Последни новини
Home / Законът / Спецпрокуратурата обвини петима за изнудване и побоища над длъжници по кредити

Спецпрокуратурата обвини петима за изнудване и побоища над длъжници по кредити

Defakto.bg

Специализирана прокуратура привлече към наказателна отговорност 5 лица за участие в организирана престъпна група за изнудване и принуда чрез заплахи и насилие на жители от  Сливен и други селища в региона (престъпления по чл. 321, чл. 213а и чл. 214 от НК), съобщиха оттам.
Те са задържани при специализирана полицейска операция на ТС БОП – Сливен, Ямбол, под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура. В
хода на  разследването в жилища в гр. Сливен и с. Самуилово, както и в 2 офиса в града, са намерени и иззети документи, пари, тефтери със записки, а в ползвани от участниците автомобили – пистолети, бухалки, вериги, хладни оръжия, полицейски палки, тактически маски.  Събраните към момента доказателства сочат, че групата е започнала престъпната си дейност през септември 2020 г., казва прокуратурата.

От съобщението става ясно още, че четирима от участниците постъпили на работа като събирачи на дългове в два офиса на дружество за бързи кредити в Сливен, но скоро  поели цялата дейност на дружеството, в т.ч. сключването на договори с кредитополучатели. Предоставяли на кредит различни суми, сред които и шестцифрени. След забавяне на вноска, длъжниците незабавно били посещавани, налагани им били незаконно наказателни лихви, били заплашвани (в т.ч. със смърт за тях и за членове на семействата им), на някои бил нанасян побой.
В един от случаите, жена, договорила и получила кредит от 100 000 лв. за развитие на бизнес, е била принуждавана от членове на групата да внесе 400 000 лв. заради натрупани лихви.
Четирима са задържани под стража.  На един е определена „гаранция в пари“ в размер на 5000 лева.

About De Fakto

Проверете също

Лаура Ковеши настоява за нова кандидатура за европейски делегиран прокурор от България

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет е  прекратила процедурата за подбор на европейски делегирани прокурори …

Общият съд отменя частично решението на Комисията, с което на Intel се налага глоба от 1,06 милиарда евро

Общият съд на ЕС отмени частично решението на Европейската комисия да наложи глоба от 1,06 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.