закриването на специализираните съдилища и прокуратура. Ако промените в съдебния закон и  закона за защита на свидетелите бяха получили одобрение тази вечер (четвъртък), те щяха да бъдат готови за пленарна зала в следващите дни.

Хамид Хамид

Тотална съпротива срещу заседанието и гласуването на законопроектите оказаха  от  ГЕРБ и ДПС с мотива, че срокът, в който то е обявено бил кратък, а актулизацията на бюджета на Здравната каса е по-важна. Особено темпераментна срещу свиканото заседание без да е поканен Висшият съдебен съвет  бе Ана Александрова а ( ГЕРБ), а  Хамид Хамид (ДПС) след като нарече „абсолютен престъпник“ шефа на комисията заради извънредното заседание, поиска да  бъдат извикани министърът на правосъдието Янаки Стоилов  и отново главният прокурор Иван Гешев.

Членовете от комисията от БСП, „Демократична България“ и ИБГНИ  настояха заседанието да се проведе, защото  и двата ключови  законопроекта са обсъждани достатъчно дълго на предишни заседания, както и че заради предизвестения край на 46-тото Народно събрание няма да остане време за приемането им.

Крум Зарков

Тук има три вида хора – едните, които не искат този закон да се случи и имат смелостта да го кажат. Други, които шиканират и играят много пред медиите, и трети, които прекараха седмици в работа, включително и в предишния парламент – на тях не им трябват десет минути, трябват им десет секунди„, заяви Крум Зарков от „БСП.  Той  припомни, че законопроектите са обсъждани и в предишното Народно събрание.

Този парламент няма време. Ще дойде време за другия. След като сте обещали, защитете Бюрото на Гешев и спецправосъдието. Това би било почтената позиция, но не шиканирайте„, обърна се Крум Зарков към депутатите от ДПС.

Преди Михайлов да прекрати заседанието, тон за отлагането му  даде и Ива Митева, като член на комисията, защото и без това ако се приемат промените, които изваждат Бюрото за защита от управлението на главния прокурор и съдебния закон,  няма да  влязат в петък за гледане, каза тя.  Подкрепи я и бившият  шеф на правната  комисия Радостин Василев – все от ИТН.

Всичко е един голям сценарий, за да провалят закриването на спецправосъдзието и промените за Бюрото по защита„, заключи Манолова. Това е най-срамната комисия в българския парламент, подчерта тя,  като обобщи, че не е случайно  огромното закъснение, с което бяха създадени комисиите в 46-ия  парламент.

Специализираното правосъдие да бъде закрито – около това становище се обединиха участниците в пyбличнoтo обсъждане на законопроекта миналата cpядa, нo зapaди нoви ycлoвия в пpaвилниĸa, глacyвaнeтo бe oтлoжeнo зa пeтъĸ. Тогава пък се провали поради липсна на кворум.

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС образува тълкувателно дело по защитата на правото на интелектуална собственост

Във ВКС бе образувано тълкувателно дело по въпрос, свързан с производствата по защита на правото …

Ген.адвокат по българско дело: Съдът трябва да изясни дали прокуратурата защитава обществен интерес като използва лични данни по дело срещу нея

Могат ли в хода на наказателно производство да се обработват лични данни на лица в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.