Последни новини
Home / Законът / “ДБ” събра 58 подписa за извънредно заседание и окончателно отнемане на Бюрото за защита от главния прокурор

“ДБ” събра 58 подписa за извънредно заседание и окончателно отнемане на Бюрото за защита от главния прокурор

Defakto.bg
Докато в правната комисия вървяха дебатите за промени в статута на Бюрото за защита, главният прокурор си е пишел с дългогодишната пиарка на Бойко Борисов Севда Арнаудова. Това съобщиха поотделно във Фейсбук депутатите Явор Божанков (БСП) и Николай Хаджигенов (ИБГНИ), които разпространиха снимка, за която твърдят, че е на Иван Гешев.  Авторът й не е известен. “С мъка признавам, че никой не е направил повече за съсипването на Борисов и ГЕРБ от Иван Гешев. Свали ГЕРБ от власт. Стана обединителен фактор за политически несъвместими субект и. Днес с чата си по време на комисия с ПР-а на Бойко заби поредния пирон. С този едър шрифт и изчерпателното описание, Гешев заслужава едно голямо браво. Браво, Иване!”, написа Божанков във фейсбук, където помести снимката.  “Да си знаете, не друго“, коментира под изображението Хаджигенов в социалната мрежа.

 

Депутатите от “Има такъв народ” подписаха искането на “Демократична България” за извънредно заседание на Народното събрание в понеделник.  Целта е да бъдат приети окончателно промените в закона, приети на второ четене от правната комисия в петък. С тях  Бюрото за защита на свидетелите се отнема от управлението на главния прокурор и връща в Министерството на правосъдие,  където бе създадено още през 2004 г.

Промените  бяха предложени от  “Демократична България”, “Има такъв народ” и “Изправи се БГ! Ние идваме!” и минаха с подкрепата на БСП.

Вчера от  трибуната в парламента  Христо Иванов (ДБ) призова: “Можем да разгледаме на второ четене Закона за Бюрото защита на свидетелите. Ние сме събрали, благодаря на колегите от “Изправи се БГ! Ние идваме!” и от “Демократична България”, 47 подписа. Трябва ни един, за да предизвикаме извънредно заседание на парламента в понеделник да разгледаме този законопроект и да свършим още едно нещо, което е важно.

След призива му  искането събра общо 58 подписа и бе  внесено в деловодството на Народното събрание.

Правната комисия в петък успя да приеме на второ четене поправките  и отвори пътя да бъде приет поне един от законопроектите за съдебна реформа, постъпили в 46-ото НС.  Това се случи въпреки съпротивата на ДПС и ГЕРБ и прогнозата  на главния прокурор, че ще настъпи “съдебна катастрофа”, ако Бюрото бъде извадено от неговото подчинение.

Напомняме, че в ред европейски държави, сред които и Германия, тази служба не е под управление на прокуратурата.

Сред мотивите за промените бяха твърденията на вносителите, че то се е превърнало в “преторианска гвардия  на Гешев” и работи без  граждански контрол. Правната комисия не прие отчета на Гешев за дейноста на Бюрото, въпреки твърденията му, че то е успешно.

След твърда съпротива на  депутатите от ГЕРБ, ДПС и съмнително вялата позиция на ИТН  (въпреки партийните заявления),   закриването на спецправосъдието по внесения за втори път закон за съдебната власт, приключи в 46-ото НС.   Предходното 45-ото НС   “закри” специалното правосъдие само на първо четене в правната комисия.

Така въпросите за кюлчетата, пачките, записите, арестите, обявявани за незаконни от съда и несбъдната повсеместна война срещу корпуцията по високите етажи на властта, отново остава за по нататък.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Татяна Жилова е новият председател на Съюза на съдиите в България

Татяна  Жилова от Административен съд София-град е новият председател на Съюза на съдиите. Тя беше …

Министърът на правосъдието проф. Стоилов: Няма да ползвам автомобилите на Бюрото за защита като лична охрана

  Специализирано правосъдие – да, но без специализиран съд За разлика от главния прокурор, аз …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.