Последни новини
Home / Законът / Правната комисия символно „закри“ спецправосъдието, разговорите за Гешев продължават в следващия парламент

Правната комисия символно „закри“ спецправосъдието, разговорите за Гешев продължават в следващия парламент

Defakto.bg

Около половин час бе нужно на депутатите от правната комисия с 11 гласа „за“  да одобрят на първо четене промените в съдебния закон, внесени от „Демократична България“, които предвидиха закриване на спецправосъдието. Това се случва за втори път, след като и в 45-то НС този закон се класираха само на първо четене.

Депутатите от „Демократична България“, „БСП, „Има такъв народ“ и „Изправи се.БГ. Ние идваме“  гласуваха символно, тъй като в този парламент  до второ четене няма да стигнат, но заявиха подкрепа за следващия, пред който законът тръгва  отначало.  Депутатите на ГЕРБ отсъстваха, кворумът бе осигурен с участие на депутати от  ДПС, които не взеха думата.

След предсрочното прекратяване не предния парламент, законопроектът бе внесен за втори  път от  „Демократична България“, но след много публични обсъждания, серия от процедурни похвати осуетиха навременното му приемане.  Освен закриване на спецправораздаването,  промените  предвиждаха  нoвo изиcĸвaнe зa пpeдceдaтeлитe нa двeтe въpxoвни cъдилищa – дa ca мaгиcтpaти oт тeзи cъдилищa oт пoнe 5 г.  Kaĸтo и “двoйнo мнoзинcтвo” пpи избopa нa пpeдceдaтeлитe нa BKC и BAC – 17 “зa” и кадруването нa мaгиcтpaти и aдминиcтpaтивни pъĸoвoдитeли и др.  Oт ЗCB ce пpeмaxвaше пpoĸypopcĸaтa пpoвepĸa.

Днес председателят на комисията  Андрей Михайлов призова депутатите за кратки изказвания, тъй като вече е имало няколко много обсъждания и всичко е ясно.  Той акцентира, че  нито един депутат от комисията, не е  предлагал да бъдат прекратени  заварените  дела в спецправосъдието при закриването му. Нарушителите на закона трябва да понесат своята отговорност, каза то. „Ние от ИТН сме последователни във всички действия по отношение на специализираното правосъдие и прокуратура. Реформата е необходима и закриването им е действие, което се налага, защото не виждаме ефективност в тяхната дейност“ .

Радостин Василев (ИТН) от името на ИТН заяви подкрепа за законопроекта в следващия парламент. Подсказа,  че ще се мисли дали спецправосъдието трябва да се закрива или да реформира,  така че да не бъде смятано за „бухалка“ в обществото.

Филип Попов (БСП) потвърди подкрепата на БСП за философията на закона, каза, че групата е била готова с предложения за второ четене.

Меглена Гунчева ( ИБГНИ): Ще подкрепим законопроекта, това е първата крачка към провеждане на една успешна съдебна реформа. Много думи чухме от председателите на спецсъдилищата и главния прокурор. Считам че, в тези изказвания в 2 заседания и вече трето не се изложиха сериозни архгументи, които да ни мотивират да се замислим дали спецсъдилищата и прокруатури трябва да бъдат осставени във вида, в който са в момента

Атанас Славов (ДБ), един от вносителите на закона декларира, че подкрепата на „ДБ“ за закриването на спецправосъдието е бесусловна. „Ще продължим да поставяме този въпрос и в следващия парламент“ и обясни, че са  били готови да се съобразят с голяма част отправените препоръки.

Славов изрази съжаление, че на днешното заседание не присъства главния прокурор Гешев, който и без покана изненадваше депутатите в предходните заседания на комисията.

Аз искрено щях да го попитам в момента, когато говориш за независимостта на прокуратурата  и на съдебната власт, но в същото време си чатиш с пиара на бившия премиер, дали това е елемент от тази независимост или става въпрос за нещо друго“,  каза  Славов.  Беше категоричен, че  „този казус от миналата седмица е поредното доказателство за необходимостта да пристъпим към промяната не само на органите на специализираното правосъдие, но и на статута и мястото на главния прокурор в цялата ни система на правораздаване“.

Славов припомни случая от последната година в Швейцария, където федералният главен прокурор бе принуден да  подаде оставка, защото е седнал да пие кафе с човек, който е трябвало да бъде разследван от прокуратурата.

Когато излязоха данни за пиара на Борисов (Севдалина Арнаудова б.р.) – палата в полите на  Витоша, трансмисията, която тя има в отношенията с Васил Божков и други бизнесмени, госпожата вместо да е разследвана или най-малко обект на прокурорска проверка от същата тази институция на главния прокурор, тя в реално време си чати с главния прокурор по време на заседание на комисията“.

По-голямо доказателство за необходимостта от промени в системата на българската прокуратура и в съдебната  власт, мисля, че трудно можем да видимОчевидно наред с лицата по закона „Магнитски“, ще продължим разговора за  г-н Гешев и в следващия парламент, обобщи депутатът.

Мариета Райкова,председател на спецсъда

Мариета Райкова,  председател на спецсъда финално отново обърна внимание на депутатите за следващия парламент да имат предвид, че Специализираният съд за разлика от спецпрокуратурата е самостоятелно юридическо лице и нито едно юридическо лице не се закрива внезапно – винаги има период на ликвидация, уреждане на отношения и т.н., които дори нямат общо с делата.

Има трайна и постоянна тенденция за намаляване на делата за прилагане на СРС. Броят на дадени разрешения над 12 000 за цялата страна преди създаването на спецсъдилищата. Сега те са около 6000″, каза тя.

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one + three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.