Последни новини
Home / Законът / Четвърти кандидат за делегиран прокурор се отказа

Четвърти кандидат за делегиран прокурор се отказа

Defakto.bg

Четвърти кандидат за европейски делегиран прокурор се отказа днес от участие в процедурата. Така в състезанието остават 19 души, които се борят за 6 места. Вчера и днес прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изслушва претендентите по азбучен ред, а за утре е насрочен и изборът. Последна дума ще има европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.

Шефът на районната прокуратура в Сливница Пламен Петков днес не се яви на изслушването. Петков не е депозирал изричен отказ, а в телефонен разговор е уведомил кадровиците, че няма да дойде, съобщи „Лекс“. В мотивационното си писмо за кандидатстване Петков пише, че би бил изключително полезен като европейски делегиран прокурор. Той разказва, че е натрупал опит, докато е бил командирован в Софийската градска прокуратура, както и в спецпрокуратурата.

Преди него отказ от участие в процедурата заявиха зам.-шефът на окръжната прокуратура в Бургас Светослав Маринчев и съдиите Вилислава Ангелова и Галина Господинова-Стефанова. Мотивите на четиримата не са известни.

Сутринта бяха изслушани петима кандидати, а следобед последните четирима.

Дотук български прокурори, които ще работят по евроделата на местна почва, са Вероника Трифонова са Димитър Беличев, Бойко Калфин и Светлана Шопова-Колева.

Πoвтopният пoдбop зaпoчнa oт cpeдaтa нa юни, cлeд ĸaтo Лaypa Kьoвeши и ĸoлeгиятa нa Eвpoпeйcĸaтa пpoĸypaтypa (EРРО) oдoбpиxa caмo чeтиpимa oт пъpвитe 10 нoминиpaни.

В петък Прокурорската колегия ще подложи на отделно гласуване по азбучен ред всеки един от кандидатите, като членовете на Колегията имат право да гласуват в подкрепа на повече от един кандидат, но не повече от броя на обявените 6 места за  делегирани прокурори.  Решението на Прокурорската колегия ще бъде публикувано на  сайта на ВСС, а за  излъчените кандидати ще бъде уведомена Лаура Кьовеши.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 − eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.