Добави: „Вярно чл. 99 ал.5 от Конституцията е спазен, но пък не е спазен ИК“, каза професорът. Той бе категоричен, че: „Няма обаче да има никакви последици от това”.

В понеделник  президентът Румен Радев обяви, че ще разпусне Народното събрание на 16 септември, а парламентарните избори ще са с президентските на 14 ноември  Спорният ден  идва от обстоятелството, че предсрочните избори по Конституцията е посочено, че избори се провеждат  „до два месеца“ след разпускане на НС, а  в Изборния кодекс се говори за от “ 60 дни.“  Различното записването на сроковете очертава разлика от един ден, който позволявал разпускане от  16 септември на  46-то НС, пресмятат други юристи.   Това била  и една от причините председателят на НС Ива Митева да призове  Радев да не разпуска парламента преди сряда (15 септември).

Според Киров  провеждането на избори „2 в 1″ е възможна  хипотеза, друг проблот  при този вариант на провеждане на изборите. Въпросът е как ще бъдат организирани те. “ Когато блокира една машина, се блокира гласуването на избирателите докато проблемът не бъде отстранен. Част от тях се отказват да чакат. Но нито законът, нито Конституцията създават пречки да се провеждат такива избори“.