Последни новини
Home / Законът / Парламентът символично закри специализираните съдилища и прокуратури

Парламентът символично закри специализираните съдилища и прокуратури

Defakto.bg

Със 130 гласа „за“, нито един „против“ и „въздържал се“ в последния работен ден Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), в който бе предвидено  закриване и на специализираните съдилища и прокуратури. Днешното гласуване,  също като вота в правната комисия от миналия петък, е символично тъй като  не може да бъде завършено от парламента. Но остава като заявка за съдебна реформа в следващия парламент.

Предложенията минаха на първо четене с гласовете на вносителите на промените  от  „Демократична България“,   „Има такъв народ“, БСП и „Изправи се.БГ! Ние идваме“. В залата присъстваха и депутати на ДПС и ГЕРБ, които обаче не участваха в гласуването.

Подобен законопроект, който предвиждаше премахване на специализираните съдилища и прокуратури, както и структурна промяна във Висшия съдебен съвет (ВСС), бе гласуван на първо четене  в правната комисия в 45 – ото НС, къйто пак не успя да стигне до финал заради предсрочно прекратения  мандат на парламента.

Атанас Славов

Като вносител Атанас Славов (ДБ) в последния работен ден на 46-ото НС напомни част от   причините за внасяне на законопроекта, който наред с други важни промени,  предвиди и закриване на  спецправосъдието:

Няма съменение в голяма част българското общество, че в последните 10 години специализираното правосъдие се очерта като орган за мотивирана репресия спрямо неудобно политически и бизнес опоненти. 

 За 10 години специализираното правосъдието  не постигнан нито едни значим успех, нито едно от ключовите дела, като например делото „КТБ „не е завършено. Под 3% са наказателните  дела от общ характер,  а най-голям дял имат делата за разрешения на специалните разузнавателни  средства.

Разрешенията, давани  за подслушване на десетки и стотици протестиращи български граждани, са разрешения  давани на Специализирания наказателен съд по искане на Специализираната прокуратура. По-голямо доказателство за политическата анагажираност на тези институции, които трябва да са част от независимата съдебна власт, надали може да се намери. 

Друга съществана част е произнасянето по  мерките за процесуална принуда.

Cъдeбнaтa влacт гyби oт мнeниeтo, чe eднa чacт oт нeйнитe opгaни изпълнявaт пoлитичecĸи пopъчĸи cъдилищa, обобщи Славов и заключи:

Всичко това води до оценка за необходимост от съществена реформа и връщане  към общата наказателна юрисдикция и отпадане на тази репресивна по съществото си система, която обслужваше най-вече предишната власт, завърши Славов.

„Всички сме свидетели на огромната съпротива въпреки очакването на българските граждани и публичните данни, че спецструктурите сериозно са се отклонили от целите, за които са създадени. Мерките на репресия преобладават над другата дейност“, обясни Манолова част от мотивите, заради които трябва да бъдат закрити тези органи.

Явор Божанков от БСП  отново декларира принципната подкрепа за промените. Той  заяви, че  преместване на Бюрото по защита на свидетелите в Министерството на правосъдието е важно, но още -важното е  приоритетно решение за закриването на специализираните структури.

Хамид Хамид от ДПС,  нарече лъжи критиките, че  ДПС и ГЕРБ са правили всичко възможно да провалят заседанията на комисията по правни въпроси с отсъствия и липса на кворум или с множество изказвания.  „Ние направихме кворума, за да стане заседанието на правната комисия. Този закон се гледа и в правна комисия, и днес тук благодарение на нас„, похвали се той.

Любопитно изказване направи Иво Атанасов (ИТН), което потвърди съмненията, че  ИТН не беше радетел за закриване спецправосъдието, не внесе и свой законопроект. „Изключително лош проект, но той е един старт, едно заявяване, че съдебна реформа ще има“, каза адвокатът, който бе несбъднат министър на правосъдието във второто провалено правителство на ИТН.

Този законопроект е подготвен от най-добрите пеналисти. Свободни упражнения по този въпрос не може да има„, отговори Славов.

About De Fakto

Проверете също

Изказването на Гешев, че трябва да се измете „политическият боклук“ от НС, лишава от легитимност всяко негово искане за снемане на имунитети

 Той не отговаря на основното изискване за един представител на съдебната власт – да бъде …

Обвиниха разследващ полицай, присвоил 26 000 лв. иззети като веществени доказателства

Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем 32-годишен разследващ полицай присвоил сумата от 26 000 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 + 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.