Последни новини
Home / Законът / Четвърти кандидат за делегиран прокурор се отказа

Четвърти кандидат за делегиран прокурор се отказа

Defakto.bg

Четвърти кандидат за европейски делегиран прокурор се отказа днес от участие в процедурата. Така в състезанието остават 19 души, които се борят за 6 места. Вчера и днес прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изслушва претендентите по азбучен ред, а за утре е насрочен и изборът. Последна дума ще има европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.

Шефът на районната прокуратура в Сливница Пламен Петков днес не се яви на изслушването. Петков не е депозирал изричен отказ, а в телефонен разговор е уведомил кадровиците, че няма да дойде, съобщи „Лекс“. В мотивационното си писмо за кандидатстване Петков пише, че би бил изключително полезен като европейски делегиран прокурор. Той разказва, че е натрупал опит, докато е бил командирован в Софийската градска прокуратура, както и в спецпрокуратурата.

Преди него отказ от участие в процедурата заявиха зам.-шефът на окръжната прокуратура в Бургас Светослав Маринчев и съдиите Вилислава Ангелова и Галина Господинова-Стефанова. Мотивите на четиримата не са известни.

Сутринта бяха изслушани петима кандидати, а следобед последните четирима.

Дотук български прокурори, които ще работят по евроделата на местна почва, са Вероника Трифонова са Димитър Беличев, Бойко Калфин и Светлана Шопова-Колева.

Πoвтopният пoдбop зaпoчнa oт cpeдaтa нa юни, cлeд ĸaтo Лaypa Kьoвeши и ĸoлeгиятa нa Eвpoпeйcĸaтa пpoĸypaтypa (EРРО) oдoбpиxa caмo чeтиpимa oт пъpвитe 10 нoминиpaни.

В петък Прокурорската колегия ще подложи на отделно гласуване по азбучен ред всеки един от кандидатите, като членовете на Колегията имат право да гласуват в подкрепа на повече от един кандидат, но не повече от броя на обявените 6 места за  делегирани прокурори.  Решението на Прокурорската колегия ще бъде публикувано на  сайта на ВСС, а за  излъчените кандидати ще бъде уведомена Лаура Кьовеши.

About De Fakto

Проверете също

Гешев критикува Зарков за искането до КС срещу тоталния адм. контрол на прокуратурата над изпълнителната власт

След закриване на спецправосъдието, наркотици заляха улиците, а дрогирани шофьори убиват децата ни, казва главният …

Адв. Михаил Екимджиев: Скандално Конституционният съд  даде пожизнен мандат на съдебната номенклатура

Когато парламентът е неспособен да  излъчва свои  представители в държавни органи, президентът да поема временно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.