Последни новини
Home / Законът / Манолова пред правната комисия: Само за 2020 г. в спецсъда са гледани 3000 дела за прилагане на спецсредства

Манолова пред правната комисия: Само за 2020 г. в спецсъда са гледани 3000 дела за прилагане на спецсредства

Defakto.bg
Каквото е поискала спецпрокуратурата, това й е дал специализираният наказателен съд
Само за 2020 г. Специализираният наказателен съд е образувал 3000 дела по Закона за специалните разузнавателни средства, а само 174 са наказателните дела от общ характер. Съществуването на специализираните съдилища и прокуратура създават правозащитен проблем за българските граждани – каквото поиска специализираната прокуратура, Специализираният наказателен съд това дава.   Вместо да се бори с корупцията, спецсъдът репресира гражданите – това каза Мая Манолова на заседанието на Комисията по правни въпроси в четвъртък.

От 2017 г. досега са образувани 14 066 дела, от които в 12 хил. случаи спецсъдът е разрешил прилагането на СРС.  Тоест, в 85 % от случаите се използват специални разузнавателни средства. Окръжният съд във Варна разрешава използване на СРС в 55 % от случаите, а Софийският градски съд – в 63 % от случаите. Тоест, Специализираният наказателен съд не преценява основателни ли са исканията към него, е изводът обясни тя.

Неправомерното прилагане на СРС е тежка злоупотреба с правата на гражданите, допълни Манолова и припомни досъдебното производство за преврат, метеж, въоръжено въстание, образувано срещу протестиращи граждани и по което са използвани СРС-та.

След два неуспешни опита на парламентарната комисия по правни въпроси да приеме промените в съдебния закон,  закриването на спецправосъдието за пореден път бе отложено.
„Заради всички отлагания и шиканирания накрая специализираните съдилища ще останат да функционират, въпреки, че хората  очакват промяната в съдебната система да започне“, коментира хаотичното заседание на комисията  Манолова.
Въпреки съпротивата на ГЕРБ и ДПС,  правната комисия успя да приеме на второ четене промените за  закриване на Бюрото за защита при Главния прокурор и  преминаването му към правосъдното министерство. Този законът получи  шанс да бъде приет на второ четене в пленарна зала и да е единственият приет закон от 46-ия парламент от множеството проекти за съдебната реформа.

About De Fakto

Проверете също

Сотир Цацаров: Освободжавам терена на тези, които ме засипват с критики, да покажат какво могат

Сотир Цацаров обяви, че 15 дни преди да подаде оставка като председател на Антикорупционната комисия …

ВКС ще тълкува – на какво основание може да се търси обезщетение за такса, платена по „зачертан“ от КС текст

Във ВКС бе образувано тълкувателно дело по въпрос за правното основание на предявен срещу държавата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.