Последни новини
Home / Законът / Президентът разпуска 46-то НС в четвъртък, депутатите се активираха за Бюрото при Гешев, спецправосъдието и НСО

Президентът разпуска 46-то НС в четвъртък, депутатите се активираха за Бюрото при Гешев, спецправосъдието и НСО

Defakto.bg

Президентът Румен Радев ще разпусне Народното събрание в четвъртък, 16 септември, а не на 14 – вторник.  „На 16 септември, четвъртък, в изпълнение на конституционните си правомощия държавният глава Румен Радев ще назначи служебно правителство и ще разпусне Народното събрание“ – посочва съобщение на прессекретариата на държавния глава.

Радев вече обяви, че ще насрочи третите за тази година парламентарни избори за 14 ноември, заедно с вота за президент. „Изборите ще бъдат две в едно. По този начин ще спестим и пари на хазната, и най-вече времето на хората“, каза държавният глава в събота в Плевен. По-рано пред БНТ  доц. Наталия Киселова прогнозира, че държавният глава може и да не разпусне НС на 14 септември – тъй като разполага с ден за маневриране – заради разпоредбите в ИК.

Новата дата, обявена от президенството за разпускане на НС е  възможност преди отиването си 46-ият парламент да приеме поне един закон от пакета за съдебната реформа.  Въпреки съпротивата на ГЕРБ и ДПС правната комисия успя да приеме на второ четене промените, които предвиждат Бюрото за защита на свидетелите да се отнеме от  главния прокурор и върне в Министреството на правосъдието – един от основните мотиви, е че няма граждански контрол върху работата на Бюрото, а защитата е компетенция на изпълнителната, а не на съдебната власт.

Демократична България отново настоява за извънредно свикване на  Народното събръние във вторник, на което да бъде гласуван проектозакона за преместване на Бюрото под шапката на МП. Това се случва след като Ива Митева отказа да насрочи поисканото от  депутатите извънредно заседание в понеделник. Отказът й бе остро критикуван от Христо Иванов ( ДБ), Мая Манолова (ИБГНИ) и  др.,  не получи одобрение и от специалисти по конституционно право.

Извънредно заседание на Народното събрание няма да има и утре, заяви по-късно председателят на парламента Митева.

Дадената възможност активизира депутатите и за спецправосъдието –  правната комисия подновява обсъждането на първо четене на промените в закона за съдебната власт,  които предвиждат закриването на специализираните съд и прокуратура, но шансовете са обречени.

Опит да заседава направи и постоянната комисия за контрол над службите за окончателно объсжадне на измененията в закона за Националната служба за охрана, с които се предвижда ограничаване на броя охраняваните лица до президента, председателя на парламента и на премиера. Заседанието се провали заради неявяване на част от членовете й от ИБГНИ, ГЕРБ и ДПС.

Временната парламентарна комисия, която проверява данни за полицейско насилие по време на протестите срещу кабинета „Борисов 3“, препоръчва да бъде отстранен началникът на Националната служба за охрана (НСО) Емил Тонев, заради  „унищожаване на записите от протестите“. Действията да бъдат предприети и срещу прокурор Вероника Трифонова и срещу полицейски служители.  Това оповести председателят на комисията Николай Хаджигенов.

„Има препоръки за отстраняване и разследване на отделни длъжностни лица – шеф на НСО, Вероника Трифонова, полицейски служители. Препоръките са към софийска градска прокуратура, не към главния прокурор, към министерството на вътрешните работи“, каза той. Според Хаджигенов комисията има данни за  934 подслушвани около миналогодишните антиправителствени протести.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия върна становище, според което Гешев, а не Сарафов ръководи Националната следствена служба

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет върна на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) преписката …

Повдигнаха задочно обвинение за принуда и незаконни записи на Петьо Петров – Еврото

Софийската районна прокуратурата е повдигнала задочно обвинение на бившия ръководител на Столичното следствие Петьо Петров, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 + two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.