Последни новини
Home / Законът / Правната комисия нервно отне Бюрото за защита от главния прокурор. Спецправосъдието пак без гласуване (обновена)

Правната комисия нервно отне Бюрото за защита от главния прокурор. Спецправосъдието пак без гласуване (обновена)

Defakto.bg

Българската прокуратура няма да носи отговорност, ако заради промените останат незащитени свидетели, каза главният прокурор Иван Гешев

          За един ден два пъти отложиха  вота за закриване на  спецправосъдието

Депутатите от правната комисия гласуваха на второ четене  законопроекта за  преместване на Бюрото по защита на свидетелите от  подчинението на главния прокурор в Министерството на правосъдието.  Комисията  прие серия от текстове, които замениха  „Главният прокурор“ с „Министъра на правосъдието“ за управлението на Бюрото за защита на свидетели.  Гласувано бе, че дълготрайните активи за функциониране на  Бюрото се предоставят на правосъдното министерство в 3-месечен срок от влизането на закона в сила. Прехвърлянето на материалните активи ще става съвместно от Министерството на  правосъдието, главният прокурор и ВСС, а в двумесечен срок от влизане в сила, МС издава правилник за приложение на закона.

Всички заварени служебни и трудови правоотношения на служители преминават към МП – без срок за изпитване, с изключение на случаите, когато такъв срок е предвиден в договорите им.  Законопроектът отне и полицейските правомощия на Бюрото, за които в момента няма граждански контрол и  може да отпътува  за второ гласуване в пленарна зала.

На отложеното от снощи заседание днес присъства  и главният прокурор Иван Гешев по своя инициатива. След гласуването  той обеща, че ще сезира Конституционния съд заради прехвърлянето и на всички материални активи на бюрото към правосъдното ведомство. По-късно пък декларира пълно съдействие на прокуратуратаза прехвърляне на активите.

Началото на заседанието бе белязано от нерви и обиди, а работта му по същество се забави откриването заради  серия от процедурни въпроси.   От ГЕРБ  се обявиха срещу  промените, свързани със спецправосъдието и поискаха промени в Изборния кодекс –  за да бъдат върнати хартиените бюлетини за предстоящия вот. Чуха се  обвинения в шиканиране на законопроектите (за Бюрото и съдебния закон), а от ИТН, ДБ и  ИБГНИ отбелязаха, че ДПС и ГЕРБ искат с процедурни похвати да забавят приемането на  промените в двата закона – за Бюрото и спецправосието. Явор Божанков от БСП заяви, че от ГЕРБ ще правят процедурни предложения докато изтече времето на комисията, което е ограничено до  14 ч., за когато е насрочено пленарно заседание.

По думите на председателя на комисията Андрей Михайлов (ИТН), депутатите от  ГЕРБ и ДПС „напълно умишлено“ опитват да осуетят заседанието. Анна  Александрова (ГЕРБ) на висок глас поднови критиката си, че няма становище на ВСС по проекта за трансфера на бюрото. „Това е престъпление“, с нетърпящ възражение  глас заяви тя и  засипа  Михайлов със забележки по воденото на заседанието.

„Ще се обадя на тел. 112 заради вашите  крясъци“, предпупреди я  Радостин Васил от ИТН.

ГЕРБ и ДПС водят кампания, за да не стигнат промените  до пленарна зала, каза  Атанас Славов (ДБ) и  опроверга думите на Александрова,  че ВСС е изключен от процедурата по приемане на закона. “Становище от ВСС е изискано, но правната комисия  не носи отговорност, че то не е дадено. Имаше половин година заинтересуваните институции да дадат становищата си“.  

„Хамид Хамид (ДПС) поднови изящната си риторика от снощи, когато нарече  „абсолютен престъпник“ шефа на комисията, а днес определи като  „цървул“ депутата Атанас Славов, защото се бил изсулил от пленарното заседание  снощи.  После се извини. „Станахме популярни с взаимните обиди, които се нанасяме“, заключи Михайлов.

Екатерина Захариева (ГЕРБ)  постави  проблем. В момента в чл. 16а от закона е предвидено, че главният прокурор преценява дали показанията, обясненията или информацията на застрашеното лице са от съществено значение за наказателното производство и въз основа на това решава дали да му бъде предоставена предварителна защита. „Как министърът ще извършва тази преценка, която е компетентността на съдебната власт? Къде е тук разделението на властите?“, подкрепи я  Гешев.

„Преценката остава на прокуратурата и на съда, които правят предложението за защита“, отговори Надежда Йорданова (ДБ).

Главният прокурор Гешев отново заяви, че преместването на Бюрото от негово подчинение в Министерството на правосъдието ще доведе до масово напускане на служители и ще остави застрашените свидетели  незащитени.  На предишно заседание на комисията нарече прехвърлянето на бюрото „юридическа катастрофа“.

Тук сме, за да кажем, че българската прокуратура няма да носи отговорност. Когато се случат тези последствия, а те ще се случат в много кратки срокове ако се приемат тези закони, ние ще кажем, че някой трябва да носи отговорност, но не ние. Отказваме да носим чужда отговорност„, заяви Гешев и продължи:

Тези дни чувам думата „обезкостяване“ на главния прокурор и прокуратурата или, както придоби гражданственост – „тричане“.  Ще кажа, че това не е проблем за прокуратурата. Това ще доведе само до ниска ефективност на прокуратурата и бум на престъпността в размер на това, което беше през 90-те години на миналия век. Това е, което ще представлява проблем за прокуратурата. Но това е „обезкостяване“ и „тричане“ на българските граждани и на българското общество и на тяхната сигурност. Това е голямата цена, която ще бъде платена„, заяви Гешев.

Ако законът бъде приет от НС, висящото пред KC  дeлo cpeщy прехвърлянето на  Бюpoтo пoд oпeĸaтa нa  глaвния пpoĸypop, ще бъде прекратено. Досега от cтaнoвищaтa дo съда caмo Гeшeв и BCC защитиха  тpaнcфepa нa Бюpoтo в  пpoĸypaтyрата. Bcичĸи ocтaнaли пpaвни cтaнoвищa –  нa Bиcшия aдвoĸaтcки  cъвeт, Фoндaция „Бългapcĸи aдвoĸaти зa пpaвaтa нa чoвeĸa“, Mиниcтepcĸи cъвeт , MBP,  Cъюзa нa юpиcтитe в Бългapия, Mиниcтepcтвoтo нa пpaвocъдиeтo плюc пpaвнoтo мнeниe нa пpoф. Bacил Mpъчĸoв, ca ĸaтeгopични, че няма нитo eднo ĸoнcтитyциoннo ocнoвaниe зa „дoмyвaнeтo“ нa Бюpoтo пpи глaвния пpoĸypop. Aдвoĸaтypaтa гo oпpeдeли ĸaтo пapaвoeннa cтpyĸтypa, a aдвoĸaт Hиĸoлaй Xaджигeнoв,  eдин oт внocитeлитe нa зaĸoнoпpeĸтa в 46-oтo HC, гo нapeчe  “Πpeтopиaнcĸaтa гвapдия” нa Гeшeв.

                                                Спецправосъдието  е  непоклатимо

В дневния ред на комисията бе и първото четене на проектозакона  за промени в съдебния закон, чието гласуване тръгна предиобед и завърши плачевно следобед.  Промените предвиждат закриването на спецправосъдието, нoви ycлoвия зa избopa нa  пpeдceдaтeлитe нa въpxoвнитe cъдилищa,  ограничаване на административната дейност на прокуратура извън наказателнот производство и др.  Като се позова на публичното обсъждане миналата сряда на същия закон и Атанас Славов (ДБ) предложи проектът да бъде гласуван без поредно подробно обсъждане. „От половин година това е най-обсъждания законопроект„, каза той.

Председателят на комисията Андрей Михайлов отхвърли предложението и не го подложи  на гласуване.  Явор Божанков БПС  настоя да се проведе гласуване на предложението на Славов,  намери аргументи дори в присъствието на магистрати от спецправораздаването и отделни  членове на ВСС, но председателят остана непреклонен.

Самият Гешев се възмути, че  Славов  отнема думата на съдебната власт, чиито пратеници искат да  изкажат мнение.  „Ако не се интересувате от мнението ни, не ни канете повече. Незаконно не искате да изслушате съдебната власт“, коментира Гешев. На публичното изслушване миналата сряда  ръководителите на спецправосъдието изложиха подробно аргумените си, без ограничение във времето. 

След подновяване на прекъснатото заседание в  14,45 ч., от ГЕРБ  обявиха, че  няма да подкрепят законопроекта с аргумента, че: “ Бягаме от поетия ангажимент за борба с корупцията„.

Бившата министърка по туризма Николина Ангелкова, която шефът на комисията не разпозна като нейн член, тъй като преди днешното заседнаие не я е посещавала,  поиска да  узнае „докога ще работи този парламент“. Правното й изказване срещу закриване на спецследстивето бе свързано с „новина“, че  спецсъда  Татяна Дончева има 11 дела, а Николай  Хаджигенов – 4.  „Прави ми впечатление конфликт на интереси„, заяви тя.

Народните представители, които споменахте, не са членове на комисията, не са и вносители на законопроекта, а докога ще работи парламента, питайте президента„, отговори й Андрей Михайлов. 

Освен вметки, наподобяващи жълтении и хаотични реплики,  които топяха минутите на краткото заседение, имаше и коментари по същество.

  Надежда Йорданова от ДБ напомни, че  само преди 2 месеца от САЩ наложиха глобални санкции по закона „Магнитски“, именно защото в държавата ни не можем да се справим с корупцията по високите етажи и прането на пари, каза тя.  Цитира и становищата в доклада на ЕК за липсващи присъди по високите етажи на властта. „Спецпрокуратурата не само си затваря очите, но и отказва да разследва въпроси, които вълнуват цялото общество – кюлчетата, пачките, записите със странни твърдения даже не стигнаха до досъдебно производство„, отбеляза  Йорданова.

Последва заучен отговор на Гешев –  главният прокурор няма правомощия да отговаря на политически въпроси.

Ако си бяхте подал оставката, сега нямаше да сме в това положение, каза  Явор Божанков (БСП) на главния прокурор и  припомни, че оставката му е поискана още по време на протестите миналото лято.

Гешев обяви, че няма да носи отговорност и тя е на депутатите. Той е спокоен, защото знае, че няма кой да действа“,  каза депутатът.  Според Божанков  целта на  ГЕРБ е да правят максимално дълги изказвания, за да изтече времето и да не се стигне до гласуване на предложенията и днес.

Мая  Манолова, която снощи  критикува отлагането на заседанието на правната комисия,  отново заяви, че  се търсят начини да се осуети приемането на закона, независимо, че спецправосъдието се е превърнало в правозащитен проблем (изказването публикуваме отделно).

Най-напред  заседанието  бе отложено за следобед и когато бе подновено,  вместо делово гласуване,  се превърна  във  второ необявено публично обсъждане. След като  за пореден път главният прокурор Гешев,  шефовете в спецправосъдието,  представляващият ВСС  Боян Магдалинчев  обявиха  закриването на спецправосъдието за  „съдебна катастрофа,   регрес на делата за организираната престъпност“ и нарушение на Конституцията,   депутатите от ГЕРБ „подсетиха“, че  времето на краткото заседание е изтекло (  заради гласуването на бюджета на НЗОК в пленарнаа зала от 16:10 ч).  и поискаха Михайлов да прекрати заседанието.

То отново бе прекъснато до следващото си извънредно свикване.   Никой не можа да прогнозира ще успее ли шефът на комисията да изпревари указа не президента за разпускане на 46-ото НС.  Така отново не се стигна до гласуване на промените за спецправосъдието.

„Няма такова заседание“, заключи Димитър Делчев от ИБГНИ.

След като снощи заседанието не се състоя заради процедурни хватки, днес коалицията „Гешев“ от ГЕРБ и ДПС използва всички трикове, за да печели време и да не се стигне до гласуване, въпреки че заседанието се състоя в две части, коментира Христо Иванов ( ДБ), един от вносителите на законопроекта.

В правната комисия днес наблюдаваме парад на лицемерието, опит да се съхрани непокътнато царството на Гешев. Очевидно страшно много хора не искат да се стигне до гласуване в зала за закриването на специализираните съд и прокуратура. Очевидно много хора ги е страх. Очевидно много хора идват да се отчетат пред главния прокурор колко самоотвержено дерат ризи за това да бъде непокътната цялата инфраструктура на репресията в България„, отбеляза той.

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.