Последни новини
Home / Законът / Митева призова Радев да не разпуска парламента преди сряда, за да мине „важния“ закон за Бюрото за защита (допълнена)

Митева призова Радев да не разпуска парламента преди сряда, за да мине „важния“ закон за Бюрото за защита (допълнена)

Defakto.bg

Христо Иванов призова председателя на парламента да свика поисканато от ДБ извънредно заседание

Мая Манолова (ИБГНИ):  Председателят на НС да не си измива ръцете с президента

В понеделник категорично няма да има извънредно заседание на парламента. Това заяви председателят на Народното събрание Ива Митева пред БТВ.

Изявлението й  последва новината, че „Демократична България“ е събрала 58 подписa за извънредно заседание в понеделник и окончателно отнемане на Бюрото за защита от главния прокурор и преминаването му в Министерстерството на правосъдието. Депутатите поискаха извънредно заседание, след изявлението на президента, че дните на 46-ия парламент са преброени.

Не съм насрочила извънредно заседание за понеделник,  защото предложението постъпи в деловодството в 1.56 часа през нощта петък срещу събота, посочи Митева. Обясни, че не може да го насрочи, защото това ще бъде в нарушение на правилника, според който, доклад не може да се обсъжда, ако не са изминали 72 часа от неговото раздаване на депутатите.  Митева добави, че докладът за това решение спокойно може да се разгледа в сряда. Дори за евентулното заседание в сряда 72 часовия срок обаче също няма да е изтеклъл, но те могат да бъдат намалени с решение на парламента, което да гласуват депутатите,  уточни Митева.

Тя призова президентът Румен Радев да не разпуска парламента преди сряда. По думите ѝ указ за разпускане можело да се издаде в сряда и той да влезе в сила от четвъртък.  Идеята е в сряда НС да разгледа важния закон, който щял да е първа точка в дневния ред, както и други важни закони като този за НСО.  Митева смята, че държавният глава спокойно може да издаде указа за предсрочни избори, без да разпуска парламента.

В събота държавният глава Румен Радем обяви, че ще издаде указ за разпускане на парламента във вторник –  14 септември и съобщи, че изборите за президент и парламент ще бъдат „2 в 1“ на 14 ноември, след като НС определи същата дата за президентските избори.

Според Конституцията  избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното, в случая заради несъставено редовно правителство.  Така разпускането във вторник е логично, а обстоятелството, че Изборния кодекс „брои“ този срок в дни, заради което „хартисват“ един – два,  не задължава президента да променя трайната практика на конституционната процедура,  обясниха конституционалисти.

Самото правило за 72-та  часа в Правилника допуска изключения, по които мина и гласуването на актулизацията на бюджета, внесен от самата Митева, преди да са изтекли тези 72 часа, напомни Мая Манолова, категорична, че Митева нарушава Конституцията.

По каква причина председателят на парламента решава сама вместо  парламента  дали ще има извънредно заседание и то след като законно е свикано от една пета депутати,  попита тя.  ПоКонституция тя е длъжна да насрочи извънредно заседание и е интресно дали Ива Митева ще наруши Конституцията, за да не бъде приет законопроекта  за Бюрото, добави Манолова.

Препоръча:  „Митева да не си измира ръцете с президента, а да насрочи извънредно заседание, за да мине поне един закон на съдебната реформа„.   

Подобни формални основания  осуетиха закриване на спецправосъдието, напомнят юристи. След като законопроектът мина на публично обсъждане по миналата сряда,  председателят на комисията отказа да бъде гласуван резултата още същия ден, защото не са минали 72 часа за доклада му,  сетне законопроектът попадна в капаните на  кворума и приключи в петък с брилянтните способи за отлагане на  зеседания.

Сега  наред  със спецправосъдието се дава шанс да се запази и  „преторианската гвардия“ на главния прокурор, отбелязват наблюдатели разминаването между обещания и реални промени на водещата по гласове партия в НС.
Христо Иванов:  Когато нещо е истински приоритет, се намира и процедурно решение
Този парламент трябва да отнеме Бюрото за защита на свидетели от Гешев въпреки цялата съпротива. Този въпрос е важен не само защото избива една от знаковите бухалки от ръцете на главния прислужник на дълбоката държава. Това кой как се позиционира спрямо него ще определи разпределението на силите в бъдещото народно събрание.
В петък събрахме подписи за провеждането на извънредно заседание на парламента в понеделник. Целта е да гарантираме, че второто гласуване на измененията относно бюрото няма да бъде осуетено от указа за разпускане на народното събрание. Междувременно, президентът вече даде знак, че ще бърза.
Ето защо, призовавам г-жа Митева да свика исканото от нас заседание утре или най-късно във вторник сутринта. Спазването на инструктивните срокове е важно, но има достатъчно примери за това, че когато нещо е истински приоритет, се намира и процедурно решение. (Фейсбук)

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Трябва активно да се включим в дебата за Европейския акт за свобода на медиите, да не чакаме да ни кажат какво да правим

Една от препоръките на ЕК в новия доклад за върховенството на закона за България ще …

Турски гражданин е задържан и привлечен като обвиняем за недекларирана валута на стойност 3 056 698 лева

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.Г.,   на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − 14 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.