Последни новини
Home / Законът / Прокурорската колегия подкрепя прокурор Вероника Трифонова, уличена в прикриване на полицейско насилие

Прокурорската колегия подкрепя прокурор Вероника Трифонова, уличена в прикриване на полицейско насилие

Defakto.bg
10 юли 2020 г.
Евгени Марчев, студентът пребит на протестите миналото лято разказа как полицията не е жалила сили под прозорците на Министерския съвет
Народните представители да се въздържат от изявления и действия, с които накърняват независимостта на съдебната власт и доброто име на българските магистрати.  Това се казва в декларация на Прокурорската колегия на ВСС по повод обявената от председателя на комисията за полицейско насилие Николай Хаджигенов препоръка за отзоваване на  европейския прокурор Вероника Трифонова.

Комисията поиска още отстраняване на шефа на НСО Емил Тонев. Като причина  Хаджигенов посочи  целенасочено изтритите записи от служители на службата за полицейското насилие от нощта на 10 юли 2020 г.  По думите му прокурор Трифонова е излъгала, че не разполага с тях, докато е водила част от разследванията, свързани с полицейско насилие.

Комисията потвърди още, че са били подслушвани над 900 граждани, сред които политици, журналисти, бивши и настоящи прокурори и генерали от резерва. Тя препоръчва  да бъде направено цялостно разследване относно подслушванията, което да обхваща не просто пряко свързаните с тях служби и прокурорите, давали разрешения, но и служители от отдела на МВР за „Вътрешна сигурност“, които по думи на Хаджигенов са унищожавали доказателства, свързани с незаконната дейност.

Изводите и намеренията на парламентарната комисия,  Прокурорската колегия оценява като „последователни и тенденциозни действия за дестабилизиране и подронване авторитета на Прокуратурата на Република България, както и на работата на българските прокурори“.

От декларацията става ясно, че ПК застава изцяло зад прокурор Вероника Трифонова, а разгласената  препоръка е оценена, като дискредитираща българската държава и Народното събрание и  „опит за манипулация не само на българското общество, но и на европейската общност и на Европейската прокуратура“. Според прокурорите, „резултатът от работата на Временната комисия е компрометиран и от факта, че за нейния председател е налице конфликт на интереси, предвид изявлението му, че е имал качеството на адвокат на страни по преписката“, пише още в декларацията.

Прокурор Вероника Трифонова

Името на европейския прокурор Вероника Трифонова, бе споменато на 17 август в публичното пространство от Бойко Рашков, който посочи, че тя е прекратила проверки за  побой над протестиращи граждани. Самата  Трифонова в отворено писмо заяви, че делото за един от битите (Евгени Марчев, б.р.) е образувано, но още тече, за други двама е постановила отказ от образуване„заради липса на достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер“.

 

Пълното съдържание на декларацията на ПК:

 

Прокурорската колегия на ВСС повод разпространената на 13 септември 2021 г., информация от медии, според която Временната парламентарна комисия препоръчва отстраняване и разследване на Вероника Трифонова – европейски делегиран прокурор от Република България, Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изразява тревога и безпокойство от поредния опит за грубо погазване на принципите за върховенството на закона, разделението на властите и независимостта на съдебната власт. Свидетели сме на последователни и тенденциозни действия за дестабилизиране и подронване авторитета на Прокуратурата на Република България, както и на работата на българските прокурори. Съдебната власт и в частност български прокурор, понастоящем представител на Европейската прокуратура, отново са обект на опит за институционална намеса и политическа злоупотреба в хода на поредната предизборна кампания.

Категорично се противопоставяме на разгласената от председателя на Временната комисия препоръка, която дискредитира българската държава и Народното събрание, като законодателен орган, тъй като представлява опит за манипулация не само на българското общество, но и на европейската общност и на Европейската прокуратура. Под съмнение е поставено както решението на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за излъчване кандидатурата на Вероника Трифонова за европейски делегиран прокурор, така и решението на Европейската прокуратура за нейното назначаване. Отправените внушения за некомпетентност, нарушаване на професионалните и етични стандарти, злоупотреба със служебно положение и неправомерна обвързаност на прокурор Трифонова са в противоречие с етичните норми и дължимото поведение, което следва да има народният представител.

Резултатът от работата на Временната комисия е компрометиран и от факта, че за нейния председател е налице конфликт на интереси, предвид изявлението му, че е имал качеството на адвокат на страни по преписката. По негови думи той лично е съветвал тези лица и е дал насоки за тяхното пасивно поведение, а именно да не дават сведения по наблюдаваната от прокурор Трифонова преписка, с предмет неправомерни действия на полицейски служители, както и че това е била неговата стратегия.

Припомняме, че като гаранция за защита правата на гражданите, българският законодател е предвидил механизми за контрол на прокурорските актове, които се постановяват въз основа на вътрешното убеждение на прокурора и оценка на събрания доказателствен материал.

Заявяваме своята безусловна и безрезервна институционална подкрепа към Вероника Трифонова и за пореден път призоваваме българските политици да не превръщат съдебната власт и магистрати в залог на своите амбиции и интереси.

Конституционно правомощие на Прокуратурата на Република България е да следи за спазване на законността и всеки опит за нейното дискредитиране е посегателство срещу основния закон и държавността.

Прокурорската колегия на ВСС отново призовава настоящите и бъдещи народни представители да се въздържат от изявления и действия, с които накърняват независимостта на съдебната власт и доброто име на българските магистрати.

Декларацията ще бъде изпратена до Президента на Република България, до председателя на Народното събрание, до служебния министър-председател на Република България, до посолствата на страните членки на Европейския съюз в България, до посолството на САЩ в България, до посолството на Обединено кралство Великобритания в България, до Европейския парламент, до Европейската комисия, до Европейския главен прокурор, до Консултативния съвет на европейските прокурори, до Комисията „ГРЕКО“, до Венецианската комисия, до Вероника Трифонова – европейски делегиран прокурор от Република България.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Българин е сред задържаните в Белгия по разследване за подготвян атентат

Българският гражданин Сергей Р., роден през 2003 г., е сред седемте задържани в понеделник за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.