Последни новини
Home / Законът / Бойко Рашков се надява парламентът да отнеме Бюрото за защита от Гешев , не знае дали пак ще е министър

Бойко Рашков се надява парламентът да отнеме Бюрото за защита от Гешев , не знае дали пак ще е министър

Defakto.bg

Вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че не е получил предложение за оставане в следващия служебен кабинет, но уточни, че все още никой няма такова.

По-рано на  брифинг пред журналисти президентът Радев  обяви, че: „Няма да има промяна в политиката. За мен е важно, че няма да има промяна в политиката. Укрепването на държавността за мен остава основен приоритет“ .  Не отрече промени в  сегашния Министерски съвет.

Бойко Рашков коментира още, че прокурор Иван Гешев има защита от три места – Бюрото по защита, които бдят денонощно за него на три смени, около дома му пази Националната служба за охрана, а освен това от Шесто районно полицейско управление да патрулират денонощно коли около оградата на резиденция „Бояна“. Подобно нещо никой не си е позволявал досега и си мисля, че трябва да настъпи някаква корекция“.  Той се  надява, че на  Народното събрание ще стигне времето да приеме промените в законодателството, с които Бюрото за защита да се премести и вече да не е към прокуратурата, а към Министерството на правосъдието.

Такава порочна структура досега не сме имали – един представител на ръководно ниво в прокуратурата да има състав от 150 души с 8-10 млн. лева годишен бюджет, а за миналата година да нямат нито един, включен в защитна програма участник в процес. Натрапва се мнението, че едва ли не всички тези служители в това бюро охраняват само главния прокурор„, заяви Рашков.

Според него по-морално би било самият Иван Гешев да е инициатор на промяна в Бюрото за защита. „Когато бюрото за защита беше към Министерството на правосъдието беше ефективно и нищо не налагаше преместването му към прокуратурата. Преминаването му към прокуратурата беше абсолютно неудачно и главната цел беше не толкова защитата на свидетелите, колкото охраната на главния прокурор. Изглежда, че този човек много се страхува, не знам защо се страхува, заяви още  Рашков.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Атанас Славов: В Министерството на правосъдието има приемственост на каузи и политики

 „За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което …

Зам.- министър Емил Дечев представи пред СЕ промените за отговорна прокуратура и ефективен наказателен процес

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев представи днес пред Комитета на министрите на Съвета на Европа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.