Последни новини
Home / Законът / След 1242 дни задържане, Биляна Петрова се надява ВКС да замени домашния й арест с по-лека мярка

След 1242 дни задържане, Биляна Петрова се надява ВКС да замени домашния й арест с по-лека мярка

Defakto.bg
Десислава Иванчева и Биляна Петрова в стъклената клетка на спецсъда
Банерът бе разпространен от неправителствента организация „Зелен Младост“ в подкрепа на Биляна Петрова

ВКС  в сряда ще разгледа  молбата на Биляна Петрова за отмяна на домашния й арест. Двете с  Десилава Иванчева бяха освободени от килиите на 8 май 2019 г.  и поставени под „домашен арест“ с решение на Апелативния специализиран съд.

Като причина за молбата си Биляна Петрова посочва тежкото си здравословно състояние и влошената деменция на майка й (виж по долу).  Тя е изчислила, че без  влязла в сила присъда е задържана  1242 дни,   от тях  274 по следствените арести и затвори с пранги и белезници. И 968 дни – под домашен арест.

Cлед като през 2019 г. Спeциaлизиpaният наказателен съд осъди гражданските кметици на „Младост“ за  поискан, но не взет  подкуп  на  20 г. зaтвop нa Ивaнчeвa, 15 г. зa Πeтpoвa и 12 г. зa Дюлгepoв,  Апелативният спецсъд сериозно редуцира наказанията –  Иванчева получи 8 години лишаване от свобода,  Петрова  – 7, а   Петко Дюлгеров – 6.

Присъдите са обжалвани пред ВКС.  Случаят  Десислава Иванчева и заместничакта й Биляна Петрова нашумя заради  демонстративния начин, по който бяха задържани и държани на показ с часове в центъра на София, пред Спортната палата. И не само.

Елате и ме подкрепете„,  обърна се с  апел към приятелитете си Биляна Петрова по повод утрешния ден, в който се надява да получи свобода, извън панелното си жилище.

Още от апела:
1. ЗДРАВЕТО МИ Е СЪСИПАНО, нервите също – даже ми е трудно да запомня диагнозите само от последните 2 месеца – хормонален дисбаланс, липса на витамин Д, висок холестерол, проблеми със сърцето, възпаление на очите, няколко възпаления на венците,….. Имунитетът ми е сринат. Има дни, в които изпитвам силна болка на няколко места.
СПОРЕД ЛЕКАРИТЕ МИ ТРЯБВА ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ НА ОТКРИТО, достъп до СЛЪНЦЕ И ЧИСТ ВЪЗДУХ, например разходи в парка.

2. ВЛОШАВАНЕ НА ДЕМЕНЦИЯТА и проблемите със СЪРЦЕТО на 83 годишната ми МАЙКА. Под домашен арест не мога да се грижа за нея. Последният пример – тази неделя тя се изгуби. Повече от 1 час беше в неизвестност. Сама, без ключове и телефон е обикаляла улиците. А аз седях безсилна вкъщи, защото е почивен ден, съдът не работи и няма кой да разгледа молба за излизане. Благодаря на всички роднини и съседи, които я търсиха, намериха и върнаха в къщи. А следващия път – какво ще стане?
По закон само аз мога да я заведа на лекар (само най-близкият роднина дава информирано съгласие).Но за да я заведа на лекар, трябва да поискам разрешение най-късно предния работен ден. Ако получи криза в почивен ден – ще трябва да избирам – да оставя мама да се мъчи и да се моля да оживее или да я заведа на лекар и веднага да ме тикнат в ареста.

3. Арестувана съм прекалено дълго – 3,5 години без влязла в сила присъда! Това са 1242 дни, от тях 274 ме мъкнаха по арести и затвори с пранги и белезници. И 968 дни съм ДОМАШЕН АРЕСТ – затворена между 4-те СТЕНИ на панелния АПАРТАМЕНТ.“

Късно във вторник Биляна Петрова написа Фейсбук:

В днешния светъл Кръстовден се моля този ад да свърши. Благодаря ви за подкрепата, приятели. Благодаря на всички, които споделяха постовете, коментираха, писаха, обадиха се и мислят за мен. Благодаря ви, че 3,5 години ми давате сили да продължа да се боря да докажа невинността ни.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.