Последни новини
Home / Законът / Пенсионерите с добавка от 120 лв за октомври, ноември и декември, преизчисление на пенсиите от 25 декември  

Пенсионерите с добавка от 120 лв за октомври, ноември и декември, преизчисление на пенсиите от 25 декември  

Defakto.bg

Преизчисляването на пенсиите бе отложено за  25 декември, а не от първи октомври, гласува  окончателно мнозинството в Народното събрание.

Предложението на „Има такъв народ“ (ИТН) актуализацията на пенсиите да стане не от 1 октомври, а от 25 декември тази година подкрепиха 126 депутати от ИТН, „Демократична България“, ДПС и трима народни представители от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ). Против гласуваха 36 депутати от БСП и 8 от ИБГНИ. ГЕРБ-СДС не участваха в гласуването.

Левицата възрази на подкрепения срок и лишаването на пенсионерите от преизчисляване на пенсиите още от 1 октомври. Депутатът Филип Попов заяви:

„За втори път, уважаеми народни представители, вие от „Има такъв народ“, както се казва в нашия край, Видинския, се опитвате да се изсулите като мокра връв само и само да не актуализирате пенсиите на българските граждани. Те в момента не живеят достойно – те имат нужда и от актуализацията на тези пенсии, и от тези 120 лева“.

Преизчисляването на пенсиите ще е с коефициент от 1,35% за година действителен осигурителен стаж – това решиха на второ четене с актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване депутатите. От 1 октомври пенсионерите ще получат по 120 лева добавка към пенсиите за трите месеца до края на годината – октомври, ноември и декември, като антикризисна мярка в пандемията от Сovid-19.

Мая Манолова обясни:  „Нека да е ясно, че надбавката от 120 лв. се отнася за абсолютно всички пенсионери. Те ще ги получат от 1 октомври. А с преизчислението на пенсиите, освен за пенсионерите, които имат съответния трудов стаж или получават социална пенсия за бедност и хората с увреждания, получаващи социална пенсия за инвалидност, също така и тези с общо заболяване, също така и военно-инвалидите, ще получат съответната индексация по начина и от сроковете, в които ще получат това увеличение и всички останали пенсионери.“

About De Fakto

Проверете също

КПКОНПИ към министър Йорданова: Повторението на кухи фрази прикрива липсата на капацитет и реални закони

„Повторението на едни и същи кухи фрази в публичното пространство от министъра на правосъдието и …

Надежда Йорданова към прокуратурата: Какво става с „кюлчетата и банкнотите“ и автентичността на записите?  

  Очаквам на 8 февруари решението на Конституционния съд по въпроса  дали правосъдният министър може …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.