Последни новини
Home / Законът / Доц. Наталия Киселова: Митева трябваше да насрочи извънредно заседание, без да вкарва президента в приключение

Доц. Наталия Киселова: Митева трябваше да насрочи извънредно заседание, без да вкарва президента в приключение

Defakto.bg

В Конституция е записано правилото, че  председателят на Народното събрание трябва да свика извънредно заседание, ако това е поискано от оправомощните субекти, сред които и депутатите. (чл.78) Това каза пред БНТ доц. Наталия Киселова, специалист по конституционно право по повод  вчерашното изявление на Ива Митева, че няма да свика извънредно заседание в понеделник, поискано от 58 народни представители, а важни закони ще бъдат гласувани на редовно  заседание в сряда.

В такива случаи председателят е длъжен да свика парламента в 7-дневен срок, който е обичаен за  редовни  заседания. А  когато е поискано извънредно заседание , особено заради наближаващите предсрочни избори,  е нормално този срок да кратък и заседанието да се проведе  в понеделник или вторник, коментира конституционалистът.  Според Киселова заради процедурите, които обяви Митева в  неделя, едва ли ще  има време за окончателно приемане на промените  за Бюрото за защита на свидетелите и другите важни закони, както ги опреди шефката на  НС.

В този състав НС всъщност месеци наред показваше, че им е липсвала предизборната кампания или че се готвят. Усилията от отделни парламентарни групи да се позиционират кои ще бъдат на власт и кои ще са в опозиция,  доведе до това всички да искат да са опозиция на президента и на служебното правителство и сега да спорят как за един ден и да се направи съдебна реформа„, коментира тя.

Денят плюс“ идва от обстоятелството, че предсрочните избори по Конституцията е посечено, че  се провеждат  „до два месеца“ след разпускане на НС,  в Изборния кодекс се говори за от “ 60 дни“ и  тъй като октомври има 31 дни,  Митева призова Радев да не разпуска парламента преди сряда.

Вместо да  бъдат конкцентрирании усилия за законодателна дейност, защото се работи при временно правителствоедин месец нямаше комисии и предлаганите законопроекти нямаше къде да бъдат внесени, напомни Киселова.  Битката за „последния ден“ доцентът оприличи на онзи студент, на който се пада въпрос по който не е подготвен и той си казва: „Ех да имах още един ден, щях да съм го научил!

Тя коментира, че  Корнелия Нинова „на ръба на конституцията“ е забавила връщането на мандата, за да се проведат преговори за правителство и парламентът да получи  повече време за работа. Но всички шансове бяха пропуснати, включително и от вносителите на законопроектите, отбеляза юристът.  Едно е да си заявил,че искаш  нещо да се случи, друго е да си го направил, подчерта преподавателят.

Предстои президентът да издаде указ за разпускане на НС и насрочване на нови избори.  През почивните дни Радев обяви, че президентските и парламентарните избори ще се проведат едновременно на 14 ноември.   Според чл. 99 ал.5 от Конституцията той първо трябва  да назначи служебно правителство, което може да се състои от същите или от някои нови министри,  а процедурата включва подаване на декларации от тяхна страна за съгласие. Възможно е днес или утре президентът да се занимава именно с това. Народните представители стискат палци  държавният глава да издаде указ в сряда с дата 15 септевмри, четвъртък, заяви Киселова.

Както и да постъпи президентът от двете страни ще го критикуват, едните – че не им е дал едни ден, а другите, че им е дал заради политически дивиденти. По тази причина очаквах председателят да свика извънредно  НС, за да не вкарва  държавния глава в приключение, но последните дни подсказват, че това е  целта, заключи доц. Киселова.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.