Последни новини
Home / Законът / Манолова пред правната комисия: Само за 2020 г. в спецсъда са гледани 3000 дела за прилагане на спецсредства

Манолова пред правната комисия: Само за 2020 г. в спецсъда са гледани 3000 дела за прилагане на спецсредства

Defakto.bg
Каквото е поискала спецпрокуратурата, това й е дал специализираният наказателен съд
Само за 2020 г. Специализираният наказателен съд е образувал 3000 дела по Закона за специалните разузнавателни средства, а само 174 са наказателните дела от общ характер. Съществуването на специализираните съдилища и прокуратура създават правозащитен проблем за българските граждани – каквото поиска специализираната прокуратура, Специализираният наказателен съд това дава.   Вместо да се бори с корупцията, спецсъдът репресира гражданите – това каза Мая Манолова на заседанието на Комисията по правни въпроси в четвъртък.

От 2017 г. досега са образувани 14 066 дела, от които в 12 хил. случаи спецсъдът е разрешил прилагането на СРС.  Тоест, в 85 % от случаите се използват специални разузнавателни средства. Окръжният съд във Варна разрешава използване на СРС в 55 % от случаите, а Софийският градски съд – в 63 % от случаите. Тоест, Специализираният наказателен съд не преценява основателни ли са исканията към него, е изводът обясни тя.

Неправомерното прилагане на СРС е тежка злоупотреба с правата на гражданите, допълни Манолова и припомни досъдебното производство за преврат, метеж, въоръжено въстание, образувано срещу протестиращи граждани и по което са използвани СРС-та.

След два неуспешни опита на парламентарната комисия по правни въпроси да приеме промените в съдебния закон,  закриването на спецправосъдието за пореден път бе отложено.
„Заради всички отлагания и шиканирания накрая специализираните съдилища ще останат да функционират, въпреки, че хората  очакват промяната в съдебната система да започне“, коментира хаотичното заседание на комисията  Манолова.
Въпреки съпротивата на ГЕРБ и ДПС,  правната комисия успя да приеме на второ четене промените за  закриване на Бюрото за защита при Главния прокурор и  преминаването му към правосъдното министерство. Този законът получи  шанс да бъде приет на второ четене в пленарна зала и да е единственият приет закон от 46-ия парламент от множеството проекти за съдебната реформа.

About De Fakto

Проверете също

„Артекс“ загуби общо 200 000 лева претенции срещу протестиращи за изграждането на „Златен век“

ВКС  отхвърли жалба на инвеститора  за касационно обжалване на решение на АС – София, „оправдало“ …

Иван Демерджиев: Прокуратурата не обича да разследва онези, които управляваха до служебните кабинети

МВР се чисти от нарушители В много бърз порядък ще бъдат проведени дисциплинарни производства срещу двамата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.